Yerel yönetimlerde yaptığı görevlerle tanınan ve Antalya’nın ‘Deniz Abla’sı olarak bilinen Deniz Demirel, adıyla müsemma bir isim. Antalya’nın ilk deniz nakliye şirketi sahibi kaptan Faik Demirel’in kızı olan Deniz Demirel, genlerinden gelen denizcilik aşkını sürdürüyor. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı ve Denizcilik Günü münasebetiyle Akdeniz Manşet’e bu konudaki düşüncelerini anlatan Demirel, ulu önder Gazi Mustafa Kemal’in, “Denizciliği Türk’ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” sözünü kendine ilke edinmiş. Denizciliğin sadece ticari balıkçılık, deniz sporları ve eğlenceden ibaret olmadığını vurgulayan Demirel, “Ülkemizin mavi vatanıdır. Ulusal güvenliğimiz, güçlü bir donanmamız vardır. Yine Atatürk’ün, dediği gibi, ‘Donanmasız Anadolu olmaz’ Bu nedenle denizcilikte askeri ve sivil eğitimli eleman yetişmesine önem vermeli, okullarımızı teknik donanımlı olarak çoğaltmalıyız.”
‘Bağımsızlığımızın sembolü’
Kabotaj Bayramı’nın Türk denizciliği ve ülke için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Deniz Demirel, kıyıların korunması ve denizciliği öneminden bahsederek, “Ancak bayramı kutlamak için üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülkenin denizciliğe çok fazla önem vermesi gerekiyor. Bizim ülkemiz için yeterli değil. Bu bayram aynı zamanda bir bayram değil, bağımsızlığımızın temsilidir. Ben bir kaptan kızıyım. Deniz’e yakın bir mahallede büyüdüm ve denize karşı bir sevgim var. Denizi sevmek ayrı, denizciliği sevmek ayrı” dedi. Kendisinin denizcilik alanında birden fazla yetki belgesine sahip olduğunu belirten Demirel, denizci bir aileden gelmenin verdiği hissiyatla denizcilik sorunlarına ilişkin, “Antalya’da bir denizcilik okulunun yapımına bir denizci annesi olarak da önderlik ettim. Şehrimizde güzel bir Denizcilik Meslek Lisesi var. Okulumuzda şu anda fazlaca kız öğrencimiz de var. Kızlarımızın da çok tercih ettiği alanlardan birisi. Denizcilik zor bir meslek, herkesin yapabileceği bir şey değil. Biraz cesur, biraz maceracı olmak gerekiyor. Ekonomik olarak getirisi çok olan bir meslek. Sosyal yaşamdan veya aileden uzak olması gibi götürüleri de var” diye konuştu.
‘Mesleki eğitim uygulamayla olur’
Antalya’da Denizcilik Lisesi açılmadan önce alanın yalnızca Endüstri Meslek Lisesi’nin içinde bir bölüm olarak yer aldığını ifade eden Deniz Demirel Denizcilik Lisesi’nin kuruluş hikayesini şu şekilde anlatı: “Oraya gittiğim zaman ben çok üzülüyordum. Öğretmenlerinin çabalarına rağmen uygulama alanlarının yetersiz olmasından kaynaklı çocuklar iyi eğitilemiyorlardı. Mesleki eğitim uygulamayla olur. Uygulama salonları yoksa hiçbir şey öğrenemezsiniz. Her meslekte bu böyledir. Dönemin başbakanına, milletvekillerine bir mektupla başladım ‘Antalya’da neden olmasın’ diye. Antalya Belediyeleri televizyonları, gazeteleri dahil herkes seferber oldu; Okul Müdürü Nazif Karaman ve İdareci- öğretmen Mete Osmançelebioğlu başından beri benim yol arkadaşım oldu. Özveri ve fedakarlıkla bu işi başardık. Sonunda dönemin valisi, emniyete ait bir araziyi okul için tahsis ettirdi. Arazi tahsis edildi ancak yapımı için bir gönüllü gerekiyordu. Uzun süre onu da medyada yazdık, çizdik. Bu arada dönemin turizmcisi Fettah Tamince 2005 yılında vergi rekortmeni oldu. Biz de bu okulun vergi rekotmenine yakışacağını düşünerek tekrardan yazdık ve sonrasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gibi çok donanımlı bir okul yapıldı.”
‘Oldukça donanımlı bir okul’
“Fettah Tamince Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Denizcilik sektörü için 1993 yılından beri eğitim- öğretime hizmet vermektedir. 2010 yılında Konyaaltı ilçesi Hurma Mahallesi’nde bulunan şu anki binaya taşınmıştır. Okul Müdürü Nazif Karaman bu konuda büyük emek sarf ediyor. Okulda 2 tane alan var. Denizcilik alanı ve gemi yapımı alanı. Denizcilik alanında mezun olan öğrencilerimiz yatlarda, gemilerde kaptanlık ve makinecilik yapabiliyor. Gemi yapımından mezun olan öğrencilerimiz tersanelerde çalışabiliyor. Ayrıca üniversiteye gidip fakültesini okuyanlar daha iyi şartlarda çalışabiliyor. Okul, her yıl Denizcilik alanına 150 öğrenci, gemi yapım alanına 30 öğrenci alıyor ve tüm öğrenciler istihdama yönlendirebiliyor. Okulda Erasmus TÜBİTAK Teknofest gibi yarışmalara katılım oranı da yüksek. İngilizce hazırlık ve yoğunlaştırılmış eğitim programı uygulandığı için tüm öğrenciler İngilizceyi bilerek mezun oluyor.”
‘Tekne ile eğitim veren tek okul’
“Denizcilik Alanında Güverte İşletme ve Gemi Makineleri İşletme Dalları bulunmaktadır. Gemi Yapımı alanında ise Yat inşa dalında eğitim verilmektedir. Okulda 534 öğrenci eğitim görmektedir. Türkiye’deki 48 Denizcilik Lisesi içinde eğitim teknesi ile eğitim yapan tek okuldur. Tekne üreten ve sektördeki Gemi insanlarına eğitim hizmeti veren sayılı okullardandır. 10. sınıftan itibaren uygulamalara katılabilen öğrenciler, harçlıklarını da eğitimleri sırasında kazanabilmektedirler. Denizci Eğitimci sayısı, ekipman ve donanımı, verdiği sertifika bakımından Türkiye’nin en başarılı okuludur. Her üç daldan da mezun olan öğrenciler isterse kendi alanlarında üniversite eğitimine devam edebilirlerken, isterse başka alanlarda üniversite eğitimi alabilmekte. Öğrenciler, okuldan mezun olur olmaz işe girmek isterse; Güverte İşletme dalından mezun olan öğrenciler yatlarda kaptan olarak, gemilerde ikinci, üçüncü veya dördüncü kaptan olarak çalışabilmektedir. Ayrıca özel veya devlete ait limanlarda, tersanelerde ve gemi acentelerinde çalışabilmekteler.”
‘Gençlere istihdam sağlıyor’
“Gemi Makine İşletme dalı mezunlar ise; yatlarda makineci, Gemilerde ikinci, üçüncü ve dördüncü makinist olarak çalışabilmekte. Ayrıca özel gemilerde ve devlet gemilerinde, tersanelerde çalışabilmekte. Yat inşa dalından mezunlar özel veya devlet tersanelerinde teknisyen, tekniker, formen ve şef olarak çalışabilmekte. Okulu tercih eden öğrencilerin öncelikle sistemli ve disiplinli olmayı benimsemesi gerekmektedir. Denizcilik sektörü farklı ortam ve özelliklere sahip olduğu için mesleği ve denizi sevmek bu meslekte daha bir önem kazanmaktadır. Sektörde yabancı dil becerisi olanlar, sayısal derslerde başarılı olup muhakeme yeteneği güçlü olanlar büyük başarılara imza atabilmektedir. Okulumuzda beş tane eğitim gemisi ve bot bulunmakla birlikte bunlardan üç tanesi aktif kullanımda iken, iki tanesi için çalışmalar devam etmektedir. Okulda beş farklı simülatör bulunmakta ve uygulamalı eğitimler önce simülatörde verilmektedir.”
‘Öğretmen eğitimleri de var’
“Türkiye geneli Denizcilik Alanı öğretmen eğitimleri de okulda yapılmaktadır. Okul, Türkiye’de denizcilik eğitimi veren kurumlar arasında en fazla sertifika veren kurumlardan biridir. Sektörde faaliyet gösteren üç farklı eğitim kurumu ile protokol kapsamında uygulamalı eğitimler verilmektedir. Sektörde bulunan Deniz Ticaret Odası, Balıkçı kooperatifleri ve limanlarla iş birliğinde çalışmalar yürütmekte. Avrupa birliği ERASMUS projeleri ile her yıl farklı ülkelerde staj imkanları da bulunmakta. Okulda spor kulübü ile masa tenisi, kano, bedminton, korfbol gibi çeşitli spor dallarında faaliyetler yapılmaktadır. Ayrıca Antalya Balıkçı Barınağı’nda Denizde Güvenlik Eğitimi Merkezi ve Eğitim Gemisi bulunmaktadır. Denizde Güvenlik Eğitim Merkezinde 1 depo, 24 kişilik sınıf ve 30 kişilik Filika ve matafora donanımı bulunmaktadır. Denizde Güvenlik Eğitim merkezi Lise ve Meslek Yüksekokulları düzeyinde Denizcilik eğitimi veren kuruluşlar arasında ilk eğitim merkezi olmuştur.”
‘Denizcilik bir yaşam biçimi’
“Bu okulun yapımı için benim mücadeleme güvenip her türlü desteği veren dönemin Antalya Valisi Alaattin Yüksel’e, dönemin tüm belediye başkanlarına (Belediye meclisinde hepsi tahsisi onayladı), okulun Konyaaltı bölgesinde olmasını sağlayan yerel yöneticilere ve bölgenin ileri gelenlerine ve Antalya’da bulunan ilgili meslek odaları, sivil toplum örgütlerine, Antalya’nın değerli basın kuruluşları; televizyonlar, gazeteler, köşe yazarları, kurum ve kuruluşlara, dostlarıma, okuldaki öğretmenlerimize sonsuz teşekkürüm denizciler adınadır. Deniz ve denizcilik sevdası bir yaşam biçimidir. Merhum Vehbi Koç’un sözü, “Meslek lisesi, memleket meselesi.’ 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’mız kutlu olsun. Denizleriniz sakin, pruvanız neta olsun.”