Başlıktan da anlayacaksınız ki konumuz zor çocuklar.  Dışarı çıkın, komşuya gidin, kreşe uğrayın mutlaka duyacaksınız bir isyan cümlesi. Belki siz bile söylüyor olabilirsiniz.

Dönemsel olarak çocukların şanslı olmadığını düşünenlerdenim. Her ne kadar aileler çocuklara yaklaşım konusunda eskiye oranla daha fazla bilgi sahibi olsa da, çocukların eski neşesi yok.

Hatırlıyorum genç olmama rağmen benim zamanımda daha farklıydı durumlar.  Yoktu mesela çocuklarda arkadaş kaygısı. Sokağa inen bir şekilde buluyordu arkadaşını. Karışıyordu kalabalığa. Atıyordu enerjisini. Sokakta oyun oynarken öğreniyordu kurallara uymayı. Kavgası bile oyuncak paylaşmıyor olmaktan değil, eve erken gitmek istememesindendi.

Şimdi görüyorum çocuklar özgüvensiz, kültürel normlardan yoksun büyüyorlar. Anne babaların tahammülü yok. Güven duygusu bakıcısına gelişmiş. Kendini savunamayan, paylaşmayı bilmeyen, arkadaşlık kurma becerisi gelişmemiş. Ya da akran zorbası.

Her çocuk kendine özeldir. Hiç biri, diğer bir çocuğa benzemez. Bu sebepledir ki asla kıyas yapmamalısınız. Hem kendi içinizde hem çocuğa karşı.

Şimdi gelelim nelere dikkat etmeliyiz; öncelikle karşınızda bir çocuk olduğunu unutmayın. Onunla yaşıtı gibi kavga etmek size otorite kaybettirir. Akranından farkınız kalmaz.

İstikrarlı davranmak çok önemli bir talebe hayır dedi iseniz o hayır olarak kalmalı. Fikir değişikliği yapmayın. Evet dedi iseniz evet kalsın.

Ondan kurallara uyması bekliyorsanız, siz de evin kurallarına uymalısınız çifte standart olmaz. Kural koymaya oyun içinde başlayın ki günlük hayata uyumu kolay olsun.

Enerjisini atması ile yaramazlık farklı davranışlardır. Ayrım için gözlem yapın. Enerjisini atamayan çocuk öfkeli çocuktur.

Öfkesine öfke ile karşılık vermeyin ki iletişimi bu sanmasın.

İlgi ihtiyacına karşılık verin,  sadece yaramazlık yaptığında dikkat çekiyor ise alışkanlık haline getirebilir.

Yönetmesi için kendine ait alan yaratın kontrol etmeyi öğrensin.

Evde tutturduğunda istediğini yapmıyor kalabalıkta insanlar rahatsız olmasın diye yapıyor iseniz bunu da öğrenecektir.  Tutarlı davranın.

Tüm bunlara rağmen zorlanır iseniz bir uzman desteğine başvurun.