‘Soma ne kaderdir ne de kaçınılmaz bir yazgı’
‘Soma ne kaderdir ne de kaçınılmaz bir yazgı’
İçeriği Görüntüle

Son dönemde artan kira uyuşmazlıkları üzerine kamuoyunu bilgilendiren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kiracıların haklarını bilmemesinin ciddi mağduriyetlere yol açtığını ifade etti. Kul, özellikle kira bedelinin tam ve zamanında ödenmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, küçük görülen eksik ödemelerin bile ev sahibine tahliye davası açma hakkı doğurabileceğini söyledi. Kiracıların sıkça yanıldığı bir diğer konunun ise sözleşme süresi dolmadan evden çıkılması olduğunu belirten Gündüz, “Kiracı, sözleşme bitmeden evi tahliye ederse, ev makul sürede yeniden kiraya verilene kadar kira ödeme yükümlülüğü devam eder” diye konuştu. Bazı ev sahiplerinin kira ödemesini zorlaştırmak amacıyla IBAN hesaplarını kapattığını dile getiren Kul, bu durumda kiracıların çaresiz olmadığını belirtti. Gündüz, “Kiracı, ev sahibine ihtar çekerek yeni IBAN talep etmeli. IBAN verilmezse ödeme yeri belirlenmesi için tevdii davası açılabilir” dedi.

İhtiyaçtan tahliyeye tazminat

Ev sahibinin ihtiyaç gerekçesiyle kiracıyı tahliye etmesi durumunda dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Gündüz, “Eğer ev sahibi ‘ihtiyaç’ diyerek kiracıyı çıkarır ve ardından evi yeniden kiraya verirse, kiracı bir yıllık kira bedeli tutarında tazminat talep edebilir” ifadelerini kullandı. Tahliye sürecinde yapılan hatalara da dikkat çeken Gündüz, evden çıkarken anahtarın resmi olarak teslim edilmemesi halinde kira borcunun devam edebileceğini söyledi. Bu nedenle teslim sürecinin mutlaka kayıt altına alınması gerektiğini vurguladı. Kiracılar arasında sıkça yanlış bilinen bir diğer konuya da açıklık getiren Neşet Gündüz, evin satılması halinde kira sözleşmesinin sona ermeyeceğini belirtti. Yeni malikin mevcut sözleşmeye uymak zorunda olduğunu ifade etti.

‘TÜFE’nin altındaki zam geçerli’

Kira artışlarına ilişkin de bilgi veren Gündüz, sözleşmede yer alan zam oranının TÜFE’nin altında olması durumunda bu oranın geçerli olduğunu, ev sahibinin daha yüksek artış talep edemeyeceğini söyledi. Kiracıların en çok mağdur olduğu konulardan birinin tahliye taahhüdü olduğunu belirten Gündüz, bu belgenin imzalanmasının kiracıyı ciddi risk altına soktuğunu ifade etti. Ayrıca kira sözleşmesi karşılığında senet verilmemesi gerektiğini de vurguladı. Kira ödemelerinin mümkün olduğunca banka üzerinden yapılması gerektiğini belirten Gündüz, elden ödeme yapılması durumunda mutlaka makbuz alınması gerektiğini söyledi. Son olarak apartman aidatlarına da dikkat çeken Başkan Gündüz, aidat borçlarının ödenmemesinin de hukuki süreç başlatılmasına ve tahliyeye kadar gidebileceğini belirtti. “Bilgi sahibi olan kiracı, mağdur olmaz” mesajını verdi.

Muhabir: Esra ALTUNKES