"Hatalar insana mahsustur" klişesi yapılan hataların örtbas edilmesine adeta bir zemin hazırlayıcı cümledir.

Hata bilmeden istemeden yapılan ve bizlerin aleyhine durum oluşturan eylemlerdir.

Toplumumuzdaki düşünce herkes hata yapabilir aynı konudaki hata sayısı yükseldikçe bazıları sayısı yükselen bu hataları bile bile yaptığını varsayarak yanlış sayıyor bu hataları.

Halbuki bilim adamları aynı konudaki hatanın tekrarını tercih olarak nitelendiriyor.

Bu konuda aklıma birkaç örnek geldi.

Dışardan bakıldığında bakımlı temiz hatta lüks gözüken üstelik de calışanları ve menüsü havalı bir restoranda kötü hizmet alıp lezzetsiz yemek yemesine rağmen başaka bir zaman tekrar gitmek kişinin tercihidir ve kötü hizmet alıp lezzetsiz yemekleri tekrar yemesi tercihtir.

Veya trafikte arabasıyla giderken birilerinin yanlış yönlendirmesiyle ana yoldan, otobandan ayrılıp hedef yere yan yollardan gitmeye çalışıp

engebeli çukurlu arabasına maddi zarar veren zaman kaybına

uğratan başkasına inanıp kendisinin sonucunu bilmeden de olsa maddi manevi zarara uğramayı seçmesi kişinin tercihidir.

Başka bir örnekte ise kendi kalitesinde düşüncesinde hayat tarzında olmayan bazen de meslektaşı olan birisiyle yakın olup hatasının farkına varıp daha sonraki yakınlıklarını kendisini havalı başarılı uyanık zeki gösteren ama aslında kendisinin çok çok altında olan insanlardan seçmesi bu arada da hem maddi manevi zarara uğraması hata olmaktan çıkıp bile bile tercihtir.

Geri dönüşü zor veya büyük zararlar getiren sonucu maddi manevi istismarlara kadar giden hatta kendisini fikir ve düşünce esiri yapmak özellikle mesleki başarılara sahip birçok kadında gördüğümüz üzüntü verici tercihlerdir.

Kısacası aynı konuda kendisine zarar veren aynı olanın tekrarını yaşamak istemesi hata değil tercihtir.

Hata yapmamaya çalışıp tercihlerimizi düzgün ve doğru kullanmak hem kendimize verdiğimiz değeri gösterir hem bizi maddi manevi zararlardan korur.

Gönlünüz ve kalbiniz hatasız ve doğru tercihlerle dolsun.