Büro-İş Sendikası adli yılın başlangıcında adliye çalışanlarının koşullarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Yeni adli yılın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dileyen Büro-İş Antalya Şube Başkanı Murat Köse, “Adli yıl başladı. Öncelikle yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanarak, yasa önünde eşitliğin gözetildiği, hakkın hak sahibine teslim edilerek hukuk güvenliğinin tam anlamıyla tesis edildiği yeni bir adli yıl geçirmek dileğiyle yeni adli yılın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dileriz. Her yıl düzenli olarak bugünün önemine istinaden Türkiye’nin dört bir yanında etkinlikler yapılmakta, yetkililer tarafından kulağa hoş gelen mesajlar verilmekte ancak yılda bir gün olsa bile yargı emekçilerinin sorun ve taleplerine değinilmemekte, çözüm üretilmemekte adeta sağıra yatılmakta. Yargı çalışanlarının sorunlarını çözecek muhatap Adalet Bakanının adli yıl mesajına baktığımızda yargı çalışanlarına başarılar dilediği ve iki kelime ile geçiştirdiğini görmekteyiz. Adalet Bakanları değişiyor ancak yıllardır kronikleşen sorunları görmezden gelen zihniyet değişmiyor. Bizler de Büro-İş Sendikası olarak her yıl ısrarla hatırlatmaya devam edeceğiz, haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Açlık ve yoksulluk rakamları
Açıklanan açlık ve yoksulluk rakamlarını hatırlatan Başkan Köse, “Öncelikle bazı verileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş’in açıkladığı en son verilere göre Ağustos ayında açlık sınırı 20 bin 958 liraya, yoksulluk sınırı ise 64 bin 157 liraya yükselmiş. 12 aylık enflasyon ise yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşmiş, gıdadan elektriğe, ulaşıma, akaryakıta, kiralara tepeden tırnağa her şeye zam gelmiş, TÜİK'in uydurma enflasyon oranları ile toplu sözleşmedeki mahsuplaşma hileleri ile kamu emekçileri yoksulluk sınırının altında bir ücretle çalıştırılarak sömürülmüştür. İşte bu yoksulluk şartlarında eksik personel ve ağır iş yükü altında özveriyle görev yapan yargı emekçileri her yıl umutlarını adli yılda tazelemiştir ancak bir türlü hak ettiği özlük haklarına kavuşamamıştır” dedi.
‘Kendi personeline adaletsiz’
Adalet Bakanlığının en büyük adaletsizliği kendi personeline yaptığını dile getiren Köse, “Geçenlerde TBMM'de vergi paketine gece yarısı Genel Kurulda vergi ile alakası olmayan bir madde eklenerek hakim ve savcılara tazminat verildi. Daha çok verilsin kimsenin maaşında, gelirinde gözümüz yok. Buradan Adalet Bakanına sesleniyoruz. Adalet Bakanlığı hakim ve savcıdan ibaret midir? Çalışma arkadaşlarına adil davranmayan başkalarına davranır mı? Adaletiniz bu mu? 2008 yılından itibaren elimizden alınan havuz paralarımız, ikramiyelerimiz başta olmak üzere birçok kazanılmış haklarımızı neden geri vermediniz, bu torba yasaya neden eklemediniz? Şimdiye kadar 9 Yargı Paketi yaptınız. Bizleri hep unuttunuz. Hâkim ve savcıdan ibaret sayılan yargı teşkilatında emekçi olmak zordur. Duvarlarında adalet yazan binaların ardında haksızlık, yoksulluk, mobbing, stres ve baskı var. Buradan Adalet Bakanına ve hükümete sesleniyoruz. Bu seneki adli yıl bir milat olsun” şeklinde konuştu.
1 maaş ikramiye talebi
Köse, adli yıl açılışı dolayısıyla tüm yargı çalışanlarına 1 maaş tutarında ikramiye ödenmesi gerektiğini dile getirerek şu taleplerde bulundu: "Kamu çalışanlarına refah payı içerecek şekilde, insan onuruna yaraşır bir ücret ödensin. Vergi oranı yüzde 10 olarak sabitlensin. Ek ödeme, seyyanen zam ve tazminat benzeri ödemeler emekli keseneğine dahil edilsin. 3600 ek gösterge ayrım gözetmeksizin tüm kamu emekçilerine verilsin. Yargı emekçilerine, hâkim ve savcılarda olduğu gibi, brüt maaşlarının yüzde 10’u oranında yargı ödeneği verilsin. Adalet Hizmetleri tazminatı artırılarak merkez teşkilatı da dâhil edilmek suretiyle tüm yargı çalışanlarına verilsin. Yargı çalışanlarına fiili hizmet zammı verilsin. Adalet çalışanlarına döner sermaye gelirlerinden pay verilsin. Adalet çalışanlarının, 2802 sayılı Hâkim ve Savcılar Kanunu yerine, 4483 sayılı Memur Suçları Kanunu’na göre yargılanması sağlansın. Veznelerde görev yapan personele kasa tazminatı ödensin. Yargı çalışanlarının fazla mesai ücretleri günümüz koşullarına uygun hale getirilerek, merkez ve taşra teşkilatındaki herkese eksiksiz ve zamanında ödensin. Yargı çalışanlarının kaldırılan 'havuz paraları', kaynakları zenginleştirilerek geri verilsin. Adli yıl açılışında tüm yargı çalışanlarına 1 maaş tutarında ikramiye ödensin. Ayrıca, adli yıl açılış toplantılarında memur sendika temsilcilerine söz hakkı verilsin."
‘Hep beraber mücadele edelim’
Köse, son olarak tayin ve nakillerde sendika temsilcilerinin komisyonlarda bulunmasını istediklerini belirterek, “Nöbet görevi verilen yargı çalışanlarının ücret ve izinlerindeki farklılıklar giderilsin. Yardımcı hizmetler sınıfındaki personel, genel idari hizmetler sınıfına, teknik kadroda görev yapanlar ise Teknik Hizmetler Sınıfına geçirilsin. Genel müdür, genel müdür yardımcısı ve daire başkanı kadrolarına hâkim ve savcı olmayan personelin atanması sağlansın. Adalet vakfı yönetiminde memurlar da temsil edilsin. Zabıt kâtipleri için 'Uzman Kâtip' unvanı oluşturulsun. Sözlü sınav şartı kaldırılsın ve çalışan sayısı artırılsın. Büyükşehirlerde görev yapanlara büyükşehir farkı verilsin, kira desteği ve ücretsiz yemek hizmeti sağlansın. Banka promosyonları güncellenip lojman ve kreş sorunları çözülsün. Ulaşım ödeneği ödensin ve sosyal tesislerden tüm çalışanlar eşit faydalansın. Yargı çalışanlarının güvenliği sağlanıp çalışma koşulları iyileştirilsin. Mobbinge karşı önlemler alınsın ve disiplin affı çıkarılsın. Yeşil pasaport tüm memurlara verilsin. Büro-İş Sendikası olarak kamu çalışanlarına sesleniyoruz: Gelin, hep beraber mücadele edelim, kayıplarımızı telafi edip haklarımızı alalım” diyerek konuşmasını tamamladı.
ESRA ALTUNKES