Muratpaşa Belediyesi eski Başkan yardımcılarından Cemal Altan, Muratpaşa Belediyesi’nin yaptığı “Kırcami 1/1000’lik planıyla ilgili açıklamasın”dan ve benim dünkü yazımdan sonra, bana bir yazı gönderdi..
Altan, “planlamadan çok parselasyon aşamasında ve sonrasında yaşanacak problemleri düşünerek ve Antalya’yı seven bir vatandaş olarak fikirlerimi paylaşmak ihtiyacını hissettim” diyor..
Hem Muratpaşa hem de Büyükşehir yetkililerine faydası dokunacağına inandığım için, Altan’ın bu fikirlerini kamuoyunun dikkatine sunuyorum..
…
AKAYDIN’A VERİLEN DİLEKÇE
“Kırcami’yle ilgili planların 1/1000’lik parselasyonunun son durumu hakkında Muratpaşa Belediyesi’nin 2 Haziran 2016 tarihli açıklamasını okuduktan sonra, 16/01/2012 tarihinde bu konu ile ilgili makama yazdığım ve Antalya Kent Konseyi’nde yapmış olduğum konuşmayı Antalya halkı ile de paylaşma ihtiyacı hissettim..
Belki ilgililer bir nebze dikkat ederler de, bundan sonra yapacakları uygulamalarda eziyet çekmedikleri gibi, ilgili vatandaşlara da eziyet çektirmeyecekleri planlar ve uygulamalar yaparlar..
İşte Mustafa Akaydın’a yazdığım ve gereği asla yapılmayan o Kırcami uyarısı:
…
ORGANİZE BİR PLANLAMA
2.5 yıllık Muratpaşa Bel. Bask. Yardımcılığı dönemimde mevcut başkana tahammül edebilme sınırlarım içerisinde, Bayındır Mah., Yedi Arıklar, Düden Parkı, Falez Parkı, Konyaaltı Kent Meydanı ve Değirmenönü projelerinin başlamasına sebep olan fikir ürün sahibi olarak; sakız gibi uzayan Kırcami planlaması için naçizane fikirlerimi sizinle paylaşmak istiyorum..
Öncelikle; Kırcami planlamasının tamamen organize bir planlama ile başarılı olacağı inancındayım.
Bunun için;
1- Konu uzmanlarından oluşan 3 kişilik bir heyet kurulmalı; Hukukçu, Harita Müh., Şehir Plancısı
2- Hazırlanacak müracaat dilekçelerinin halka nasıl verilip geri alınacağı tespit edilmeli
3- Kırcami’de mülkiyet sahibi vatandaşların noter kanalıyla yapmış oldukları bu taleplerinin değerlendirilmesinden sonra; Toprak Kurulu ve diğer kararlar hazırlanacak taslak planlara göre alınması çok daha kolay olacaktır..
…
BU DİLEKÇELER ÇOK ÖNEMLİ
Hazırlanacak dilekçe örneği, üç ayrı şekilde olacak: Konut, Ticari, Tarım..
Tapu kaydı ve Büyükşehir Belediyesi’ne noter tasdikli olarak verilecek dilekçeler şöyle hazırlanmalı:
1- Konut:
Mülkiyetimde bulunan ve ekte sunduğum tapu kaydı gereğince; tapu miktarının % 40’ını D.O.P olarak vereceğime; kalan miktarın 0.80 emsal ile konut alanı olarak planlanan sahadan tarafıma hissem oranında konut alanı verileceğini kabul ederek mevcut tarlamda bulunan tüm yapıları yıkacağımı taahhüt ediyorum.
2- Ticari:
Mülkiyetimde bulunan ve ekte sunulan Tapu kaydı fotokopisi gereğince tapu miktarının % 40’ını D.O.P olarak vereceğime, kalan miktarın 0.80 yapılanma emsali ile tarafıma planlanacak ticari alan içerisinde verilmesine, bu durumda da arsam içerisindeki tüm yapıları yıkacağımı taahhüt ediyorum.
3- Tarım alanı:
Mülkiyetimde bulunan ve ekte sunulan tapu fotokopisi gereğince tapu miktarının % 10 zayiatla yol, sulama suyu ve elektrik projeleri yapılmak kaydı ile mevcut tapu alanım ve çevresinde içinde bulunan tarımsal tesislerim ve evim korunmak şartı ile tarımsal plan yapılmasını taahhüt ediyorum.
Ek: Tapu Fotokopisi ve Noter tasdikli Dilekçe”
…
AÇIKLAMA TATMİNKAR DEĞİL
Burada devreye girmek zorundayım..
Muratpaşa, Kırcami’deki vatandaşlardan bu dilekçeleri aldı mı?
Almadıysa, Muratpaşa Belediyesi’ne çok yüksek miktarlarda ödeme emirleri ve hacizler gelebilir..
2 Haziran’da yapılan açıklamada bunları belirtir hiçbir ifade yoktu, o nedenle ben de bir hatırlatayım dedim..
Cemal Altan’a kulak vermeye devam edelim..
…
ÇALIŞMA PROGRAMI VE SONUÇ
“Bu arada, yapılacak çalışma programları da titizlikle uygulanmalı..
1- Hazırlanan halihazır kadastro alanlarda hangi konunun nasıl planlanacağı ada bazında ele alınacak mevcut ulaşım yolları Ticari, Tarım ve Konut alanlarına göre düşünülmeli..
2- Tarımsal alan olarak ayrılan sahaların da planlanması arazi toplulaştırılması benzeri hazırlanacak ve bu alanların sulama projeleri, düden projesi ve çayı ve 7 arıklarla birlikte planlanmalı..
3- Hazırlanacak imar planına göre uygulama alanının altyapısının tamamı projelendirilmeli ve yapılan tüm çalışmalar kırmızı kot esasına göre hazırlanmalı..
Yapılacak bu çalışmalar aşamasında;
1- Söz konusu Kırcami planlamasına, Antalya’da ilk defa bir yöresel referandum ile halihazır haritalar üzerinde imar planı çalışması yapılmış olacak..
2- Kırcami üzerinde oynanan tüm ticari ve siyasi entrikalar kontrol altına alınacak, Belediye bu konuda güçlü bir duruma geçecek..
3- Her şeyden önce tüm planlamada rant farkı olmayacak ve konu kanun önünde olumlu bir ivme kazanacak tüm çalışmalar şeffaf olacak..
4- Bugüne kadar imar planı aşamasında oluşan küçük küçük kullanımı ve bakımı sorun yaratan park alanları yerine konut alanları ile ticari alanlar arasında park olarak ayrılacak yeşil kuşak insanların ortak paylaşabileceği geniş gezinti ve spor alanları meydana gelecek..
5- Yapılan bu planlama da dış cephe renkleri belli bir kurala bağlanabileceği gibi bina üzerindeki görsel kirlilikler ile ön bahçe ve kaldırımlardaki görsel kirlilikler kontrol altına alınabilecek..
6- Yapılan bu çalışmalar neticesinde elde edilecek imar planlarında defalarca plan tadilat talepleri olmayacak ve insanlar çalıştıkları ve oturdukları yerde huzurlu olacaklar..”
…
KENT DE KAZANSIN KIRCAMİLİ DE
Gerek planlama, gerekse parselasyon çalışmaları yapılırken, Cemal Altan’ın bu öneri ve uyarılarının dikkate değer olduğunu düşünüyorum..
Eğer Kırcami’de “kentleşme” harika olursa, önce Antalya rant kazanır, sonra da Kırcami halkı..
Tabii, bugüne kadar “rantçıların” kurbanı olmadılarsa..