Akdeniz’de gece saatlerinde meydana gelen ve Muğla’nın yanı sıra Antalya’da da hissedilen deprem sonrası İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Soner Akdoğan’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

‘Her deprem sonrası aynı’

İMO Antalya Şube Başkanı Akdoğan, “Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ülkemiz bir deprem ülkesi ve bu gerçekle, istesek de istemesek de yüzleşmeye devam edeceğiz. Her deprem sonrası aynı sorular soruluyor. Nerede oldu? Kaç büyüklüğünde? Kaç saniye sürdü? Artık bu soruların ötesine geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘Yapılarımızla yüzleşme zamanı’

Soner Akdoğan, vatandaşları ve yetkilileri asıl tehdide karşı uyararak, “Deprem değil, bina öldürür gerçeğini artık içselleştirmeliyiz. Yıkıcı olan yer altındaki hareket değil, yeryüzündeki ihmal. Bugün konuşmamız gereken, şehirlerimizdeki yapı stokunun ne kadar güvenli olduğu, denetimlerin ne derece etkin yapıldığı, özellikle de mevcut binaların depreme dayanıklılık analizlerinin yapılıp yapılmadığıdır” dedi.

‘Sonra değil, önce konuşmalıyız’

Denetimde şeffaflık zorunlu: Sürücü hakkını bilmeli
Denetimde şeffaflık zorunlu: Sürücü hakkını bilmeli
İçeriği Görüntüle

Her deprem sonrası kısa süreli gündem oluştuktan sonra toplumun hızla normale döndüğünü hatırlatan Akdoğan, bu alışkanlığın ciddi bir risk yarattığını ifade ederek, “Depremleri konuştuğumuz her an, aslında bir sonraki yıkımı önleyebilmek için bir fırsattır. Ancak biz hep geç kalıyoruz. Depremler olduktan sonra konuşmak yerine, olmadan önce harekete geçmeliyiz. Riskli yapılar belirlenmeli, güçlendirme ve kentsel dönüşüm süreçleri bilimsel ve şeffaf şekilde yürütülmelidir” diye konuştu.

‘Antalya’da da riskli alanlar var’

Akdoğan, Antalya’nın da zannedildiği kadar güvenli bir kent olmadığını vurgulayarak, “Antalya, aktif fay hattı üzerinde olmayabilir ancak bu, yapıların güvende olduğu anlamına gelmez. Zemin yapısı, eski ve denetimsiz binalar, mühendislik hizmeti almamış yapılar ciddi risk taşıyor. Antalya’daki yapıların büyük kısmı 1999 yönetmeliğinden önce yapılmış durumda. Bu binaların incelenmesi, güçlendirilmesi ya da yenilenmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘Bilimden ve mühendislikten sapmayın’

Son olarak Soner Akdoğan, tüm yetkililere, yerel yönetimlere ve vatandaşlara şu çağrıyı yaparak, “Bilimden ve mühendislikten saparsak, felaket kapıda bekler. Tüm kamuoyunu, meslek odalarının uyarılarını dikkate almaya, ortak akıl ve dayanışma ile daha güvenli kentler için adım atmaya davet ediyoruz” dedi.

Muhabir: Esra ALTUNKES