Çöp üretimi insanların sosyal ve kültürel yapılarıyla da doğrudan ilişkilidir. Neyin çöp olup olmadığı, nelerin tekrar kullanılabilir nitelikte olduğu, kişinin yaşadığı toplumdan öğrendiği değerleri ve kültürüyle doğrudan ilişkilidir.

Örneğin, toplumumuzda yiyecek maddelerine yüklenen anlamdan dolayı yiyecek atıkları çöp olarak kabul görmez. Bunun için en yaygın örnek ekmektir. Değerler sistemimiz içerisinde bir anlam taşıdığı için ekmek, çöp olarak kabul edilmez. Bu nedenle diğer atıklarla kıyaslandığında ekmeğin çöpe atılması görece daha azdır.

Çöp bilinci, bireyin öncelikle ailesinden görerek daha sonra da bunları eğitim kurumlarında şekillendirerek oluşan bir kazanımdır. Bu yüzden çöp bilincini bireyin toplumsallaşma sürecinden bağımsız düşünmememiz gerekir. Çünkü toplumsallaşma, genel olarak, bireyin içinde yer aldığı grubunun normlarını, değerlerini, tutum ve davranışlarını edinmesi sürecidir.

Yurdumuzda çevreye daha çok duyarlı olan hangi kent ilk sırada çıkar diye bir araştırma yapılsa hiç kuşku yok ki Antalya çıkacaktır. Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar geniş bir coğrafyada başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyelerinin bölgelerinde her gün yenilerini ekleyerek sürdürdükleri çocuk oyun alanlarını da içine alan parklar, refüj, cadde ve bulvarların peyzaj çalışmaları, sürekli yenilerek bakımlarının yapılması bu şehirde yaşayanlar kadar tatile gelen yerli ve yabancı turistlerin de beğenisini kazanmaktadır.

 Bugün Antalya’nın hangi köşesi temiz ise bunu Belediyelerde görevli temizlik görevlilerine borçluyuz. Çevrenin daha temiz olması için daha çok duyarlı olmamız gerekiyor. Neresi olduğu önemli değil, başta izmarit olmak üzere çekirdek çıtla yere at…

Ailen ve sevdiklerinle birlikte güzel bir gün geçirsin diye piknik alanı yaratılmış, yiyip içtiği arta kalan atıklarını olduğu gibi yere bırakan var. Biriken atıkları çöp kutusuna atmaktan utanıyor olabilirler mi.

Turizmin Başkenti olan Antalya dünyada marka olmuş bir kent. Marka değerini daha çok artırmak için bu kente yaşayanlar olarak bizlere sorumluluk düşmektedir. Yere çöp atmayalım.