İnsanın en temel ihtiyacı olan beslenmenin sağlanabilmesi için tarımsal üretim ve gıdalar stratejik önem taşımaktadır. Gıda arzının yeterli düzeyde sağlanabilmesi, güvenli gıdalar üretilmesi, üretilen gıdanın eşit bir şekilde paylaşılabilmesi gibi birçok faktör gıda güvencesi ve güvenliği ile ilgilidir. 
Gıda israfı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sorunlarından birisidir.  Ülkemizde bir araştırma yapılsa gıda israfının en fazla olduğu sektör turizm çıkacaktır. Turistik tesisler ve uyguladıkları her şey dahil sistemi. Bu sistemde üretimin fazla olması, açık servis şeklinde yiyeceklerin uzun süre beklemesi, yiyecek çeşitliliğinin fazla olması, müşterilerin açık büfedeki her türlü yiyecekten almaları ve tüketemeyerek artık şekilde tabaklarında bırakmaları gibi nedenlerle gıdalarda israf meydana geliyor. İşletmelerin israfın minimum düzeye indirilmesi konusunda uygulamaya koyacağı önlemler aynı zamanda yiyecek içeceklerin maliyetlerinin azaltılması konusunda da işletmeye fayda sağlayarak ekonomik kalkınmayı da etkileyecektir. 
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. 
Açıklamada “İl Müdürlüğü olarak tarımın eğitimli ve bilinçli üretici ve tüketiciler ile daha
ileriye gideceğine inanıyoruz. Eğitim faaliyetlerimizden öğrencilere yani geleceğimiz olan çocuklarımıza verdiğimiz eğitimlere ayrı bir önem veriyoruz. Gıda güvenliğini sağlamanın birinci koşulunun eğitimden geçtiğine inanıyoruz. Bu kapsamda 7’den 70’e tüm Antalyalılara eğitimler vermeye ve onları gıda güvenliği konusunda bilgilendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Gıda güvenliğinin sağlanması, tarladan sofraya sağlıklı bir gıda zincirinin
oluşturulması için bilinçli bir neslin yetiştirilmesi için çalışıyoruz. Bu kapsamda Antalya’da 19 ilçemizde başlattığımız eğitim hamlesi ile kendimiz için hedef olarak koyduğumuz 100 bin öğrenci hedefini aşarak 2019 yılında düzenlenen Gıda Güvenilirliği ile Gıda İsrafı konulu eğitimlerle 120 bin öğrenciye ulaştık. Yeni yılda da eğitimlerimize tüm hızıyla devam ederek küçük yaşlardan itibaren Güvenilir Gıda Tüketimi bilinci aşılayarak sağlıklı nesiller yetiştirmek ve gıda israfına karşı bilinçli nesil yetiştirmektir” denildi. Gıda israfını bunun gibi eğitimlerle bitiririz diyorum.