Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda denetimlerine hız kesmeden devam ederken, yayınladığı son denetim listesi hem sektörde hem de tüketicilerde büyük yankı uyandırdı. Bakanlık, taklit ve tağşiş ürünlerle halk sağlığını hiçe sayan firmaları kamuoyuyla paylaşarak, denetimlerin sonuçlarını kamuoyunun bilgisine sundu.
Domuz eti kalıntılarına rastlandı
Bakanlığın gıdalarda hileye dair sürdürdüğü incelemeler sonucu, farklı illerde faaliyet gösteren çok sayıda işletmede domuz eti kalıntılarına rastlandığı açıklandı. Bu durum özellikle ürün etiketlerinde "dana eti" ibaresi yer alan bazı ürünlerin gerçekte farklı içerikler barındırdığı gerçeğini ortaya koydu.
Farklı illerde farklı ürünlerde domuz eti
Antalya, Bursa, Kocaeli, Konya, Muğla ve Balıkesir gibi birçok şehirde yapılan kontrollerde, domuz eti karıştırılmış ürünler satışa sunulmuştu. Antalya’da bir işletmenin tas kebabı, Muğla’da ise Çin mutfağına ait dana kaburga, analizlerde domuz eti içerdiği tespit edilen ürünler arasında yer aldı. Balıkesir’deki bir kasapta dana sucuk, Konya’daki bir işletmede ise adana köfte domuz etiyle tağşiş edilmiş ürünler arasında yer aldı.
Tanınmış marka da listede
Antalya'daki bir işletmenin sattığı tas kebabında da domuz eti tespiti yapılmıştı. Muğla'daki bir Çin restoranında dana kaburganın içinde domuz eti olduğu ortaya çıkmıştı. Balıkesir'deki Havran'lı Kasap'taki dana sucukta da domuz eti tespiti yapıldı. Öte yandan 20 Şubat 2025 tarihinde de Muhtar Hanım'ın yeri adlı işletmede adana köfte ve adana kebabın içinden domuz eti çıktı. Bakanlığın ifşa listesine göre bugüne kadar Antalya, Konya, Balıkesir, Muğla ve Bursa’da domuz eti skandalı yaşandı.