Medeni kanuna göre ülkemizde kadın ve erkek eşittir.

Fakat uygulamada bunun birçok konuda böyle olmadığını görüyoruz.

Siyasi hayatta, sivil toplum kuruluşlarında, spor kulüplerinin görev dağılımında bize bunu gösteriyor.

Sosyal hayatta ve sivil toplum kuruluşlarının yönetimlerinde kendilerine yeteri kadar yer bulamayan kadınlar, çare olarak kendi dernek ve yapılandırmalarını kurmuşlardır, örnek olarak da Girişimci İş Kadınları, Kadın Hekimler Vakfı gibi birçok dernek ve vakıf var.

Gelelim spordaki eşitsizliğe. Ülkemizde basketbol, voleybol, hentbol gibi salon sporlarında erkekler liglerinde, kadın menajer ve kadın baş antrenör, antrenör yardımcısı, takım doktoru, takım masörü, takım malzemecisi, şube sorumlusu kaç kadın görevde?

Erkekler liglerinde kadınların görev alması zor diyecekseniz.

Gelelim bu branşların kadınlar liglerine, kaç kadın görevde?

Salon sporlarında kadınlar liglerinde takım kadrolarına bir bakıyorsunuz birçok takımda, oyuncular kadın, birkaç istisna hariç, geri kalanların hepsi erkek.

Şimdi şunu iyi bilmek lâzım voleybol, basketbol, hentbol ligleri elli yıl civarı yürürlükte.

Türkiye kadınlar basketbol kalıcı ligi 1980 yılında İzmir'de yapılan Türkiye Şampiyonası’nda dereceye giren takımlardan kuruldu.

Şimdi insanın aklına şu geliyor bu branşlarda binlerce kadın sporcu spor yaptı bunların kaçı görev aldı?

Milli takımlarda bu görevlendirmeler tamamen içler acısı ve göstermelik birkaç kişi bazen ancak görev alıyor?

Bunun sebeplerinin başında spor kulüplerindeki erkek egemenliklerini federasyon yönetim kurullarında da görüyoruz.

Tıp literatüründe ‘Koruyucu hekimlik’ diye bir tıbbi kavram var. Hasta olmayı önleyici hekim demek.

Adı geçen bu salon sporlarında bu tür önemli bir yanlışa bu sporların federasyon başkanları ve yönetim kurulları seçilirken Gençlik ve Spor Bakanlığı eşitliğin gözetilmesi ve görevlendirmelerinde buna göre yapılmasında ağırlığını koymalı, federasyonlarda gerek milli takım görevlendirmelerinde gerekse kulüplerle olan ilişkilerde özendirmeye giderek önceden yol çizmeli.

Kadınların uğraş verdikleri meslek ve spor branşlarında hak ettikleri görevleri alabilmeleri için ilgili tüm kurumların eşitlik ilkesine uyması kadınların, başarılarını ve toplumda daha etkin olmalarına katkı yapacaktır.

Gönlünüz dostluk ve spor dolsun.