Detay Fuarcılık tarafından bu yıl 18'incisi düzenlenen Evlilik ve Düğün Hazırlıkları Fuarı, Cam Piramit'te dünya evine girmek isteyen çiftlerin ilgi odağı oldu. Birbirinden farklı desenlerde tasarlanan gelinliklerin yer aldığı fuarda tasarımlarını ziyaretçilere sunan Şana Couture'ın sahibi Şarize Gerger, mesleğin inceliklerinden bahsetti. Bu sene ilk kez fuarda yer aldıklarını belirten Gerger, mesleğini yaklaşık 25 yılda icra ettiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Mesleğimi seviyorum. Bu mesleğin bana göre parası helal. Çünkü ortada bir emek var. Emek verilen şeyin de tadı güzel oluyor; getirisi güzel oluyor. Hem maddi olarak hem manevi olarak getirisi güzel oluyor. Önceliğimin işim ve çocuklarımın olması beni çok motive ediyor. Çünkü onları okutmak zorundaydım. Bizim ailede zaten el işçiliği genetik. Ben kendimi bildim bileli hep dikiş dikerim. Bunun yanında eğitimler de aldım ve sonuçta böyle güzel şeyler ortaya çıktı. Ürünlerimin hepsini kendim tasarlıyorum. Bir kumaşı elime aldığımda gözümde onu canlandırabiliyorum. Ben kendim hem dikip hem tasarladığım için baktığım zaman o kumaşa ne yapacağım o an aklıma geliyor. Bana lazım olan, bir manken, kumaş, makas, iğne ve iplik." 

‘Keyfekeder olunca güzel ı̇ş çıkıyor 

Pakistan ile Hindistan ateşkes ilan etti
Pakistan ile Hindistan ateşkes ilan etti
İçeriği Görüntüle

Çok sessiz bir ortamda olmasının çalışması için çok önemli olduğunu vurgulayan Gerger, şunları kaydetti: "Modelden ziyade insanların bedenine göre kalıp çıkarmayı çok seviyorum. Örneğin, size bir kere sarıldığımda sizin ölçünüzü alabilirim. Daha sonra onun siparişini aldığımda aslında sadece ‘görsellik olsun veya adet yerini bulsun’ diye onu yapıyorum. Aslında kişinin ölçüsünün ne olduğunu biliyorum. Zaten bundan dolayı bana gelenler, müşteri olmaktan çıkıyor. Onlarla samimi bir hava oluşuyor. İnsanlarla dost olmayı seviyorum. Önceden mecburiyetten yaptığım bir işti ama şimdi keyfekeder yaptığım bir iş oldu. Keyfekeder olunca da daha güzel şeyler ortaya çıkmaya başladı. Firmalara toptan satış da yapıyoruz. Düğün sezonlarında tabi çok yoğun oluyoruz. Fuarı gezen çiftler görsellikten ziyade tabii fiyatını da merak ediyor ama önce güven istiyor. Firma sahibinin duruşu ve vizyonu çiftler için çok önemli oluyor. Şimdiye kadar satış yapıyorduk ancak bundan sonra kiralık da vereceğiz. Çünkü rağbet fazla. İnsanlar babaannesinin, anneannesinin gelinliğinin sandıktan çıkarıp bize getiriyor; getirdiği gelinlikleri düzeltmemizi istiyor. Bu, çok onore edilecek bir hareket bence." 

‘Sanatı satmanın anlamı yok’ 

"Özellikle giyimde artık vintage ürünler daha çok dikkat çekiyor. Herkesin tasarımı kendine has olabilir. O konuda ben biraz titizim. Bana göre sanatı satmanın bir anlamı yok; hak edene verirsin. Bazen insanlar, bize kendi elemanı gibi davranıyor. O zaman da kazanacağın paranın da bir manası kalmıyor. Mesela karşı taraf diyor ki, 'Paramla yapıyorum.' Hayır, haddini bileceksin! Paranla yapabilirsin ama bu bir alışveriş. O yüzden yaptığım modelleri başkasına vermekten ziyade toptan girmeyi seviyorum. Bana göre gelinliklerin hepsinin bir ruhu var. O gün hangi ruh halindeysem o çıkmıştır. 2011 yılında siyah gelinlik, siyah duvak, siyah eldiven yurt dışından gelen bir kızımıza dikmiştim. Siyahtan ziyade kırmızı gelinlik isteyenler oluyor. Bu sene kırmızı revaçta. Artık kız isteme elbisesi, nişan elbisesi beyaz oldu. İnsanlar düğüne kırmızı giymek istiyor. Antalya'da 17'nci yılıma girdim. Şu zamana kadar en az 2 bin gelin giydirmişimdir. Onun dışında abiyeler de tasarladık." 

‘Artık oturmuş bir fuar’ 

"İsmimin anlamını çok merak ediyorlar. İsmimin hikayesi şöyle: Babaannemin ismi. Babaannem Macar asıllı. Benim ismimin anlamı 'güçlü, kuvvetli kadın' demek ama hiç güçlü olmayı istemedim. Güçlü olmayı da seçmedim. Keşke güçsüz, çıtkırıldım olsaydım. Ne kadar güçlüysen Yaradan sanki o kadar yük yüklüyor. Sürekli savaşan bir komutan gibisiniz. Savaşmak zorundasınız. Çünkü o güç size verilmiş.” Fuarın organizasyon sorumlusu Suna Sırça da Detay Fuarcılık olarak bu işi 1994’ten beri yaptıklarını belirterek, “Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Antalya’da Evlilik ve Düğün Hazırlıkları Fuarı’nın bu sene 18’incisi düzenlendi. Bizim hedefimiz evlenecek çiftlere yönelik fuara geldikleri zaman gelinin, damadın mobilya, organizasyon firması, düğün salonu gibi durumları çok fazla araştırmasına gerek kalmadan tek bir kalemle gelip halledebilecekleri hem de kampanyalardan yaralanabilecekleri bir fuar yapmak. Artık oturmuş bir fuar. Önceki senelere oranla tabi bir düşüş var. Bunun sebebi de pandemi. Pandemiden insanlar etkilendi. Pandemi, deprem ve ardından da ekonomik kriz maalesef ki evlilikle ilgili maddi olarak etkiledi ama yine de eski yıllardaki kadar olmasa da talep var.”

Kaynak: ARZU YAVUZ