Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birçok ebeveyn sevinçli olduğu kadar endişeli.  Bir uzman olarak ben de aynı duyguları paylaşıyorum anne babalarla. Çünkü sınıfı kaç olursa olsun her yıl ayrı bir deneyim çocuk için. Güzel deneyimlerin yanında olumsuz süreçler de yaşanabiliyor. Önemli olan bu olumsuz süreçleri kontrol edebilmek ve öğrenciye doğru yaklaşabilmek.
En önemli yaklaşımdan biri çocuğun karnesine ya da sınav sonuçlarına değil, çabasına odaklanmak. Bunun sebebi başarının çaba ile elde edilebilir olması. Diyelim çabaladı ama başarılı olamadı o zaman bunun alt nedenleri bulunabilir. Odaklanma sorunundan tutun da kaygı bozukluğuna kadar.  Hatta gözünün bozuk olmasına kadar, çalışma şeklinin sağlıklı olmamasına kadar başarıyı düşürebilen sebepler arasında. Bu durumda çabası yine de takdir edilmelidir.
Bir de çaba harcamadığını değerlendirelim istiyorum; okul olgunluğu olmadan okula başlaması, özgül öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, akran zorbalığına bağlı okuldan soğuma, öğretmenden korkma gibi birçok sebebi olabilir. Anne babanın hatalı yaklaşımı; çocuğun çaba sarfetmesine izin vermemesi. Onun yerine ödevlerini yapması, çalışma düzeni oluşturmaması, akademik başarı önemli değil demesi ya da tam tersi çocuğu sürekli ders çalışmak ve başarılı olmak zorunda hissettirmesi, çocuğun tam okula başlayacağı dönem kardeşinin doğması gibi birçok sebep de çaba harcamasını etkileyen unsurlar arasındadır.
Her iki durumda da dikkat edilmesi gereken hususlar mevcut. Doğru yaklaşım, sağlıklı analiz ve değerlendirme tüm okul hayatını olumlu anlamda etkileyecek önlemler almanıza fayda sağlayacaktır. Soru cevap şeklinde ilerlemek problemi saptamada yardımcı olur.
Kendine çalışma programı yapmak ister misin? Bu senin için yararlı olabilir. Yardıma ihtiyacın olacak mı? Sınavdan aldığın not hakkında ne düşünüyorsun? Bu notu almana sebep olumlu ya da olumsuz davranışların oldu mu? şeklinde onun da fikrine saygı duyduğunuzu gösteren ve doğru cevapları kendi değerlendirerek bulmasını sağlayan konuşmalar yapabilirsiniz. 
Çok çabaladın bu sebeple ödev sonucun/notun benim için önemli değil. Başarılı olmak istiyor ve emek gösteriyorsun. Fakat bunun sebeplerini araştıralım daha iyi nasıl olur beraber konuşalım. 
Sağlıklı yaklaşımda bulunmadığımız, kaygılarını ve problemlerini farketmediğimiz her çocuk arka sıralarda kendini saklıyor. Lütfen çocuklarımızın kendilerince olan problemlerini farkedelim.  Kaybolmasınlar.