Geçtiğimiz gün (13 Şubat’ta) “Muratpaşa istediğini yıkıp geçiyor” başlığıyla bir yazı yazmıştım..

Bu yazıya “hayır biz haksız/yanlış bir uygulama yapmıyoruz” şeklinde bir cevap gelmesini bekledim, gelmedi maalesef..

Önceki gün Cemal Altan, aynı konuyu da içine alan bir yazıyı daha da detaylı bir biçimde sosyal medyada paylaştı..

Altan, Muratpaşa Belediyesi’nin “komşu”larına nasıl farklı bir uygulama yaptığını gözler önüne sermiş..

Yazı uzun, sizlere “özetleyerek” aktarıyorum..

Bakalım, “Ak Parti’nin her işine maydanoz olan” CHP’liler bu defa ortaya çıkacak mı?

KAÇAKLARA SESSİZ

Lara Balık Restoran’a şahin olan belediye, eski Manavoğlu’nda neden sessiz..

Seyirci kalanlar kimler?

CHP’li Muratpaşa Belediyesi; Antalya’nın denize nazır, 30 dönümlük Manavoğlu Parkı’ndaki kaçak işletmeleri yaklaşık 20 yıldır yıkmıyor..

Alanda plan ve proje tadilatları da yapılamıyor..

Belediye ile aralarında kiracılık ilişkisi de bulunmayan 6 kaçak işletmeye birileri adeta seyirci kalıyor..

Ruhsatsız olarak faaliyet gösteren işyerlerinin ruhsat alıncaya kadar kapatılmasına dair tutanak yazılıyor, işyerine adeta 3 kuruş ceza yazılıyor ve işyeri kaçak olarak çalışmaya devam ediyor..

Bunun son örneği sadece bir ay kadar önce yaşandı..

Sayıştay’ın 2016 Yılı Denetim Raporu’nun 21’inci maddesinde Şirinyalı Mahallesi, Eski Lara Yolu, Manavoğlu Parkı içerisindeki 6 adet işletmenin 2886 sayılı kanunun 75’nci maddesine göre tahliye işlemlerinin başlatılması da istenmişti..

2018 yılına da girdik, ancak Sayıştay raporuna rağmen 2016 ya da 2017 yılında tahliye edilerek mühürlenip yıkılan hiçbir işletme yok..

SPOR SAHASINDA BAR

1. derece doğal SİT alanındaki Manavoğlu ve Erdal İnönü Parkları ile ilgili belediyeye tarafımızca 18 Nisan ve 1 Haziran 2017’de yapılan bilgi edinme başvurularına 21 Temmuz 2017 günü yanıt verilmişti..

Milyonlarca lira değerindeki denize nazır bazı işletmelerin yer aldığı parkın, imar planlarında ‘semt spor sahası’ olarak gözüktüğü ortaya çıkmıştı..

Belediye verdiği yanıtlarda, ‘İşletmelerin sözleşmeleri sona ermiş ancak, planlama ve düzenleme çalışmaları devam ettiğinden kamu zararı oluşmaması için 336 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği doğrultusunda ecrimisil tahakkuk ettirilerek tahsil edilmektedir ve hukukidir’ dedi..

Planlama ve düzenleme çalışmalarının ne olduğu ve bir türlü neden bitmediği merak ediliyor..

Tahliye edilmek yerine yaklaşık 20 yıldır hukuka aykırı biçimde, hangi yasa maddesine göre olduğu bilinmeksizin bu işletmelerden  kira olarak aylık ne kadar ecrimisil alındığı da açıklanmıyor..

Öte yandan..

Belediye yönetimi; Sayıştay 2016 yılı Denetim Raporu’nun ardından 18 Nisan ile 1 Haziran 2017 tarihli bilgi edinme başvurularımız üzerine 21 Temmuz’da ecrimisil aldığını beyan etmesine rağmen işletmeler hakkında 25 Temmuz 2017’de tahliye kararı alıyor..

Ancak bu da gerçekleşmiyor..

Bilgi edinme taleplerini yanıtlamayı önce öteleyen belediyenin, tarafımıza yanıtları verir vermez encümende böyle bir karar alması da dikkat çekici..

ŞEFFAF(!) BELEDİYE

Bilgi edinme taleplerinde mekanların kaçak olup olmadığına ilişkin sorulan, ‘parsellerde yer alan ticari işletmelerin kaçak olduğu tespit edilmiş ise bu iki parselle (Erdal İnönü ve Manavoğlu Parkı) ilgili olarak 2863 sayılı Kanunun 10’uncu maddesi, Kıyı Kanununun 13’üncü maddesi, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32’nci maddesi uyarınca Muratpaşa Belediyesi’nin sorumluluğu yerine getirilmiş midir’ sorusuna ise belediye hiçbir yanıt vermiyor..

Bu parsellerde kamulaştırmasız el atma davaları da bulunuyor..

Belediye buralara milyonlarca lira kamulaştırma bedelleri ödüyor..

İmar uzmanları, ‘söz konusu alan, plan tadilatıyla park alanı olmuş ise buradaki ticari işletmelerin de belediye tarafından yıkılması gerekir, yasa gereğince bu işletmelerden ecrimisil alınarak işletmelerin devam edilmesine göz yumulamaz” diyor..

Aynı uzmanlar, ‘hatta işletmelerin 1998 ve devamından beri ilgili yerlerdeki kira gelirinin ne olduğu ve kimler tarafından nasıl alındığının da sorgulanması gerekir’ diye uyarıyor..

Mahkeme kararlarında da alınacak ecrimisilin istisna olduğu, ecrimisil ödenmesinin bir hak doğurmadığı, ecrimisil karşılığı kullanımın genel kural haine getirilebilmesinin mümkün bulunmadığı ve ilgili alanların halkın kullanımına açılması gerekliliğinin altı çiziliyor..

20 YILDIR VARLAR

1998 ve sonrasında bu park alanında birçok kaçak işletme yapıldı..

Alanda kamulaştırmasız el atma davaları açıldı..

Bunun neticesinde, belediyece bedelleri mahkeme kararına istinaden ödenerek, tapuları belediye adına alındı..

Bu yerlerdeki işletmeler, her geçen gün büyümeye devam etti..

Planda semt spor sahası olarak gözüken bu yerlerin neden tahliye edilerek yıkılmadığı merak ediliyor..

CHP’li Ümit Uysal yönetimindeki belediye halen tahliye işlemi yapmazken, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun bir adım atması bekleniyor..