Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) Başkanı İlhami Kaplan, Beldibi bölgesindeki yer altı su kaynaklarında yaşanan değişimle ilgili korkutan bir tablo çizdi. Yıllardır bölgede yaşayan biri olarak değişimi gözlemlediğini belirten Kaplan, daha önce sondajlardan tatlı su alınırken, artık suyun yarı tuzlu gelmeye başladığını vurguladı. ​Yaptığı açıklamada geçmişe atıfta bulunan Başkan Kaplan, Antalya Ticaret Borsası Başkanlığı yaptığı 2000 öncesi dönemde bilim insanlarının bu tehlikeye dikkat çektiğini hatırlattı. Kaplan, "Su bolken bu uyarıların farkına varamadık. Ancak bugün kıyı şeridindeki dengenin bozulduğunu birebir görmek ürkütücü" dedi.

Beldibi (2)

​‘Artık bir güvenlik sorunu’

​Suyun sadece çevresel bir konu olmadığını, ekonomik ve sosyal bir stratejik güvenlik meselesi haline geldiğini ifade eden Kaplan, sorunun çözümü için şu temel noktalara dikkat çekti: “Tarımda kullanılan kontrolsüz sulama yöntemleri nedeniyle suyun büyük bir kısmı toprağa ulaşmadan buharlaşıyor. Bu durum hem israfa hem de toprağın verimsizleşmesine neden oluyor. Şehirlerde her yerin çimle kaplanması yerine, kuraklığa dayanıklı ve az su isteyen yerel bitkilerin tercih edilmesi gerekiyor. Su bilincinin ilköğretimden itibaren eğitim sisteminin bir parçası olması ve toplumsal bir farkındalık yaratılması hedeflenmeli.”

Beldibi (5)

‘Gelecek nesillere sorumluyuz’

​Akdeniz Üniversitesi Coğrafya Bölümü ile yürütülen dış paydaş çalışmalarından umutlu olduğunu belirten Kaplan, dijital medyanın gücünün bu farkındalığı artırmak için kullanılması gerektiğini savundu. Kaplan açıklamasını, "Nüfus artıyor, iklim değişiyor ve biz hala suyu yanlış kullanmaya devam ediyoruz. Su hayattır ve artık azalıyor. Suyu korumak bir seçenek değil, gelecek nesillere karşı en büyük sorumluluğumuzdur" sözleriyle noktaladı.

Isparta-Antalya kara yolunda feci kaza!
Isparta-Antalya kara yolunda feci kaza!
İçeriği Görüntüle

Beldibi (3)

Muhabir: Arzu YAVUZ