Yaşam; birçok  insanın değerini tam olarak bilemediği dünya üzerinde kendisinin var oluşundan bu dünyadan ayrılışına kadar insanın, ilk nefesinden son nefesine kadar olan aslında çok kısa olan süreçtir. 

İnsanın kendisini bilmeye başladığı andan itibaren nasıl davrandığına baktığımızda davranışlarının kendisi veya çevresinin etkileriyle alınmış kararlar olduğunu görürüz. 

İnsanın kendi yaşamına etki yapacak kararlar öncesi özel ve çevresel faktörleri göz önüne alması gerekiyor. 

 

Yapılan araştırmalar sonucu genelde araba sürücüsünün arabasında şoför koltuğuna oturmasından kendi oturma şeklini düzeltmesinden ve kontağı açıp arabayı çalıştırırken önce arabanın  arkasını gören aynalara sonra yan aynalara bakarak yola çıktığı görülmüştür. 

Ve bu sıralamanın çok yanlış olduğu vurgulanmıştır. 

Doğru uygulamanın önce arabanın önüne bakılmasını sonra arka ve yan aynalara bakılarak yola çıkılması olduğudur. 

Çünkü araba genelde öne doğru yol alacağı için arabanın ön tarafında arabanın yol almasına engel bir durum var mı yok mu buna bakılması en uygun yola çıkış şeklidir. 

İnsan yaşamında da herhangi bir konuda karar alınacağı zaman kararın doğruluğu, alacağımız bu kararın bizi üzüp üzmeyeceği, bize maddi manevi zarar verip vermeyeceği, önümüzdeki yolun düz ve sıkıntısız mı yoksa engebeli ve hatta bizi uçuruma sürükleyebilecek bir yol olup olmadığı net ve akıl zekamızla hareket etmemizle ilgilidir. Bu da bizi başımıza gelebilecek felaketlerden koruyacaktır. 

 

Ama maalesef ki bazılarımız yola çıkacağı zaman daha önceki yapmış olduğu yanlış yol  seçimleri ve bu yollardan geçerken saptığı ya da sapmak zorunda kaldığı yan yollar ve çektiği sıkıntıları aklına getirerek yeni çıkacağı yolun bunlardan daha kötü olmayacağını sanarak kendisini uçuruma sürükleyecek yeni bir yola çıkabiliyor. 

O yüzdendir ki herhangi bir şey yapmadan yeni bir yola çıkmadan önce önümüze bakıp çıkacağımız yolun sıkıntılı mı sıkıntısız mı olacağını iyi etüd etmemiz, gerçek dışı sahteliklere pembeliklere kanmadan realist gerçekçi davranarak yola çıkıp çıkmama kararı almamız lâzım. 

Yani kısacası önce önümüze sonra arkaya ve yanlara bakarak kendimizi başımıza gelebilecek maddi manevi felaketlerden koruyabiliriz. 

Gönlünüz ve kalbiniz önce önüne bakıp gerçekçi net ve size zarar vermeyecek kararlarla olsun.