Hayati bir güvenlik önlemi olan yangın merdivenlerinin erişime kapalı olması, binlerce kişinin hayatını tehlikeye atıyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Soner Akdoğan, özellikle kamuya açık binalar ile toplu yaşam alanlarında, yangın merdivenlerine erişimin engellenmesinin çok ciddi idari ve cezai sonuçları olabileceğine dikkat çekerek, “Bu sadece bir ihmalkârlık değil, aynı zamanda insan hayatını tehlikeye atan bir suçtur” diyerek uyardı.
‘Tek kaçış yolu’
‘Yangın, sadece birkaç dakika içinde ölümcül bir tehdit haline gelebilir’ diyen Başkan Akdoğan, “Özellikle alışveriş merkezleri, okullar, yurtlar, hastaneler ve apartmanlarda yangın merdivenlerinin işlevsel olması, çok sayıda kişinin hayatta kalmasıyla doğrudan ilişkilidir. Yangın anında asansörler devre dışı kalır, koridorlar dumanla dolabilir. İşte tam da bu anda tek kaçış yolu yangın merdivenidir. Ancak yapılan denetimlerde, bazı binalarda yangın merdivenlerinin kapatıldığı, kilitli olduğu veya eşya ile doldurulduğu görülüyor. Bu durum, olası bir facianın habercisi olabilir. Yangın anında dışarıya kaçamayan insanlar, panik, dumandan zehirlenme ve yanarak ölüm gibi korkunç sonuçlarla karşı karşıya kalabilir” dedi.
Hukuken ve vicdanen
İMO Şube Başkanı Soner Akdoğan, bu tür ihlallerin yalnızca İmar Mevzuatı’na değil, aynı zamanda 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 4. maddesine ve Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesine göre de “görevi kötüye kullanma” kapsamına girebileceğini vurgulayarak, “Yangın merdiveni gibi bir güvenlik önlemini işlevsiz hale getirmek, göz yummak ya da görmezden gelmek affedilemez. Yetkililer bu tür eksiklikleri tespit ettiğinde anında müdahale etmeli. Aksi halde ihmali olan herkes hukuken ve vicdanen sorumludur” dedi.
İlk 3 dakika çok kritik
Yangın başladığında ilk 3 dakikanın çok kritik olduğunu hatırlatan Akdoğan, “Bu sürede binada kalanların hızla tahliye edilmesi gerekir. Ancak yangın merdiveni erişilemez durumdaysa tahliye süresi uzar, duman ve alevler koridorları hızla sarar. İnsanlar yönünü şaşırır, panikler. Asansörler çalışmaz, kaçış yolları kapanır. En kötüsü insanlar içeride mahsur kalır” diye konuştu.
‘Göstermelik değil hayati denetim’
Başkan Akdoğan, yerel yönetimleri ve denetim birimlerini de göreve çağırarak, “Denetimler göstermelik değil, hayati olmalı. Her bir bina yangına karşı hazır hale getirilmeli. Aksi halde, yaşanacak olası can kayıplarının hesabı ağır olur. Yangın merdivenleri, sadece bir mimari detay değil, yaşamla ölüm arasındaki sınırdır. Bu sınırın ihmali, geri dönüşü olmayan trajedilere yol açabilir. Bugün alınmayan önlem, yarın bir felaketin başlıca nedeni olabilir” diyerek konuşmasını tamamladı.