Son yıllarda Akdeniz’in denizel biyoçeşitliliği hızlı bir değişim göstermektedir. Özellikle bu değişimden Türkiye’nin güneyinde bulunan Akdeniz kıyıları büyük ölüde etkilenmektedir. Akdeniz'in biyoçeşitlilikteki hızlı değişim, Hint-Pasifik ve Atlantik kökenli yabancı türlerin girişi ile artış göstermektedir.
İki yıl önce yapılan araştırmalara göre, Türkiye’nin güneyindeki Akdeniz kıyılarında bulunan yabancı türlerin sayısı Hint Pasifik kökenli toplam 44 familyaya dahil 72 tür ve Atlantik kökenli 8 familyaya ait 8 tür olmak üzere toplam 80’e ulamışt. Bu 80 yabancı balık türü toplamda 47 familya ile temsil ediliyor. Bu yabancı balık türleri Türkiye’nin güneyinde bulunan kuzeydoğu Akdeniz kıyılarındaki İskenderun ve Mersin Körfezleri’nde populasyonlar oluşturmaktadır. İskenderun ve Mersin Körfezleri’nde 42 familyaya ait 69 tür ve Antalya Körfezi’nde 34 familyaya ait 52 tür bulunuyor.

Balon Balıkları tropikal ve yarı-tropikal okyanuslarda dağılım gösteriyor. Akdeniz’de de dağılım gösteren bu balıkların bazıları Akdeniz’in önemli yabancı türleri arasında yer alıyor.

Akdeniz’e göç eden bu türler, yeni ortamlarına Kızıldeniz’dekine benzer şekilde adaptasyon sağladılar. Dokularının tetrodotoksin içermesi nedeniyle de besin olarak tüketen kişilerde zehirlenme vakalarının olduğu bildirilmektedir.

Akdeniz ekosistemine balon balığı göçlerinin yapılan balıkçılık faaliyetleri üzerine negatif etkilerinin olduğu bildirilmektedir. Bu etkiler, balon balıkları dokularının toksin içermesinden dolayı ekonomik değeri olmaması balıkçının işgücü ve zaman kaybına uğraması, balıkçı av araç ve gereçlerinin yanı sıra yakalanan diğer balık türlerine de zarar vermeleridir.

Antalya’da balon balığının altı türünün olduğu tespiti yapılmış. Bazı türlerin eti çok lezzetli olduğu söylenerek birçok bölgede, özellikle Japonya’da tüketilmektedir. Ancak birçok tür zehirlidir ve tüketilmesi ciddi zehirlenmelere neden olmaktadır. Bu istilacı balık türleri ile ilgili olarak bakanlığın bir çalışması var mı ? Yaptığım araştırmaya göre hiçbir şey. Antalya körfezindeki balık türlerimiz her geçen yıl bu balık türleri tarafından yok edilmektedir. Akdehiz’e kıyı diğer şehirlerin denizlerinde hatta Ege’de de bu türe rastlandığı bilinmektedir. Balon balığı balıkçılığı yok etmek üzere iken bu konuda hala elle tutulur bir mücadelenin olmaması düşündürücüdür. Amatör balıkçı olarak kendim de bu konu da ne yapabiliriz diye düşünmüşümdür. Şu bir gerçek var ki o da balon balıklarının elimizde patladığıdır.