2017 yılında iş insanı Ali Bıdı’nın Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş.’nin (ANFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı olmasından bu yana fuarcılığın giderek çöktüğü, 1999-2017 yılları arasında kâr eden bir kuruluşken, 9 yıldır zarar ettirildiği, bu nedenle Ticaret Bakanlığı tarafından gönderilen müfettişlerce soruşturulduğu konunun muhataplarınca ifade edildi. Açılışının yapıldığı 1999’dan bu güne kadar fuar alanının inşaat ve iskan ruhsatlarının olmadığı, geçici ruhsatla fuar sergisi düzenlendiği, mimari projenin 2017 yılında tamamlanmasına rağmen, yangınla ilgili olan yönetmelik hükümlerine uyulmadığı için iskan verilmediği için kaçak durumda olduğu ileri sürüldü. Şirket ana sözleşmesinde, ‘yönetim kurulunda görev alanlar şirket hissedarları arasından seçilir’, hükmü olmasına rağmen 2017-2023 arasında görev yapan yönetim kurulu üyelerinin bir kısmının o tarihlerde hissedar olmadıkları, bu nedenle o kişilerin olduğu yönetimlerin aldığı kararların yok hükmünde olduğu belirtildi.

Hisseler el değişti

1994 yılında dönemin Valisi Saim Çotur’un çağırısıyla kent dinamikleri olan şirketler, belediyeler ve kamu kurumlarının bir araya gelmesiyle başlayan fuarcılık serüveni ANFAŞ şirketinin kuruluşu ile başlamıştı. Başlangıçta kuruluşa katılan şirket, şahıs ve kurumların en fazla yüzde 10 hisseye sahip olması ve bunun üzerine çıkılmayacağı etik ilke olarak kabul edilmişti. Ancak Ali Bıdı, kendisinin ve kardeşinin yüzde 5’er olan hisselerinin üzerine, vefat eden Mustafa Çalık ve kardeşinin, Al Baraka Türk Bankasının hisseleri ile küçük ortakların hisselerini toplayarak yüzde 55 hisseye ulaşınca, çoğunluk hisselerine sahip olduğu için 2017 yılında ANFAŞ yönetim kurulu başkanı oldu. Şirket hisselerinin tek kişide toplanmasının, başlangıçta ‘kentin ortak malı’ olarak kurulmasından dolayı hem kuruluş amaçlarına, hem de başlangıçtaki etik ilkeye aykırı olduğu ifade edildi. Kentin ortak malı olan kurumun, ‘şahıs kurumuna’ dönüşmesinin ANFAŞ’ın, fuarcılık turizminin öncülüğünü yapmaktan çıkarıp şahsın çıkarları doğrultusunda faaliyet gösteren bir kuruma dönüştüğü belirtildi.

Kârsız huzur hakkı

Ticaret Bakanlığının yaptığı soruşturmanın bir diğer boyutunun ise ANFAŞ Yönetim Kurulu üyelerinin aylık olarak aldıkları ‘huzur hakkı’ meselesi olduğu öğrenildi. Şirket kuruluş dönemi etik ilkesine göre, şirketin kâr ettiği yıllarda huzur hakkı vermesi kabul edildiği halde, 2017-2024 yılları arasında sürekli zarar etmesine rağmen ve üstelik hissedar olmayan yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı adı altında para aldıkları, ANFAŞ’ın kuruluşundan bu yana içinde olan kişilerce ifade edildi. Bunun da şirketin uğradığı zararın bir başka boyutunu meydana getirdiği belirtildi.

Kararlar yok hükmünde

ANFAŞ’ın şirket ana sözleşmesine göre; ‘ANFAŞ yönetim kurulunda görev alacak olanlar şirket hissedarları arasından seçilir’, hükmü yer alıyor. Ancak Ali Bıdı’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduktan sonra 2017-2023 yılları arasında hissedar olmayan kişilerin (isimleri bizde saklı) yönetim kurulu üyesi oldukları, bu sıfatla huzur hakkı aldıkları ifade edildi. Konuyla yakından alakalı olan hukuçular, hissedar olmayan yönetim kurulu üyelerinin olduğu dönemde alınan kararların tamamının ‘yok hükmünde’ olduğunu, soruşturmayı yapan Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin bu konu üstünde çalıştıklarını belirttiler.

Fuar alanı kaçak

1995’de yapımına başlanan ve 1999’da açılışı yapılan fuar alanının, açıldığı yıl mimari projesinin tamamlanmaması nedeniyle geçici iskan ruhsatı ile faaliyetlerine başladığı, 2016 yılında mimari projesinin tamamlandığı ifade edildi. Ancak 2017 yılından sonra iskan ruhsatı ile ilgili başvurunun yapılmadığı, bunun nedeninin de binanın yangın yönetmeliğine uygun olmadığı için itfaiye tarafından onaylanmadığı belirtildi.

Yangın önlemleri yok

İskan ruhsatı olmayan fuar alanı ve binasında meydana gelebilecek yangın ya da benzeri bir felaketin sorumlusunun 2017 yılından bu yana Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Bıdı ve yönetim kurullarına ait olduğu ifade edildi. Geçtiğimiz günlerde Kartalkaya’da yaşanan yangın felaketinden sonra yangın yönetmeliğine uygun önlemleri olmadıkları için yüzlerce otel ve pansiyon, ruhsat alamadıkları için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kapatılmıştı. ANFAŞ’ta benzeri bir felaketin yaşanmasının daha ağır ölümlere yol açacağı, konuyu takip eden ilgililer tarafından dile getirildi.

Önerilerini sıraladılar

Estetik mağdurlarına tazminat yolu açık
Estetik mağdurlarına tazminat yolu açık
İçeriği Görüntüle

ANFAŞ Fuar Alanı ile ilgili kuruluşundan bu yana içinde olan kişiler ile uzunca yıllar bu kurumda yetkili olarak çalışmış kişiler, yapılan görüşmede şu önerilerde bulundular:

“ANFAŞ, alternatif kış turizmi için kent dinamiklerince kurulmuş ve 2017 yılına kadar kente büyük katkı sağlamıştır. Kentin ortak malı olarak kurulduktan sonra Ali Bıdı’nın şahıs şirketine dönüşen ANFAŞ’ın kuruluş amacına yönelik olarak yeniden yapılandırılması için Ali Bıdı’dan sonra en büyük hisseye sahip olan Antalya Büyükşehir Belediyesi ve hissedar olan diğer ilçe belediyeleri bu duruma müdahale etmelidirler. Özellikle ANFAŞ’a ait olan Alanya yoluna sıfır durumdaki 15 dönüm arazi üzerinde yapılan imar düzenlemesine dönük rant hesaplarına kamu adına izin vermemeliler.”

Muhabir: Mehmet TALAY