Muratpaşa Belediyesi’ndeki “imar rantı” iddiaları yeni boyut kazandı. Gazeteci Zihni Çakır, Şirinyalı Mahallesi’ndeki denize sıfır bir parselde usulsüz imar artışı yapıldığını, süreçte Almanya’daki bir banka hesabına 5 milyon Euro havale gerçekleştirildiğini ve Belediye Başkanı Ümit Uysal hakkında çok sayıda dosyanın İçişleri Bakanlığı’nda beklediğini öne sürdü
Gazeteci Zihni Çakır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Muratpaşa Belediyesi’nde son yılların en büyük “imar rantı” iddialarını gündeme getirdi. Antalya Emniyeti’nin, İçişleri Bakanlığı müfettişleriyle birlikte belediyeye giderek 2020-2025 arasındaki büyük imar ve ihale dosyalarını istediği, bu dosyalar üzerinde detaylı bir araştırma yürütüldüğü öğrenildi.
Rantın merkezi: Şirinyalı
İddialara göre, Muratpaşa’nın elit mahallelerinden Şirinyalı’da denize sıfır bir parselde belediye tarafından imar mevzuatına aykırı şekilde 7 bin 245 metrekare ek inşaat alanı verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün plan tadilatında 10 bin 350 metrekare olarak belirlenen inşaat alanının, Muratpaşa Belediyesi tarafından ikinci kez 1,7 katsayı ile çarpılarak artırıldığı, bu sayede fazladan 56 bağımsız bölüm hakkı sağlandığı öne sürüldü.
3,5 milyar TL’lik rant
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün tespitleri sonrası belediyeye yazı gönderdiği, ancak belediyenin bu yazıya yanıt bile vermediği ifade edildi. Skandalın yaklaşık 3,5 milyar TL’lik rant anlamına geldiği belirtiliyor.
30 bin metrekare emsal fazlalığı
Aynı müteahhit Rıdvan Güzel’in ilçede 65 dönümlük bir alanda otel, AVM ve rezidanstan oluşan dev projeye hafriyat bedeli ödemeden başladığı, bu projede de yaklaşık 30 bin metrekare emsal fazlalığı olduğu iddia edildi. Ayrıca 5 katlı bir binanın plan tadilatında 16 kata çıkarıldığı öne sürüldü.
Almanya’daki hesaba 5 milyon Euro
Paylaşımda en dikkat çeken noktalardan biri ise süreçte Almanya’daki bir banka hesabına 5 milyon Euro havale yapıldığı yönündeki iddia oldu. Bununla birlikte, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ile ilgili çok sayıda dosyanın İçişleri Bakanlığı’nda beklediği ifade edildi.
Uysal’ın rolü merak konusu
Zihni Çakır, daha önce hem televizyon ekranlarında hem de sosyal medya hesaplarından Muratpaşa Belediyesi’ne ilişkin üç ayrı imar rantı dosyasını gündeme getirdiğini hatırlatarak, bu dosyalarda bazı belediye bürokratlarının yargılandığını, Uysal’ın rolüne ilişkin soruşturma izninin akıbetinin ise merak konusu olduğunu vurguladı.