DEM Parti: Kongre kararlarıyla barış ufkuna bir adım daha yaklaştık
DEM Parti: Kongre kararlarıyla barış ufkuna bir adım daha yaklaştık
İçeriği Görüntüle

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Turizm Komisyonu Başkanı ve Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Mehmet Gem, Karayolları Taşıma Kanunu’nda yapılacak değişiklikler kapsamında taşımacılık sektöründe idari para cezalarının ciddi oranda artırılacağını duyduklarını ifade etti. Yasalara uyumun artırılması, yolcu güvenliğinin sağlanması ve sektörde adil rekabet ortamının oluşturulmasının önemine değinen Gem, “Yeni düzenleme ile yetki belgesi almadan veya belgenin kapsamı dışında faaliyet gösteren; acentelik, taşıma komisyonculuğu, nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapan taşımacılar, 17 bin liradan 170 bin liraya kadar para cezasına çarptırılacak. Ayrıca, yetki belgesine sahip olup da taşıtını ilgili yerlerde kaydettirmeden veya gerekli izinleri almadan tehlikeli yük taşıyan işletmeciler için 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar ceza öngörülmektedir” dedi.  

8 bin 500 liradan 85 bin liraya  

Yolcu taşıma konusunda, biletsiz yolcu veya sözleşmesiz taşımacılık yapanların cezasının 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar belirlendiğini dile getiren Gem, “Yolcu ve eşyaların güvenliğini ihmal eden, aldıkları güvenlik önlemlerini uygulamayan ya da çevre korumasına aykırı davranan işletmelere 5 bin liradan 50 bin liraya kadar ceza kesilecektir. Ek olarak, yolcuların sağlıklı, rahat ve güvenli taşınmasını sağlayamayan taşımacılara 17 bin liradan 170 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacaktır” diye konuştu. Taşıma faaliyetlerinde araç ve şoförlerle ilgili belirlenen kurallara uyulmadığı tespit edildiğinde, 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari para cezalarının verileceğini hatırlatan Başkan Gem, “Ceza puanı yüksek olan şoförlerle ilgili eğitim ve iç denetim önlemleri alınmadığı durumlarda ise 5 bin liradan 50 bin liraya kadar ceza uygulanacaktır. Ayrıca, yetki belgesi olmadan acente ve taşıma işleri komisyonculuğu yapanlara yönelik ceza aralığı 25 bin liradan 250 bin liraya kadar belirlenmiştir” dedi.  

Ücret ve zaman tarifeleri  

Gem, “Ücret ve zaman tarifelerini düzenlemeyen, bu tarifelere uymayan veya kanuna aykırı uygulayan taşımacılar için 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari para cezası söz konusudur. İş yerlerinde, terminallerde ve bilet satış noktalarında bu tarifelerin görülebilir şekilde bulundurulmaması durumunda 3 bin 500 liradan 35 bin liraya kadar ceza uygulanacaktır. Ayrıca, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan faaliyet gösteren işletmeciler 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan taşıt kullanan şoförler için ise 3 bin 500 liradan 35 bin liraya kadar idari para cezasına tabi tutulacaktır. Denetim için gerekli bilgi veya belgeleri sunmayanlara ise 3 bin liradan 30 bin liraya kadar ceza uygulanacaktır” dedi. 

Kabahat tekrarlarında ceza kat sayısı 

‘Kabahatlerin niteliği, kapsamı ve caydırıcılığı göz önünde bulundurularak; aynı takvim yılı içinde aynı ihlalin üçüncü veya daha fazla tekrarı halinde ceza miktarı bir kat artırılacaktır’ diyen Gem, “Taşıma yasağına aykırı davrananlar, ücret ve zaman tarifesi düzenlemeyenler için de benzer yaptırımlar uygulanacaktır. Yeni düzenlemeye ilişkin usul ve esaslar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenecek ve kanunun yayım tarihinden itibaren altı ay sonra yürürlüğe girecektir. Bu kapsamlı ceza düzenlemesinin, taşımacılık sektöründe yasalara uyumu artırarak, yolcu güvenliğini ve adil rekabet ortamını destekleyeceğine inanıyorum. Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmecilerimizin, belirlenen yükümlülüklere özen göstermesi, yasal düzenlemelere uygun hareket etmesi büyük önem taşımaktadır” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: ESRA ALTUNKES