Antalya’nın Manavgat ilçesi Taşağıl Mahallesi, Çardak Zeybekler ve Hocalar mevkiinde yapılması planlanan atıksu çamur kurutma tesisini mahallelerinde istemediklerini söyleyen vatandaşlar tepkilerini dile getirmek için Taşağıl ve çevre köylerin muhtarları, vatandaşlarla birlikte Taşağıl Pazar yerinde toplantılar düzenliyor. Bölge sakinleri ve muhtarlar, Çardak Mahallesi Kaçarlar Küme mevkiine yapılması istenen atıksu artıma tesisinin insan sağlığını tehdit edecek durumda olması nedeniyle buna izin verilmemesini gerektiğini savunuyor. Sık sık toplantılarda bir araya gelen vatandaşlara siyasi cepheden de destekler geliyor. Taşağıl Çardak Köyü Muhtarı Musa Poyraz, Çardak Mahallesi’ne 450 metre, Hocalar Mahallesi’ne 850 metre olarak yapılması planlanan tesisin şimdiden koku nedeniyle rahatsızlık verdiğini dile getirerek, “Biz bu tesisin bu raya yapılmasına karşıyız. Kokudan durulmuyor. Taşağıl, Hocalar, Çardak Mahallesi’ne bu tesisin yapılmasını istemiyoruz. Başka yere yapsınlar. Bize bu tesis için Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu alındığını da söylediler. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni ASAT gibi kurumları öne sürdüler ama bu raporun ÇED Raporu olmadığı anlaşıldı” diye konuştu.
‘Yetkilileri aramızda görmek isterdik’
Bölgede bulunan Gündoğdu, Taşağıl, Yavrudoğan, Hocalar ve Çardak mahallesi sakinleri, Taşağıl Pazar yerinde toplandı. Toplantıda şunlar kaydedildi: “Buraya toplanmamıza vesile olan Çardak Mahallesi Kaçarlar mevkiimizde ve Hocalar Beleng Mahallesi arasına yapılması planlanan ve istenen arıtma çamuru kurutma tesisi ile ilgili özel bir şirket tarafından 36 dönüm kadar bir yer alma ve buraya tesisi göstermek için faaliyet gösteren şirket yetkililerini de aramızda görmek isterdik. Maalesef iki saat önce aradık ve dedik ki, ‘Gelin, yatırıma karşı değiliz, yatırımcılar bizim başımızın tacıdır ama bu tür tesislerin bölgemizde, yerleşim yerlerinde uygun olmadığını burada bu işlemin yapılamayacağını kendi aramızdaki toplantılarda gündeme getirdik.’ ‘Maalesef çevre mühendisim Ankara’da’ dedi. Kendisi, ‘Ben Gazipaşa’dayım, yetişemeyeceğim’ dedi. ‘Biz buraya yapacağımız sera içerisinde atık çamuru getirip kurutarak, belli maddeler için oto fabrikalarına göndereceğiz. Diğerleri de tarım arazilerinde bile kullanılabilir’ diye bir ibareyle bizlere bunları anlattılar. Ama maalesef bu çamur tesislerinin olduğu yerlerdeki kokunun, sineğin insanları ve çevreyi rahatsız edeceğini kendileri de bildiği halde ‘Biz bu işi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇED’e gerek yok’ diyerek bir belgeyle yola çıkmışlardır. Biz de sizlerin bizlerdeki talep ve istekleri doğrultusunda Çardak muhtarımız, Bereket muhtarımız, diğer Gündoğdu muhtarımız, Yiköy muhtarımız, Kızıldağ muhtarımız ve tüm arkadaşlarımız, burada sizler için varız. Sizlere bu konuyu arz edip bu işlemin yapılıp yapılmamasıyla ilgili sizlerin talebi üzerine toplanmış bulunmaktayız.”
‘Niteliğine değil, yerine karşıyız’
CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya da toplantıya katılarak, vatandaşın bu tesise karşı çıkmasına destek verdiğini ifade etti. Kaya, “Ben buraya bir siyasetçi olarak değil, bir kardeşiniz olarak geldim. Şimdi bizim Çardak Mahallesi'nin Kaçarlar mevkiinde bir arıtma çamuru kurutma tesisi yapılmak isteniyor, planlanıyor. Normalde bu tarz tesisler tehlikesiz atık olarak geçer ve ÇED raporuna gerek duyulmaz ama ve bu tesisler faydalıdır. Öncelikle onu da ifade edelim. Yalnız bu tesisler koku yayabilir ve bu koku yerleşim yerlerine ciddi anlamda rahatsızlık verebilir. Dolayısıyla burada yapılan tesisin niteliğine karşı değiliz, yerine karşıyız. Öncelikle onu bir vurgulamam gerekiyor. Şimdi bu tesisin yeri neresi? Tesisin yeri 450 metre yerleşim yerlerine yakın bir yerde yapılması planlanıyor. Bu Kaçarlar mevkini bunun dışında Hocalar mevkine 800 metre mesafede olan bu tesis yapıldıktan sonra koku yaydığında ciddi anlamda vatandaşlarımıza bu büyük bir eziyet haline dönüşecek ve biz biliyoruz, şikayet edildiğinde de ne yazık ki bir sonuç alınamayacak. Ben burada şunu vurgulamak istiyorum; işletme sahibi böyle bir tesisi madem burada planlıyorsa hiç gelip muhtarımızla görüştü mü, sizlerle görüştü mü? Yanivatandaşa rağmen bir iş yapılamaz, bir tesis yapılamaz. Eğer vatandaşımız bir konuda razı olmuyorsa rıza göstermiyorsa, oraya böyle bir işletme kurulması zor olur, yapılamaz. Dolayısıyla burada vatandaşın rızası alınmalıdır” diye konuştu.
‘Vatandaş razı olmadan olmaz’
CHP’li Kaya toplantıda sözlerini şöyle sürdürdü: “Muhtarlarımız, işletme sahibini çağırmış, ‘gelip açıklasın, garanti versin’ diye. Yani vatandaşı ikna etme yoluna gitsin diye. Ama yaklaşık 34 dönümlük bir alandan bahsediliyor. Alınan alandan şimdi bu tesis planlanmadan önce bu niyetinin gelip burada muhtarlarımızla vatandaşlarımızla paylaşılması lazım. Sonuçta burada yerleşik bir hayat var. İnsanlarımızın endişeleri olabilir. Konuyla ilgili bilgi almak isteyebilir ama siz gelip burada, ‘Ben bir tesis yapacağım’ deyip emrivaki yapıyorsanız buna vatandaşınız razı olmaz. Dolayısıyla benim görevim ben sizlerin vekiliyim. Sizlerin hakkını sonuna kadar savunmakla mükellef bir kardeşinizim. Oy versin vermesin ben herkesin milletvekiliyim. Dolayısıyla burada vatandaşlarımız bir endişe duyuyor. Diyor ki ‘Sayın vekilim’ diyor, ‘Böyle bir tesis kurulacak, biz bundan rahatsızız, bizim endişelerimiz var.’ ‘Buradan koku yayıldığında biz evlerimizde oturamayız’ diyorlar. ‘Bir kişi mutlu olacakken binlerce kişi mutsuz olmasın’ diyorlar. Dolayısıyla ben bu süreçte sizlerin yanındayım ve ben bu tesisi kuracak arkadaşa sesleniyorum; bu vatandaşı ikna etmeden vatandaşımız razı olmadan siz oraya bir tesis yapamazsınız.” Öte yandan konuyla ilgili Manavgat'taki tüm muhtarlar dahil 8 resmi kuruma imza kampanyası başlatıldı. Muhtarlar ve vatandaşlar, Valilik, Kaymakamlık, Büyükşehir Belediyesi, Manavgat Belediyesi Orman Bölge Müdürlüğü, DSİ Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne toplamış oldukları imzalarla itirazda bulundu.