2024 yılının ilk 4 ayında 16 emniyet personelinin intihar ettiğini belirten Emniyet Teşkilatı Sendikası, emniyet teşkilatında sorunları tespit etmek ve intiharları önlemek amacıyla 15 bin 475 emniyet mensubu ile anket yaptı. Emniyet Teşkilatı Sendikası Danışmanı ve Basın Sözcüsü Zeki Kılınç, emniyet teşkilatındaki intiharlar ve sorunlara yönelik anket araştırmasında ortaya çıkan analiz, bulgular ve değerlendirmeleri paylaştı. Emniyet teşkilatı mensuplarının görevleri gereği birçok zorlukla ve riskle karşı karşıya kaldığını anlatan Kılınç, “Birçok zorlukla ve riskle karşı karşıya kalan teşkilat mensuplarındaki bu durum, stres, mobbing, uzun ve düzensiz mesai saatleri, sosyal yaşantısızlık, ailevi problemler ve ekonomik problemler gibi sorunlarla büyümekte ve bu tür sorunlar, maalesef bazı personellerde intihar düşüncelerine ve girişimlerine yol açabilmektedir” dedi. 

 

Sendikadan araştırma 

Kılınç, araştırma yöntemlerini hatırlatarak, “Sizlerle paylaşacağımız bu çalışma emniyet teşkilatı personellerinin gizlilik hassasiyeti ve kurum içinde sorunlarını dile getirme korkuları nedeniyle verilerin tamamen anonim olarak kayıt altına alındığı Google Formlar alt yapısı kullanılarak oluşturulan anket sonuçlarından oluşmaktadır. 26 Nisan 2024 tarihinde Emniyet Teşkilatı Sendikası tarafından sosyal medya hesaplarından paylaşılarak anket çalışmasına başlanmıştır. Emniyet Teşkilatı personellerinin devre grupları, polis sayfaları ve münferit hesaplarla birlikte yaklaşık 155 bin tekil, 450 bin çoğul kullanıcıya erişilmiştir. Anket cevapları e-posta doğrulaması ile toplanmış ve her kullanıcının yalnızca bir kere cevap iletebileceği şekilde tasarlanmıştır. Şeffaflık noktasında tereddüt yaşanmaması adına anket sonuçları herkese açık şekilde paylaşılmıştır. Sonuçlar yapay zekâ sistemlerinden destek alınarak çalışılmıştır” bilgisini paylaştı. 

 

Çözüm önerileri içerecek 

Araştırmanın amacı ile ilgili olarak konuşan Kılınç, “Bu çalışma, emniyet teşkilatı personeli intiharlarını önlemede kullanabileceğimiz somut politikalar ve çözümler geliştirmek aynı zamanda emniyet teşkilatının sorunlarını tespit amacıyla hazırlanmıştır. Bu araştırmadan elde edilecek bulgular, emniyet teşkilatındaki intihar riskini ve bu riski etkileyen faktörleri daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Elde edilen bilgiler ışığında, intihar riskini azaltmaya yönelik etkili politikalar ve programlar geliştirilebilecek ve emniyet personelinin refahı ile sorunların çözümü noktasında farkındalığı önemli ölçüde arttırılabileceği değerlendirilmektedir. Bu rapor, araştırmanın metodolojisini, anket sonuçlarını ve elde edilen bulguları bilimsel bir dille, ancak teknik terimlere boğmadan sunmayı amaçlamaktadır. Rapor, bu bulgular ışığında intihar riskini önlemeye yönelik somut öneriler ve çözüm önerileri de içerecektir. Bu rapor, emniyet teşkilatındaki karar vericilere, akademisyenlere, basın ve medya mensuplarına, siyasi partilere ve temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına ve ilgili tüm paydaşlara sunulacaktır” dedi. Emniyet teşkilatındaki intihar riskini önlemek için acil ve somut adımlar atılması gerektiğini dile getiren Kılınç, “Bu araştırma, bu adımların atılması için gerekli bilgileri ve önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca sorunlarını ifade etme ve bunları duyurma noktasında sıkıntılar yaşayan yaklaşık olarak 350 bin kişiden oluşan Emniyet Teşkilatının aileleri ile birlikte ortalama 2 milyon kişiyi etkileyen başlıca sorunları hakkında bilgiler içermesi nedeniyle tabandan gelen geri bildirimlerin, çözüme yönelik politikalara yol gösterici olacağı açıktır” şeklinde konuştu. 

 

Yüzde 74,8 oranında ‘Evet’ 

Kılınç, şu bilgileri verdi: “Anketin sorularından olan “Çevrenizde, intihar eden ya da intihar girişiminde bulunan bir meslektaşınız oldu mu? Bir başka deyişle intihar eden ya da girişimde bulunan bir meslektaş tanıdınız mı?” sorusuna yüzde 74,8 oranında “Evet” cevabı verilmiştir. Kısaca her 100 Emniyet personelinden 75’i bu intiharlardan doğrudan etkilenmiştir. İntihar eden personelin ailesi de düşünüldüğünde yaşanan travmaların boyutu daha iyi anlaşılacaktır. Bu bağlamda emniyet teşkilatında gerçekleşen intihar olaylarının münferit ve bireysel olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağı görülmektedir. Türkiye, dünyada gerçekleşen intihar oranlarının toplumsal olarak çok altında olmasına rağmen Emniyet Teşkilatında gerçekleşen intihar oranları Türkiye’nin çok üstünde bir oranda gerçekleşmektedir. Türkiye’nin intihar hızı ortalaması 1 milyon 100 bin 4,01 iken Emniyet Teşkilatının intihar hızı ortalaması 15,17’dir. Bu oran Emniyet Teşkilatının topluma göre 3,78 kat daha fazla intihar hızına sahip olduğunu göstermektedir. Bu oranla Türk Emniyet Teşkilatı, Avrupa ve dünya polis teşkilatları arasında topluma oranla en yüksek intihar hızı oranına sahip teşkilattır. Bu çalışmanın yapıldığı ve içinde bulunduğumuz 2024 yılının ilk 4 ayında 16 emniyet personeli intiharı gerçekleşmiştir. Ortalama olarak her 6-7 günde 1 emniyet personeli intiharı gerçekleşmektedir. Bu üzücü tabloya emekli personeller de eklendiğinde intihar sayısının günden güne arttığı gözlemlenmektedir.” 

Antalya’da emekli olmak hayal mi gerçek mi? ‘Emekliler alarm veriyor’
Antalya’da emekli olmak hayal mi gerçek mi? ‘Emekliler alarm veriyor’
İçeriği Görüntüle

Kaynak: ESRA ALTUNKES