Saha gezisi yapıldı
Emek Partisi Antalya İl Başkanı Hasan Alkan, yangınlardan dolayı üzüntülerini dile getirerek, “Halkın birikimi ve ülke kaynakları itibar, lüks ve şatafat için değil halk için kullanılmalı. Emek Partisi olarak yangın çıkan tüm bölgelerde ilçe, il, bölge örgütlerimizle, merkez yönetim kurulumuzla yangınların ortaya çıktığı ilk günden itibaren bölgedeki halkla, işçilerle, köylülerle hem yangın söndürme faaliyetlerinin hem de halkımızın acil, günlük ihtiyaçlarının karşılanması için yerel inisiyatiflerle dayanışma içinde olduk. Son olarak da Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve beraberindeki heyetle Muğla, Aydın, Denizli, Antalya illerinde saha gezisi yaptı. Gezide yerel yöneticiler, üretici köylüler, dernekler, odalar, sendikalar, işçiler ve emekçilerle yapılan görüşmeler, incelemelerimiz sonucu ve konunun uzmanı mühendisler, akademik odalarının görüşleri, yayınlanmış bilimsel veriler ışığında hazırladığımız bu raporu kamuoyu ile de paylaşmak istiyoruz. Antalya’dan Bodrum’a, Dersim’den Adana’ya kadar yurdun ormanları yangın alevleri arasında yok oldu. Öncelikle Emek Partisi olarak tüm bölge halkına, başta itfaiye emekçileri olmak üzere yangınlarda hayatını kaybeden yurttaşlarımızın ailelerine baş sağlığı, yaralılara acil şifa diliyor ülkede zarar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bir daha yaşanmaması için iktidarı sorumluluğa davet ediyoruz” dedi.
‘İnşaat ve maden baronları’
Alkan, “Yangınlar, seller ve taşkınlar, salgında patronların çarkı dönsün diyerek alınmayan önlemler, müsilajla kirlenen denizler, sayısı her gün artan işsizler ordusu, baş edemediğimiz hayat pahalılığı, kadın cinayetleri pek çok sorunla bizler boğuşuyoruz. İktidar ise karlı dağlardan serin, sanki bunca sorunun muhatabı ve sorumlusu kendisi değilmiş gibi hep sorumluluğu başkasına ya da başka yerlere atıyor. Artık kaç noktada yangın çıktı, kaçında söndü, kaçında devam ediyor sayamıyoruz ama son yapılan açıklamalarda 53 ilde 270 orman yangınından 267’sinin kontrol altına alındı belirtiliyor. Başta Tarım ve Orman bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlar ve hükümet resmi verileri tamamen açıklamadılar fakat 9 kişi hayatını kaybederken binlerce hayvan ve canlı ölürken, tarım arazileri, seralar, ormanlar ve ekosistemi yandı ve bu süreç ormanlar ve yangınları konusunda pek çok şeyi de tartışmaya açtı. Ormanlar da biz insanlar gibi canlıdırlar. Nasıl ki insan sağlığı konuşulurken, doktorlar tedaviden önce önleyici ve koruyucu sağlık hizmetinin önemine vurgu yapıyorlar. Ormancılık konusunda uzmanlar da öncelikli olanın önlem ve koruma olduğu belirtiyorlar. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre bu yıla kadar ülkemizde orman yangınlarının; yüzde 46,8’i ihmal, yüzde 9,4’ü kaza, yüzde 11’i doğal ve yüzde 24,7’si de bilinmeyen nedenlerle çıkıyor” dedi.
Yangınların zararları
Orman yangınlarının ciddi bir hava kirliliği yarattığına dikkat çeken Alkan, “Halkın kendini koruyacağı uygun maskeler hızla ve parasız dağıtılmalı. Kısa ve uzun vadede olası akciğer hasarları için Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu ve önleyici hazırlıklarını hızla yapıp kamuoyuyla paylaşması gerekiyor. Yangının çok yakınlarına geldiği Muğla Milas’taki termik santrallerde herhangi bir hasarın olup olmadığı; hasar varsa hangi alanlarda olduğu; bu bölgelerde asbestin herhangi bir bina ya da araçta kullanılıp kullanılmadığı; asbestin herhangi bir şekilde havaya karışıp karışmadığı hızla kamuoyu ve bilim insanlarıyla paylaşılmalı. Asbest kullanımı olan herhangi bir bina ya da araç varsa yangın sonrası dönemde hızla bilimsel yöntemlerle kaldırılmalı. Günlük hava ölçüm raporları, olası her risk parametresini de içerecek şekilde paylaşılmalı. Yerleşim yerleri ile iç içe ya da karayolları güzergâhı ormanlık alanlarda yangın çıkmasını ve artmasını sebep olacak bitki örtüsü, cam vs temizliğinin yapılmaması önemli bir etkendir. Önlem yok, yangın söndürme planı yok, eldeki uçak filosu tasfiye edilmiş. Korunmayan ormanlar ve önlemede yaşanan eksikler nedeniyle ortaya çıkan yangınlarda ise siyasi iktidarı uygulamaları kapsamında yangın söndürme politikalarının aslında bir politikasızlık süreci olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar yangına ilk müdahale zamanı ve biçiminin önemli olduğunu belirtiyor. AKP iktidarı her ne kadar yangına müdahalede en hızlı ülkeyiz dese de önemli olanın yangın alanına ulaşmak değil yangının yayılmasını ve artmasını engelleyecek şekilde müdahale etmek ve söndürmek önemli ve bunun tam anlamıyla yapılmadığı uzamanlar tarafından da belirtiliyor” ifadelerini kullandı. Alkan, orman yangınlarının sonuçlarının olumsuz ektilerini anlatarak konuşmasını tamamladı.
Esra ALTUNKES
Kaynak: Haber Merkezi