Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 37. Grup (Restaurant, yiyecek içecek ve eğlence hizmetleri) Meclis Üyesi Meclis Üyesi ve Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Kurucu Üyesi Tahsin Fettahoğlu, hem restoranları hem de otelleri yakından ilgilendiren çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Serpme kahvaltı israfın kaynağı haline geldi, her şey dahil sistem kolay kolay kalkmaz, ekonomik daralma işletmeleri birer birer eritiyor” diyen Fettahoğlu, sektördeki kriz ve çözüm yollarına dikkat çekti. Tahsin Fettahoğlu, yiyecek-içecek sektöründeki güncel konuları değerlendirdi. Fettahoğlu, özellikle son dönemde tartışılan serpme kahvaltı, her şey dahil sistemi ve ekonomik daralma konularına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu
İsrafı önlemek mümkün mü?
Tahsin Fettahoğlu, özellikle gündemde olan serpme kahvaltıda kişi sayısı dayatması konusuna sıcak baktıklarını belirtti. Gıda israfının çok fazla olduğunu vurgulayan Fettahoğlu, bu sorunun önüne geçilmesi gerektiğini savundu. Ancak, serpme kahvaltıda iki kişilik sipariş verip saatlerce masada oturmanın işletmeler için masa kaybı anlamına geldiğini de dile getirdi. Bu soruna çözüm olarak serpme kahvaltının tamamen kaldırılması veya ürünlerin tek tabaklarda servis edilmesi önerisinde bulundu. Bu yöntemin hem israfı önleyeceğini hem de işletmelerin masa kaybını azaltacağını belirtti. Bununla birlikte, israfın önlenmesi hedeflenirken tüketicinin de bu durumu kötüye kullanmaması gerektiğini vurgulayan Fettahoğlu, serpme kahvaltının yerine, kişi sayısına göre hazırlanan ve ayrı tabaklarda sunulan ‘seçme kahvaltı’ modelinin yaygınlaşmasının olumlu bir gelişme olacağını belirtti.
HD sistemi tartışmaları
Son günlerde otellerde herşey dahil sisteminin kaldırılacağı yönündeki tartışmalara da değinen Fettahoğlu, bu sistemin kısa sürede ortadan kalkmasının mümkün olmadığını düşündüğünü söyledi. Özellikle binin üzerinde misafir ağırlayan büyük otellerde, her şey dahil sisteminden alakart sisteme geçişin altyapı ve personel yeterliliği açısından ciddi zorluklar doğuracağını vurgulayan Fettahoğlu, zaten birçok zincir otelde israfın önüne geçmek amacıyla açık büfelerde müşterilerin istedikleri ürünleri personele göstererek almalarını sağlayan uygulamaların olduğunu, bu sayede hem israfın azaltıldığını hem de kalan ürünlerin tekrar değerlendirildiğini ifade etti.
Sektörde daralma yaşanıyor
Ekonomide yaşanan sıkılaşma sürecinin yiyecek-içecek sektörünü de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Fettahoğlu, alım gücünün zayıflamasıyla birlikte, sektörün ultra lüks bir tüketim haline geldiğini ve bunun da piyasada daralmaya yol açtığını kaydetti. İşletmelerin artan vergi ve personel maliyetleri gibi yükümlülüklerinin durumu daha da zorlaştırdığını belirten Fettahoğlu, bu zorlu koşullarda işletmelerin kapanmasının ve sektördeki kan kaybının durdurulamayacak seviyelere geldiğini, sadece kaliteli ve düzgün işletmelerin ayakta kalabileceğini öngördü.
Konkordato ve ATSO’nun rolü
Antalya'da konkordato ilan eden işletmelerin sayısının arttığına dair söylentilere de açıklık getiren Fettahoğlu şöyle devam etti: “Konkordato iflas etmek anlamına gelmiyor. Konkordato, zor ekonomik şartlarda işletmelerin ödeme planlarını yeniden düzenleyerek ticari faaliyetlerine devam etme mücadelesi demek. Antalya Ticaret Odası'nda 49 farklı sektörde faaliyet gösteren üyelerin tamamı zorluklarla mücadele ediyor. Bu sorunlar çözüm için meclis ve ticaret odası başkanlarına iletildi ve çözüm yolları aranıyor.”
Gıda israfına karşı mücadele
Tahsin Fettahoğlu, son olarak gıda israfının hem işletmeler hem de tüketiciler açısından ciddi şekilde önlenmesi gerektiğini bir kez daha yineledi. Bu mücadelenin ekonomik şartlar göz önüne alındığında daha da önem kazandığını belirten Fettahoğlu, bu mücadeleyi verirken hem işletmeye hem de tüketiciye zarar vermeyecek yöntemlerin uygulanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca Antalya'nın ekonomik zorluklarla mücadele etmeye devam edeceğini ve meslek komiteleri olarak bu mücadeleyi verip kente faydalı olmaya çalışacaklarını kaydetti.