20 başlıktan oluşan talepler listesinde, özellikle mülakatın kaldırılması, maaş ve emeklilik haklarının iyileştirilmesi ile kamu sisteminde köklü bir dönüşüm öne çıktı. Memur-Sen’in hazırladığı reform paketi, kamu personel sisteminde uzun süredir tartışılan sorunlara çözüm getirmeyi hedefliyor. Konfederasyon, personel alımında mülakat uygulamasının kaldırılmasını ve liyakat esaslı bir sistemin kurulmasını talep etti. Ayrıca farklı istihdam statülerinin sadeleştirilerek kadrolu çalışmanın esas alınması gerektiği vurgulandı.

Maaş, sosyal haklar ve emeklilik sistemi…

2 kardeşi yangından komşular kurtardı
2 kardeşi yangından komşular kurtardı
İçeriği Görüntüle

Pakette mali ve sosyal hakların iyileştirilmesi önemli bir yer tutuyor. Memurların alım gücünün artırılması gerektiğine dikkat çekilirken, emeklilik sisteminin de günümüz şartlarına uygun şekilde yeniden yapılandırılması istendi. Özellikle seyyanen zamların emekliliğe yansıtılması ve 5434 ile 5510 sayılı kanunlar arasındaki farklılıkların giderilmesi talep edildi. Kamu çalışanlarının uzun süredir beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesinin tüm birinci derece kadrolara verilmesi gerektiği ifade edildi. Bunun yanı sıra gelir vergisinin yüzde 15 seviyesinde sabitlenmesi ve maaşlar üzerindeki vergi yükünün azaltılması da talepler arasında yer aldı.

Sendikal ve demokratik haklarda genişleme çağrısı

Memur-Sen, kamu çalışanlarının haklarının genişletilmesi gerektiğini belirterek grev hakkı verilmesini ve siyaset yasağının kaldırılmasını gündeme getirdi. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun da yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının düzenli hale getirilmesi gerektiği belirtilirken, mühendisler başta olmak üzere bazı meslek grupları için özel meslek kanunlarının çıkarılması talep edildi. Kariyer uzmanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi ve akademik personelin mali haklarının artırılması da pakette yer aldı. Kamu kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin artırılması, çalışanlara yönelik şiddetin önlenmesi ve disiplin cezalarının yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca geçmişte disiplin cezası alan personel için af çıkarılması talebi de dikkat çekti.

Bayram ikramiyesi ve kadro düzenlemeleri öne çıktı

Memurlara bayram ikramiyesi verilmesi, yardımcı hizmetler sınıfında (YHS) görev yapan personelin genel idare hizmetleri sınıfına (GİH) geçirilmesi ve tüm memurlara ilave bir derece verilmesi talepler arasında yer aldı. Memur-Sen’in sunduğu bu kapsamlı reform paketi, kamu çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesinin yanı sıra kamu yönetiminde daha adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir sistem kurulması açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Gözler şimdi, Bakan Işıkhan ve hükümetin bu talepler karşısında atacağı adımlara çevrildi.

Muhabir: Buse Nur AKAY