Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, apartmanlarda kullanılan asansörlerin masrafları konusunda ev sahibi ve kiracıların zaman zaman karşı karşıya geldiğini hatırlatarak asansör tamiratının kimin sorumluluğunda olduğunu anlattı. Asansör tamir ücretini kiracının mı yoksa ev sahibinin mi ödemesi gerektiği konularda önemli bilgiler paylaşan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Asansör bakım ve tamir ücretlerini kimin ödeyeceği hep bir tartışma konusu olmuştur. ‘Asansör tamirini kim karşılar?’, ‘Asansör masrafı kime aittir?’, ‘Asansör masrafına kiracı dahil olur mu?’, ‘Giriş katındaki daireler asansör masraflarına katılır mı?’ gibi sorulara yanıt aranır. Giriş katındaki daire sakinleri, kullanmadıkları asansörlerin bakım masraflarından sorumlu tutulur mu? Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) tam da bu sorunun yanıtını verir. Asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar ev sahibine ait olur” dedi.

 

MASRAFTAN KAÇANLAR İCRAYA

“Asansör kullanma ihtiyacı olmayan giriş katındaki daire sakinleri asansörün bakım ve tamir masraflarından sorumlu tutulur”  diyen Neşet Gündüz, “Bu sorumluluğu, asansörü kullanmadığı gerekçesiyle reddeden daire sakinleri, bu masraftan kaçınmaları nedeniyle icra takibi süreciyle ya da haklarında açılan davalarla karşı karşıya kalabilir. Aklınızda bulunsun, bir konut sakinin zemin katta oturması gerekçesi mahkeme tarafından geçersiz bir savunma olarak değerlendirilecektir. Periyodik aralıklarla yaptırılan bakım nedeniyle ortaya çıkan asansör masrafları, binada yaşayanlar tarafından apartman aidatı içerisinde aylık olarak, arsa sahibi tarafından demirbaş gideri olarak ödenir. Asansör parça değişimini kim öder? Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur” bilgisini paylaştı.

 

KANUNDA HÜKÜM GAYET AÇIK

Konuyla ilgili kanunun hatırlatan Başkan Neşet Gündüz, “Kanunun 20. maddesinin C fıkrasına göre: Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. Kat Mülkiyeti Kanunu’na (KMK’na) göre kat malikleri, tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planında aksi belirtilmedikçe veya yönetim planında ortak giderlerin paylaşım usulü yer almadığı takdirde genel kurullarda da aksine bir paylaşım usulü belirlemediler ise arsa payları oranında (işçilik giderleri hariç diğer giderler için) apartman giderlerine katılmak zorundadır” diye konuştu.

Kaynak: ESRA ALTUNKES