Biz denizciler bir sürü şeye inanırız, doğru veya yanlış, bir sürü geleneğimiz yanında  efsanelerimiz, hikayelerimiz vardır.

Birçok konuyu da dikkate almamak değil sorun olarak görmemeye, geçmeye çalışırız ve hatta aklımıza getirmemek için teknelere dişi isimleri veririz, fakat bazı hallerde teknede kadını irdeleriz, bütün tehlikelerle karşı karşıya olsak bile onlara tehlike diye bakıp umutsuzluğa kapılmayız, her şey sorun olduğu halde onları yok saymaz ama üstesinden gelmeye çalışırız, fakat devamlı tehlikeden, sorundan bahsetmeyiz ve yanımızdakileri veya bizden ayrı denize çıkacakları tedirgin etmeyiz, böyle davrananlara şom ağızlı deriz, uğursuz deriz, hele başkası ile denize çıkacak birine, denize çıkacağı kişiye güvenini sarsmasa bile, yermek yerine, bu davranışımızın yanında tedirgin olacağını bilip, güvensizlik değil, güven aşılamaya çalışırız.

Aykırı davranışımız sonucu, devamlı kötü yorumlarımızın bir tersliğin gerçekleşme olasılığının arttığını düşünürüz, biz denizciler felaket tellallarını değil akılı tavsiyeler verenleri severiz, biz denizciler başkalarından çok bildiğimizi düşünsek bile üstümüze vazife olmayan kişisel  tercihlere karışmayız, çomak sokmayız, biz denizciler haddimizi biliriz.

Deniz ve yelken adına Erkut Soysal beyefendiye teşekkür ederim.

* * *

SEZON ÖNCESİ TEKNE BAKIMI

Tekne sezonu başladı sayılır.

Bu günlerde teknenizi kontrol etmek için zaman ayırmakta yarar var.

Peki, öncelikler neler?

Rölanti Devri: Tekne motorunuzu rölantide ve düşük hızda viteste kontrol edin. Rölantide stabil bir devirde çalışıyor mu kontrol edin. Ayrıca düşük hızlarda viteste de test ediyoruz ki özellikle rıhtıma yaklaşırken ya da manevra yaparken motorun aniden durmasını istemeyiz. Bu ciddi sorunlar yaratabilir.

Yüksek Hız: Sağlıklı bir motor maksimum devire kolaylıkla ulaşabilmelidir. Bahar havasının serinliği daha iyi bir yanma sağlar. Ayrıca teknede fazla ağırlık olmadığından en verimli bir şekilde hız testi yapabilirsiniz. Eğer devir saatinde olması gereken devri ya da tekne hızını göremiyorsanız, yakıt besleme sistemi, ateşleme sistemi gibi sistemlerde sorun başlangıcı olabilir.

Kumanda-Dümen Sistemi: Bir iskeleye yaklaşırken ya da dar bir geçitten geçerken teknenin kontrolünü kaybetmek isteyeceğiniz son şeydir. Dümeni her iki tarafa alabanda edin. Aynı tur sayısında hem iskele hem de sancağa dönüp eski haline geliyor mu? Bunu tekne yol alırken de deneyin. Sorun varsa giderin. Hidrolik eksiği, dümen kablo sorunu, mekanik arıza gibi sorunlar olabilir.

Su Girişleri: Tekneye su giren her yer incelenmelidir. Sızıntı olan yerler kontrol edilmelidir. Gerekirse tekneyi karaya çekip sorunu giderin.
Bu ilk 4 madde en önemlileridir. Bu sistemlerde sorun olmadığı takdirde diğer her şey ikincil olacaktır. Olmazsa olmazlardan sonra tekne elektronik sistemleri, jeneratör, klima, duş gibi kritik olmayan sistemleri de kontrol edin. Güçlü bir bakım iyi denizciliğin ayrılmaz parçasıdır.

Allah hepimize selamet versin rastgele…

Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet ÜNLÜ