Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin 4’üncüsünü düzenlediği +0.5 Akdeniz’in Geleceği Çevre Çalıştayı, Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde başladı. Bu yıl “Antalya 2050 İklim Senaryoları” başlığıyla düzenlenen çalıştayın açılışında Başkan Ümit Uysal, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kırmızı ve CHP İl Başkanı Nail Kamacı, iklim krizi ve çözüm önerileri üzerine konuşmalar yaptı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Uysal, çevre konusunun global adaletsizliklere sahne olduğunu ve bu durumun artık net çözümlerle ele alınması gerektiğini söyledi. 

 

‘Top çevirme dönemi bitti’ 

Başkan Uysal, belediye olarak son 10 yılda çevre konusuna büyük önem verdiklerini, ödüllü projelerle dikkat çektiklerini ancak bunların yeterli olmadığını ifade etti. Çevreci Komşu Kart gibi projelerin çevre eğitiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Uysal, bu tür çalışmaların artık daha somut sonuçlar üretmesi gerektiğini dile getirdi. Uysal, “Son iki yüzyılın en sıcak dönemindeyiz. Bu durum Akdeniz Bölgesi’nde çok daha yakıcı etkiler yaratıyor. Orta alanda top çevirme dönemi sona erdi. Daha net şemalar, daha kesin sonuçlar ve radikal uygulamalarla ilerlememiz gerekiyor. Çünkü bu yalnızca bir çevre meselesi değil; hayatın devamı için bir zorunluluk” dedi. 

 

Çözüm önerileri sundu 

Uysal, çevre krizine çözüm olarak yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılması gerektiğini belirtti. Özellikle Karadeniz’in dalga enerjisi potansiyeline dikkat çekerek, bin 400 kilometrelik kıyı hattının enerji üretimi için değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. “Karadeniz dalgalarının düzenli ve öngörülebilir yapısı, elektrik enerjisine dönüştürülebilecek büyük bir potansiyel sunuyor. Bu teknolojiyi geliştirmek çok zor değil ve boşa giden bu hareketi değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu. Uysal ayrıca, tarımda kooperatifleşme modelinin desteklenmesinin, çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. Sanayileşmiş bölgelerin su havzalarından uzaklaştırılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu bir devlet planlamasıyla acilen yapılmalı. Su kaynaklarını korumak, çevresel sağlığın temel taşıdır” dedi. 

 

‘Gereken ciddiyet gösterilmiyor’ 

Sualtına geri sayım
Sualtına geri sayım
İçeriği Görüntüle

Çevre krizinde küresel adaletsizliğin altını çizen Uysal, karbon salınımından sorumlu ülkelerin, taşın altına ellerini yeterince koymadığını söyledi. “Gelişmiş ülkeler, uluslararası anlaşmalar imzalamaktan kaçınıyor, çevre mevzuatını topyekûn değiştirmeye yanaşmıyor. Avrupa Birliği gibi büyük projeler geliştirebilen, nükleer güce ve en üst düzey teknolojilere sahip olan iradeler, iş çevreye geldiğinde gereken ciddiyeti göstermiyor. Bu iyi niyetle açıklanabilecek bir durum değil. Az gelişmiş ülkelere yönelik bir operasyon bu” dedi. Uysal, gelişmekte olan ülkelerin birleşerek, eski terminolojiyle bir "üçüncü dünya hareketi" oluşturması gerektiğini ifade etti. “Bu, yalnızca iklim krizinin çözümü için değil, aynı zamanda küresel eşitsizliklerin önüne geçmek için de şart” diye ekledi. 

 

‘Tüketimde sadeleşmeye ihtiyaç var’ 

Çalıştayda konuşan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kırmızı ise bireysel farkındalığın ve tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesinin önemine dikkat çekti. “Doğayı suçlamaktan artık vazgeçmemiz gerekiyor” diyen Kırmızı, çevre sorunlarının büyük oranda insan kaynaklı olduğunu belirtti. Geri kazanımın ve sadeleşmenin sürdürülebilir bir dünyanın anahtarı olduğunu söyleyen Kırmızı, “Tüketirken kendimize ‘Olmasa da olur’ diyebilmeliyiz. Bu basit ama etkili alışkanlık, çevre üzerinde büyük bir fark yaratabilir” diye konuştu.

Muratpaşa Belediyesi/Bülten 

Kaynak: ---