Balıkesir’in Balya ilçesi, geleneksel yağlı güreş heyecanına bir kez daha ev sahipliği yapacak. Balya Belediyesi tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan Balya Belediyesi Yağlı Pehlivan Güreşleri, 15 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da Kadıköy Güreş Alanı’nda başlayacak. Türkiye’nin farklı şehirlerinden çok sayıda başpehlivanın katılım göstereceği organizasyon, Balya’da gün boyu sürecek güreş şölenine sahne olacak. Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek etkinlikte farklı boylarda yüzlerce pehlivan er meydanına çıkacak. Son yıllarda bölgedeki en dikkat çeken geleneksel organizasyonlardan biri haline gelen Balya Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin bu yıl da yoğun katılımla yapılması bekleniyor.
Canlı yayın yapılacak
Yağlı güreş heyecanını yerinde takip edemeyecek vatandaşlar organizasyonu canlı yayın üzerinden izleyebilecek. Balya Belediyesi 5. Yağlı Pehlivan Güreşleri, Akdeniz Başpehlivanları Facebook kanalı üzerinden canlı olarak yayınlanacak. Gün boyunca sürecek müsabakalarda özellikle başpehlivanlık boyundaki eşleşmeler büyük ilgi görecek. Organizasyonun ücretsiz olması nedeniyle Kadıköy Güreş Alanı’nda sabah saatlerinden itibaren yoğunluk yaşanması beklenirken, çevre il ve ilçelerden de çok sayıda güreş severin Balya’ya gelmesi bekleniyor. Balya Belediyesi’nin organizasyon alanındaki hazırlıkları tamamladığı öğrenilirken, etkinliğin ilçedeki sosyal hareketliliğe de katkı sağlaması hedefleniyor.
Başpehlivanlar sahne alacak
Balya’daki er meydanında birbirinden önemli başpehlivanlar kol bağlayacak. Antalya’dan Mustafa Taş, Onur Susuz, Hasan Cengiz, Serkan Serttürk, Hasan Güzeller, Salih Dorum ve Okan Acar organizasyona katılacak isimler arasında yer alıyor. Kocaeli’nden Recep Kara ve Nedim Gürel, Balıkesir’den Mehmet Yeşil Yeşil, Süleyman Başar, Enes Doğan ve Ertuğrul Dağdeviren de Balya’da mücadele edecek. Bursa’dan Okan Yavaş ile Yalçın Üncül, Ankara’dan Ünal Karaman ile Salih Erinç, İstanbul’dan Abdullah Güngör ile Serhat Balcı ve Muğla’dan Ali Yanatma da organizasyonda yer alacak diğer başpehlivanlar arasında bulunuyor. Son dönemde çıkışıyla dikkat çeken Onur Susuz’un performansı merak edilirken, tecrübeli isimlerden Mustafa Taş ve Recep Kara’nın da favoriler arasında gösterildiği konuşuluyor.
Gelenek devam ediyor
Türk kültürünün en köklü sporlarından biri olarak kabul edilen yağlı güreş geleneği, Balya’da bir kez daha yaşatılacak. Kırkpınar geleneğini Anadolu’nun farklı bölgelerinde sürdüren organizasyonlardan biri olan Balya Yağlı Pehlivan Güreşleri, hem kültürel mirasın korunması hem de genç nesillerin ata sporuyla buluşturulması açısından önem taşıyor. Zeytinyağıyla yağlanan pehlivanların kıran kırana mücadele edeceği organizasyonda gün boyunca büyük heyecan yaşanması bekleniyor. Balya Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği etkinliğin ilerleyen yıllarda daha geniş katılımla büyütülmesi hedeflenirken, cuma günü Kadıköy Güreş Alanı’nda tribünlerin tamamen dolması bekleniyor.




