Yaz sıcaklarının artmasıyla birlikte etlerin doğru saklanması hayati önem taşıyor. Özellikle Kurban Bayramı sonrasında Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu Genel Başkanı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, vatandaşları uyardı. Yardımcı, yanlış saklanan etlerin sadece israfa değil, aynı zamanda ciddi gıda zehirlenmelerine de yol açabileceğini belirtti.
Kasaplar Odası uyardı
Başkan Yardımcı, üniversite araştırmaları ve Tarım ve Orman Bakanlığı kaynaklarından derlenen güncel et saklama sürelerini açıkladı ve özellikle kurban döneminde etin muhafazasının büyük önem taşıdığının altını çizdi. Yardımcı, "Etin kıyma, kuşbaşı, bütün parça ya da pişmiş olması saklama süresini doğrudan etkiliyor” diyerek vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Et saklama süreleri
Osman Yardımcı'nın açıkladığı güncel saklama süreleri ise şöyle: “Buzdolabı (0 – 4 °C arası): çiğ kıyma / küçük parça et: 3–5 gün, dana / bütün parça et: 3–7 gün, çiğ kıyma (pişirmeye yakın): 1 gün, parça etler: 2–4 gün, pişmiş et: 3–4 gün. Derin dondurucuda (-18 °C ve altı): çiğ kıyma ve parça et: 3 ay, biftek – kuşbaşı et: 6–12 ay, kavurma: 1 yıl.”
Bu durumlarda asla tüketilmemeli
Osman Yardımcı, uygun sıcaklık ve hijyen koşullarında saklanmayan etlerin zehirlenmelere neden olabileceği konusunda uyarıda bulunarak, “Etin rengi, kokusu ve dokusu değişmişse asla tüketilmemeli. Özellikle kıyma çok çabuk bozulur, bu nedenle günlük tüketim ön planda olmalı" dedi. Yardımcı, ambalajlı ürünlerin üzerindeki son kullanma tarihlerinin tek başına yeterli olmadığını da vurguladı. "Soğuk zincirin korunup korunmadığı, ürünün paketlenme tarihi ve saklama şekli de en az tarih kadar önemli” diyerek tüketicilere dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı. Et alırken ve saklarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da önemli tavsiyelerde bulunan Yardımcı, “Etin doğrudan güneşe maruz kalmaması gerekiyor. Buzdolabına konmadan önce mutlaka dinlendirilmesi şart. Dondurulacak etlerin porsiyonlara ayrılarak paketlenmesi gerekiyor. En önemlisi çözülmüş etin yeniden dondurulmaması hayati önem taşıyor. Sağlığınız için et saklama kurallarını bir kez daha gözden geçirin” diyerek sözlerini tamamladı.