Antalya yapı ve inşaat sektörünün önde gelen temsilcileri, bu yıl Mayıs ayı genişletilmiş sektör toplantısında bir araya geldi. Antalya Yapı Malzemeleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANTSİAD) Başkanı İlhan Kurtar’ın yaptığı kapsamlı konuşma ise geceye damga vurdu. Sektörün yaşadığı ekonomik baskıları, tedarik sorunlarını ve sanayi alanı eksikliğini sert sözlerle dile getiren Kurtar, ‘Mutlu değiliz’ diyerek sektörün içinde bulunduğu tabloyu özetledi. Toplantıya sektör temsilcileri, oda başkanları, STK yöneticileri ve yapı sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren çok sayıda iş insanı katıldı. Programda derneğin geçmişi, sektörün ekonomideki rolü ve geleceğe yönelik hedefler masaya yatırıldı. Konuşmasında yapı sektörünün Türkiye ekonomisindeki kritik rolüne dikkat çeken İlhan Kurtar, sektörün yalnızca inşaat üretiminden ibaret olmadığını söyledi. Kurtar, yapı ve inşaat sektörünün yaklaşık 206 farklı sektörü doğrudan etkilediğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Gayrisafi milli hasılanın yaklaşık yüzde 6’sını doğrudan, yüzde 30’unu ise dolaylı olarak yapı ve inşaat sektörü oluşturuyor. Türkiye’de yaklaşık 25 milyon insan bu sektörden ekmek yiyor. Hastanelerden havalimanlarına, konutlardan turizm tesislerine kadar hayatın her alanında bizim imzamız var.” Antalya’nın ise Türkiye’nin en büyük dördüncü yapı pazarı haline geldiğini belirten Kurtar, özellikle yabancı yatırımcı ilgisi ve yoğun konut üretimi sayesinde kentin sektör açısından stratejik merkezlerden biri olduğunu söyledi.

‘Kaşıkla alıp kepçeyle veriyoruz’

Sektör temsilcilerinin yaşadığı ekonomik baskıları açık sözlerle anlatan Kurtar, ana bayi ve tedarik süreçlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Artan maliyetler, teminat yükü ve zorunlu satış politikalarının sektörü yıprattığını belirten Kurtar, şu sözleriyle salondan büyük alkış aldı: “Verdiğimiz teminat mektuplarından, ipoteklerden, kaşıkla biriktirdiğimizi kazanla geri vermekten mutlu değiliz. Depo, lojistik, personel ve mağaza giderleri altında eziliyoruz. Sürekli artan yakıt, sigorta ve kira maliyetleri sektörün belini büküyor.” Barter sistemi üzerinden yaşanan sıkıntılara da değinen Kurtar, müteahhitlerle yürütülen ticarette son dakika değişikliklerinin ciddi mağduriyet yarattığını söyledi.

‘ANTSİAD’ ismiyle yeni dönem

Antalya'da elektrik kesintileri: 15 Mayıs
Antalya'da elektrik kesintileri: 15 Mayıs
İçeriği Görüntüle

2004 yılında kurulan derneğin geçmişine de değinen ANTSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Kurtar, yapının 2024 yılında yeni bir vizyonla yeniden yapılandığını ve ‘ANTSİAD’ ismini aldığını açıkladı. Yeni dönemde sadece Antalya değil, tüm Akdeniz Bölgesi’nde sektörün ortak sorunlarına çözüm üretmeyi hedeflediklerini belirten Kurtar, tüm sektör paydaşlarını dernek çatısı altında birleşmeye davet etti. Programda ayrıca sektör temsilcilerine uluslararası fuarlar konusunda çağrı yapıldı. Dünyanın en büyük seramik ve yapı fuarlarından biri olan UNİCERA’ya katılımın önemine dikkat çekilirken, Antalya’dan daha fazla firmanın yurt dışına açılması gerektiği vurgulandı. Kurtar, sektör temsilcileri, ortak akıl ve dayanışma çağrısı yaparak Antalya’nın üretim, ticaret ve sanayi gücünün birlikte hareket edilerek daha da büyütülebileceğini ifade etti.

​‘Veri havuzumuz sağlıklı işlemiyor’

​Toplantıya katılan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, yaptığı konuşmada Türkiye’nin veri yönetimi ve ekonomik öngörülebilirlik konularındaki eksikliklerine değindi. Yapı stokuna dair net verilere ulaşmanın güçlüğünü vurgulayan Hacısüleyman, Antalya özelinde yaptıkları bir araştırmada çarpıcı bir sonuçla karşılaştıklarını belirtti. Hacısüleyman, "Antalya'da kaç yapımız olduğunu öğrenmek için yapay zeka uygulamalarını kullandık. Bize 500 bin ile 700 bin arasında bir rakam verdi. Aradaki 200 binlik fark, yani yüzde 50'lik şaşma payı, veri bankalarımızın ne kadar sağlıksız olduğunu gösteriyor" dedi. İnşaat maliyetlerinin sadece beton ve demirden ibaret olmadığını hatırlatan Başkan Yusuf Hacısüleyman, yapı malzemesi üreticilerinin önemine dikkat çekti. Bir komplekste 10 bine yakın farklı yapı malzemesi kullanıldığını belirten Hacısüleyman, "İnşaat sektörünün asıl lokomotifi, izolasyondan kapı koluna kadar her detayı üreten sizlersiniz. Sektörün geleceği sizin ticari ahlakınız ve yaratıcılığınızla şekillenecek" diyerek sözlerini tamamladı.

​‘Sektörün geleceği güç birliğinde’

​Toplantıda söz alan Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Çiğdem Aras, sektörün sürdürülebilir büyümesi için ‘birliktelik’ ve ‘nitelikli insan kaynağı’ vurgusu yaptı. Aras, ANTSİAD’ın yeni dönem vizyonunu desteklediklerini belirtti. TİMDER olarak 36 yıldır sektörün nabzını tuttuklarını ifade eden Aras, bölgesel derneklerin bir araya gelerek oluşturduğu federasyon yapısının, sektörün sorunlarını Ankara’ya ve ilgili mercilere iletmedeki en güçlü mekanizma olduğunu söyledi. Sektördeki en büyük açığın yetişmiş iş gücü olduğunu belirten Aras, TİMDER bünyesinde devam eden eğitim faaliyetlerinin ve akademi çalışmalarının tüm sektör paydaşlarına açık olduğunu hatırlattı. Ekonomik darboğazdan çıkışın yolunun operasyonel verimlilikten geçtiğini vurgulayan Dr. Aras, bayilerin ve üreticilerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlaması gerektiğini ifade etti. Aras, “ANTSİAD ile olan gönül bağımız ve iş birliğimiz, sektörümüzü Antalya ve Akdeniz bölgesinde çok daha ileriye taşıyacaktır" dedi.

Muhabir: Arzu YAVUZ