Son dönemde gıda zehirlenmesi vakalarıyla sarsılan Türkiye’de dikkat çeken bir uyarı da Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Antalya Şubesi’nden geldi. Gıda güvenliği zincirindeki en kritik halkalardan biri olan ‘personel hijyen eğitiminde’ büyük bir boşluk olduğunu belirten GMO Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, şu anda bu eğitimi verme yetkisinin yalnızca Sağlık Yüksekokulu, Hemşirelik, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi mezunları ile Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Tıbbi Biyolojik Bilimler bölümü mezunlarına verildiğini vurguladı. Manavoğlu, “Bu yetki gıda mühendislerinin elinden alındığı için zehirlenmelerin kök sebebi budur. Gıda üretiminin asıl uzmanları olan gıda mühendisleri bu eğitimleri veremiyor. Bu kabul edilemez bir durumdur. Yetkiler acilen bilimsel temelde yeniden düzenlenmeli” çağrısında bulundu.
‘Tarladan çatala her aşama risk’
Gıda güvenliğinin tarladan sofraya uzanan uzun bir zincir olduğunu hatırlatan Ali Manavoğlu, zincirin halkalarını tarım aşamasında ziraat mühendisi reçetesiyle doğru ilaç ve teknik kullanılması gıda işletmelerinin kayıtlı veya onaylı olması, proses sırasında hijyenik ortam sağlanması ve mutlaka gıda mühendisi istihdam edilmesi olarak sıraladı. Özellikle kanatlı ürünler, deniz ürünleri (kabuklular), et ve süt ürünlerinin yüksek risk taşıdığını belirten Manavoğlu, ısıl işlem sonrası uygun olmayan sıcaklıklarda bekletilen ürünlerde mikrobiyal üremenin hızla arttığını kaydetti. Kayıtsız ve ‘merdiven altı’ işletmelerde üretilen gıdaların karın krampları, şiddetli ishal, kusma, halsizlik, kanlı ishal, gebeliğin sonlanması ve hatta ölümle sonuçlanabilen ağır tablolara yol açtığına dikkat çeken Manavoğlu, denetim sayılarının acilen artırılması, kamuda ve özel sektörde gıda mühendisi istihdamının zorunlu hale getirilmesi ve hijyen eğitimi yetkisinin tekrar gıda mühendislerine verilmesi olarak sıraladı.




