Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ildeki tüm hayvan pazarlarının ikinci bir talimata kadar kapatıldığını duyurması üzerine bakanlık tarafından il müdürlüklerine gönderilen “acele” kodlu yazıda, ülkede şap hastalığında artış görüldüğü gerekçesiyle hayvan satış yerlerinin kapatılması talimatı verildi. Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak, kararın tamamen önleyici tedbir amaçlı alındığını belirtti. Karabayoğlu, geçtiğimiz Kurban Bayramı sürecinde ülke genelinde çok yoğun bir hayvan hareketliliği yaşandığını, bunun da şap hastalığının yayılmasında etkili olduğunu söyledi.

‘Şap virüsü sürekli mutasyona uğruyor’

Yaşama sevinci tuvale yansıyor
Yaşama sevinci tuvale yansıyor
İçeriği Görüntüle

Şap hastalığının oldukça hızlı yayılan ve sürekli mutasyona uğrayarak yeni varyantlar geliştiren bir virüs olduğunu vurgulayan Karabayoğlu, “Bu yüzden farklı bölgelerde farklı tiplerde şap hastalıkları görülebiliyor. Özellikle kaçak yollarla ülkeye sokulan hayvanlar hastalığın yayılmasında büyük rol oynuyor” dedi.


Antalya’da durum kontrol altında

Antalya ve çevresinde aşılama çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü hatırlatan Başkan Karabayoğlu, “Şu anda bölgemizde ciddi bir hastalık riski yok. Ancak yine de Bakanlığın aldığı bu kapatma kararı tamamen önlem amaçlıdır” dedi. Hastalığın insanlara bulaşma riskinin yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Karabayoğlu, “Şap hastalığı, insanlarda ciddi bir sağlık sorununa yol açmıyor. Zaten hayvanda hastalık tespit edilirse, o hayvanlar kesime gönderiliyor” açıklamasında bulundu.


‘Ekonomik etkiler ve et-süt üretimine yansıması’

Hayvan pazarlarının kapatılmasının et ve süt piyasasını etkileyebileceğine dikkat çeken Karabayoğlu, “Bu tür önlemler piyasada kısa vadede arz-talep dengesini etkileyebilir. Ancak önemli olan hastalığın yayılmasını engellemektir. Şap hastalığı, özellikle küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda ciddi ekonomik kayıplara yol açıyor” dedi. Şap hastalığının tedavisinin oldukça zor ve maliyetli olduğunu vurgulayan Başkan Karabayoğlu, “Hayvanlarda ciddi ekonomik kayıplara yol açtığı için genellikle hastalıklı hayvanlar kesime gönderiliyor. Tedavi yerine böyle bir yol daha uygulanabilir oluyor” ifadelerini kullandı. Bakanlığın aldığı kararın süresiz olduğunu ve hayvan pazarlarının ikinci bir duyuruya kadar kapalı kalacağını aktaran Karabayoğlu, “Hastalığın seyrine göre veriler olumlu yönde değiştiğinde, pazarların yeniden açılması gündeme gelebilir. Şu an için telaş yapmaya gerek yok. Biz de Antalya Veteriner Hekimleri Odası olarak sahadaki meslektaşlarımızla birlikte süreci yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Esra ALTUNKES