Anadolu Dernekler Federasyonu Başkanı Hıdır Turan ve Şanlıurfalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hıdır Dağtekin, ekonomik krizden dolayı derneklerin zorda olduğunu vurguladı. Hıdır Turan, ülkedeki yüksek enflasyon ve alım gücünün düşmesinin dernekleri derinden etkilediğini hatırlatarak, “Derneklerimize önceden çok sayıda sosyal yardım yapılırken şu anda yardımlar kesilmeye başladı. Derneklerimizde aidatlar ve bağışlarla ayakta durabiliyorduk. Şu anda ise aidatlar bile değerli üyelerimiz tarafından ödenmemeye başladı. Bundan dolayı da çoğu dernek faaliyetini yürütemedi ve kapattı. Kira ödemesi, giderleri olmak üzere elektrik ve suyunu ödeyemeyen dernekler bir bir kapanmaya başladı. Şu anda Antalya’da 5 dernek kapatıldı. Bunlardan birkaçını sayacak olursak Şanlıurfalılar Derneği, Antalya Patnos Kültür ve Yardımlaşma Derneiği, Siirtliler Derneği, Eskişehirliler Derneği ” dedi.
‘Dernek diye bir şey kalmaz’
Ramazan aylarında yaklaşık 500 aileye yardım yaparken bu sayının geçtiğimiz Ramazan ayında 50’yi geçmediğini ifade eden Turan, “Talep olmasına rağmen 19 öğrenciye burs verirken şu anda ise 1 öğrencimize bile burs veremiyoruz. Bundan etkilenen belediyeler de oldu. Önceden sosyal yardım çatısı altında derneklere öğrencilere ailelere yardım yapılıyordu. Belediyeler bile bunu kısma yoluna gitti. Derneğimizi kendi imkânlarımızla yaşatmaya çalışıyoruz. Avrupa’daki derneklerin yasası ile Türkiye’deki derneklerin yasası çok farklı. Türkiye’de Dernekler Masası geliyor bir bahane bularak derneğe ceza kesiyor. Bu bizi ekonomik, sosyal ve idari açıdan zorluyor. Şu an derneklerin yaşaması çok zor. Ağrılılar Derneği’nin kurucusu benim fakat dernek üye sayılarında hissedilir derecede düşüş meydana geldi. 830 üyemiz vardı şu an 430 üyemiz var. Üyeler aidatlarını öneyemiyor ve komplekse giriyor. Aidatını ödemediği derneğe gelmemeye başlıyor. İki yıla kadar dernek diye bir şey kalmaz” diye konuştu.
‘Karnını doyurabilmeye odaklandı’
Şanlıurfalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hıdır Dağtekin ise yaşanılan sıkıntıları anlatarak, “Bizler dernekler aracılığı ile köprü vazifesi görüyorduk. Eğitim, bilim, kültür, toplum ve sanat alanlarında faaliyetler yürütüyorduk derneğimizde. Şu anda ise ülkede yaşanılan ekonomik sıkıntılardan dolayı vatandaş sadece karnını doyurabilmeye odaklandı. Vatandaş ekonomik sıkıntıda. Asgari ücretli zor bela karnını doyurmaya çalışıyor ve geçinemiyor. Kirayı ödeyemiyor. Birlik beraberlik yok, ev kiralarında dükkan kiralarında denetleme yok. İnsanlar kafasına göre ürün fiyatı belirliyor. Antalya’da bulunan belediye başkanlarımız ise vatandaşa yardımcı oluyor. Bazı siyasiler ise vatandaşa yardımcı olmak yerine hiç yardımcı olmuyorlar. Toplumun huzuru refahı için siyasilerin vatandaşın yanında olması gerekiyor. Dernek üyeleri ekonominin bozuk olmasından dolayı şu anda hiç yardım yapamıyor, ev geçindiriyor” ifadelerini kullandı.
‘Üvey evlat muamelesi görüyoruz’
Derneği yaşanılan ekonomik sıkıntılardan dolayı kapattıklarını hatırlatan Dağtekin, “Biz de derneğimizi kapattık. Kapatma nedenimiz ise tamimiyle ekonomik koşullar. Üyelerimizin bizi yalnız bırakmaları ekonomik koşullardan dolayı. Derneklerin kiraları, aidatları, elektrik, su faturaları düzenli olarak ödenmek zorunda. Aksi taktirde çok zor ayakta kalmamız. Pazarların durumuna bir bakın; akşam olunca vanadaşın çoğu pazarcı esnafının bıraktığı sebze ve meyveleri topluyor, karnını doyurmaya çalışıyor. Bizim refahımız, seviyemiz, huzurumuz nerede kaldı? Hükümet yetkilileri abartılı konuşuyor. Birbirimizi kandırmaya gerek yok. Göstermelik bu işler yürümez. Devletten farklı bir beklentimiz yok artık. Topluma olan duyarlılık da kaybolmuştur. Denetim yok, kontrol yok, ev fiyatları, dükkân kiraları aldı başını gidiyor. Hastanelerden randevu alıyoruz, sıra yok. Fakat Ukraynalılar, Rusyalılar, Suriyeliler, Pakistanlılar’a öncelik veriliyor. Yabancılar ülkemizde ‘öz Türk’ oldu bizler ise ülkemizde ‘üvey Türk’ olduk. Üvey evlat muamelesi görüyoruz. Yani bizim gerçekten seviyemiz, saygımız, ölçümüz, dengemiz kaydı. İnsanların, toplumun psikolojisi bozuldu. Benzin fiyatları çok yüksek vatandaşın aracı var benzin alamıyor. Bütün bu sebeplerden dolayı derneğimizi üzülerek kapatmak zorunda kaldık. Marketlerde tane ile domates, salatalık, biber alıyor vatandaş. Eti ise zaten birçok kesim göremez oldu. Kilogramı çok yüksek olduğundan dolayı. Giderlerimizi karşılayamaz olduk. Nereye doğru gidiyoruz böyle bir devlet yönetimi yöntemi olmaz. Toplumun huzuru refahı için bir an önce tedbir alınması lazım” dedi.