Vicdan sahibi olmak artık bir mucize. Yiyip içtiklerimiz ne kadar güvenli? Ne kadar kontrolden geçiyor? Yediklerimizin insan sağlığına zararı neler? Korkusuzca neleri yiyebiliyoruz? Alın terimizle kazandığımız paralarımız ile bedenimizi zehirliyoruz. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Antalya'da 4 işletmenin at ve eşek eti yedirdiği tespit edildi. 

İlk etapta kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürün tespit edildi. Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı. Bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ yer alması ile söz konusu ürünlere kanatlı etin karıştırılması gibi birçok uygunsuzluk belirlendi. Bazı ürünlerde tek tırnaklı eti tespit edildi. 

En çok hile yapılan ürünlerin maddi değeri yüksek ürünler olduğu, özellikle zeytinyağı ve bitkisel yağlar, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bal ve baharatlarda hileye sıkça rastlandığı belirtiliyor. 

Her birinin birim fiyatı oldukça yüksek. Dolayısıyla haksız kazanç elde etmek isteyen vatandaşlar, bu gıdaların içerisinde bulunmaması gereken malzemeler bulundurarak haksız kazanç elde edip insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. 

Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse; 

Zeytinyağının içine farklı yağların eklenmesi. Toplamda beş ile sekiz kilogram zeytinden bir kilogram zeytinyağı çıkar. 

Kaşar peynirine patates püresi katılması. On kilogram sütten bir kilogram kaşar peyniri elde edilir. 

Kırmızı toz bibere kiremit tozu karıştırılması. 

Antep fıstığı yerine bezelye tüketilmesi. 

Tereyağına süt tozu veya patates püresi eklenmesi. 

Tost peyniri gibi satılan aslında günü geçmiş peynirlerin eritilip tekrar piyasaya sürülmesi. 

Salam, sosis diye marketlerde satılan ürünlerde tavukların kemiklerinin preslenerek eklenmesi, atılması gereken derilerinin katılması. 

Kıymaya tavuk taşlıklarının püre haline getirilip içine atılması ya da kelle etleri veya uykulukların eklenmesi. 

Balda şekerli karışım, nişasta şurubu veya fruktoz şurubu karıştırılarak hile yapılıyor olması. 

Süt ürünün daha fazla su tutabilmesi için ürünlerin içerisine nişasta gibi suyu çeken birtakım kimyasalların ilave edilmesi. 

Şerbetli tatlılardan şeker yerine glikoz şurubu, ceviz ve antep fıstığı yerine yer fıstığı, bezelye ve koala veya pamuk yağının kullanılması. 

Yapılan hileleri ihbar etmek için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nü arayabiliriz veya Tarım ve Orman Bakanlığı “ALO 174 Gıda Hattı”na bildirebiliriz.