Antalya’nın seçkin kasaplarından Avşar Et’in sahibi Ali Avşar, piyasanın çok altında fiyatlarla satılan kırmızı etteki hileleri anlatarak önemli uyarılarda bulundu
Et fiyatlarındaki yüksek artışlar nedeniyle her şeye rağmen mutfak geleneğini sürdürmek isteyenler bazı zincir marketler başta olmak üzere ‘ucuz et’ sloganıyla satılan etlere yöneliyor. Kasapların kilosunu ortalama 170-180 TL’den sattığı kıymayı 120 TL’ye ‘Kapıda teslim’ seçeneğiyle satanlar olduğu gibi kıymayı 100 TL’nin altında satanlar bile bulunuyor. İşte bu durum, vatandaşın kafasını karıştırıyor. Peki, kasaplar mı fahiş fiyatlarla vatandaşı kandırıyor, yoksa ‘ucuz et’te bir şeyler mi var ? İşte bu soruların yanıtını Antalya’nın seçkin kasaplarından Avşar Et’in sahibi Ali Avşar anlattı.
Avşar'dan uyarı
Kırmızı ette, özellikle kıymada akılalmaz hileler yapıldığını öne süren Ali Avşar, kırmızı etin kilosunun kargas olarak 100-102 TL civarında olduğunu belirtti. Avşar, “Bunun yüzde 20-25’i fireye gidiyor. Yani kemikleri ayrıldığında bu kadar fire veriyorsunuz. Bunu da üzerine koyduğunuzda kasaba kargas etin kilo maliyeti asgari 120 TL. Buna, personel, iş yeri kirası, vergi, elektrik, su ve tabii kar marjını ortaya koyduğunuz zaman ortaya çıkan rakam 170-180 TL’yi buluyor. Dolayısıyla bu rakamların altında etin satılması mümkün değil” dedi. Maliyet böyle iken 100 TL’nin altında kıyma satılmasını vatandaşın mutlaka sorgulaması gerektiğine işaret eden Avşar, “Maalesef kırmızı et üzerinde bizim bildiğimiz, vatandaşın bilmediği birçok hile yapılıyor. Zaman zaman Tarım Bakanlığı yaptığı denetimlerle bu hileleri ifşa etse de zaman içerisinde ne yazık ki unutuluyor. Bilhassa dar gelirli insanlarımız ne olduğuna bakmadan sırf fiyatı ucuz diye bu hilecilere kanıyor. Oysa sağlık her şeyden önemli” dedi.
Akılalmaz hileler!
Ali Avşar, kırmızı ette yapılan hileleri ise şöyle sıraladı: “Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, vatandaşın ucuz diye aldığı kıymanın büyük bölümü dana değil sığır eti. Sığır eti hem sert, hem yavandır. Buna bolca kuyruk yağı, sakatat, tavuk taşlığı vs. gibi şeyler ilave edilerek kıyma yapılıyor ve maliyet düştüğü için de ucuza satılıyor. Yine sözümona yüzde yüz dana etinden yapıldığı iddia edilen sucuklarda sakatat ve kanatlı hayvan eti karıştırıldığını artık bilmeyen yok. Dana etinden yapılan kıyma daha pembe ve açık renkte gözükür. Sakatat ve tavuğun taşlığıyla yapılan kıyma ise daha koyu renktedir ve lezzeti çok farklıdır. Hileli kıymayı ancak evde köfte yapıldığı zaman anlayabilirsiniz. Kıyma çabuk dağılır. Bonfilede ise gramajı artsın diye ete su enjekte ediyorlar. Vatandaşlar dondurulmuş olan bu ürünleri evde ancak kuşbaşı yapıp yemeğin içine koyduklarında, kandırıldıklarını etin gereğinden fazla suyunu salmasıyla anlarlar. Etin rengi kararır.”
'Kasaptan alın'
“Vatandaşımız mahalle kasaplarından, güvendikleri yerlerden alışveriş yapmalı. Gel geç, ayak altı ürün satan kişilerden et alınmamalı. Karışım olan kıymalar daha çabuk bozuluyor, rengi daha mat oluyor. Lezzeti olmuyor. Etleri karıştırdıklarında baharatla açığı kapatıyorlar, buradan da yüzde yüz dana olmadığı anlaşılabilir. Başta da belirttiğim gibi sığırla dana arasında kalite ve fiyat olarak ciddi farklar var. Biz iyi sınıf danaları keserek, müşterilerimize iyi hizmet vermeye çalışıyoruz. Güven vermek çok önemli. Bu yüzden diyoruz ki, etinizi tanıdığınız, bildiğiniz, güvendiğiniz mahalle kasabından alın. Ve unutmayın ki ucuz diye satılan etin maliyeti yaratacağı sağlık sorunlarıyla size aslında çok pahalıya gelebilir.”
Haber Merkezi