Türkiye genelinde derinleşen ekonomik kriz, eskiden sadece işsizlerin sorunu olan yoksulluğu artık sigortalı ve tam zamanlı çalışanların da birincil sorunu haline getirdi. Türk İş tarafından açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı verileri, asgari ücretin çok üzerinde seyrederken; Antalya gibi yaşam maliyetinin yüksek olduğu kentlerde durum daha da kritik bir hal alıyor.

‘Kaos bilinçli üretiliyor’
‘Kaos bilinçli üretiliyor’
İçeriği Görüntüle

Sofrada huzur kalmadı

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türk İş Antalya İl Başkanı ve Yol İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Cemil Ünal, çalışanların emeğinin karşılığını alamadığını belirterek, “Bugün Türkiye’de çalışan yoksulluğu dediğimiz acı bir gerçek var. İnsanlar sabahın köründe işine gidiyor, geç saatlere kadar ter döküyor ancak ay sonunda aldığı maaş ne kirasına ne de mutfağına yetiyor. Antalya’da ortalama kira bedelleri asgari ücreti çoktan geride bıraktı. İşçimiz barınma ve beslenme gibi en temel insani ihtiyaçlar arasında tercih yapmak zorunda kalıyor. Bu tablo kabul edilemez. Tam zamanlı çalışan bir insanın yoksulluk sınırının altında kalması, emeğin değersizleştirildiğinin en somut kanıtıdır” dedi.

Sendikal mücadele

Başkan Cemil Ünal, sadece ücret artışının çözüm olmadığını, enflasyonun mutlaka dizginlenmesi gerektiğini savundu. Yol İş Sendikası Antalya Şube Başkanlığı görevini de yürüten Ünal, işçilerin örgütlü mücadelesinin önemine değinerek “Eskiden bir evde tek kişi çalışınca o aile geçinebilirdi, şimdi dört kişi çalışsa bile yoksulluk sınırını yakalayamıyor. Vergi dilimi adaletsizliği çalışanın belini büküyor. Ocak ayında alınan maaş, vergi kesintileri yüzünden haziran ayında kuşa dönüyor. Biz Türk İş olarak bu adaletsizliğe karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Eğer acil ve kalıcı tedbirler alınmazsa, çalışan kesimin bu yükü daha fazla taşıyacak gücü kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Esra ALTUNKES