Hemen hemen herkes birkaç hafta önce güvenli görünen günlük aktivitelerden bugün corona virüsü dolayısıyla kaçınıyor. Pekala ebeveyn olarak kendi endişenizi kontrol edip çocuğunuzu psikolojik olarak bu stresli sürece ne kadar hazırlıyorsunuz? Çocuklar ve ergenler virüs haberlerini dikkatle takip etmiyor gibi görünseler bile muhtemelen yetişkinlerden gelen bilgi ve stresi emiyorlar. Edindikleri bu bilgiler hakkında kendi çıkarımlarını yapıyorlar. Sağlık uzmanları corona virüsünün toplumsal etkilerinin henüz başladığını belirtip, uzun dönemde kaygı ve stres bozukluğuna sebep olabileceğini açıkladı. Çocukların ve gençlerin neler olduğunu daha iyi anlamalarına endişelerini yönetmelerine yardımcı olmada önemli bir rol oynuyorsunuz.
Çocukların dünyayı algılayış ve değerlendirme biçimleri yaşlara göre farklılık gösterir bu yüzden üç farklı gruba ayırıp incelemek daha uygun olacaktır.
Okul Öncesi
Bu yaş grubundaki çocuklar için güvenlik oldukça önemlidir. Öncelikle bakımından sorumlu yetişkinlerin gerekli ilgiyi verdiğinden emin olun. Çocuklarınıza ellerini yıkayarak sağlıklı kalabileceklerini ve şarkılarla el yıkamayı eğlenceli hale getirebileceklerini hatırlatın. Okul öncesi çocuğunuzun endişelerini ifade eden sözsüz işaretlere bakın. Bunlar, okuldan korkmak, ekstra taşkın veya sinirli davranışlar olabilir. Mümkün olduğu kadar çocuklarınızın normal rutinlerini ve ritüellerini korumaya çalışın. Onlara güvende olduklarını hissettirmeye çalışın ve kendi endişenizi kontrol edin. Okul öncesi çocuğunuzdan aldığınız ipuçlarıyla hareket etmeye çalışın. Sıkıntı belirtileri göstermedikleri veya soru sormadıkları sürece bunun hakkında konuşma konusunda ısrar etmeyin.
İlköğretim
Okul çağındaki çocuklar neler olup bittiğinden daha fazla haberdarlar ve muhtemelen okulda ve arkadaşlarıyla tartışıyorlar. Bu anlamda çocuklarınızla virüs hakkında konuşabilrisiniz. Bu yaştaki çocuklar ayrıca kendi sağlıklarının yanı sıra ailenin ve arkadaşlarının sağlığıyla da ilgilenirler. Birlikte fazladan zaman geçirmeye çalışın. Bu ekstra güvence sağlayacaktır. Endişeleri konusunda sabırlı olun. Normal ev alışkanlıklarına devam etmeye çalışın. Rutinler bozulursa, bunun yetişkinlerin insanların hastalanmasını önlemek için aldığı önlemlerin bir parçası olduğunu açıklayın. Soruları olup olmadığını sorun ve sorular karşısında gerçeklere sadık kalın, abartmadan veya aşırı tepki vermeden bildiklerinizi söyleyin.
Lise Öğrencileri
Lise öğrencileri daha gelişmiş muhakeme yeteneğine sahip olmaları nedeniyle akranları ve öğretmenleri ile salgın hastalıklar hakkında sohbet ederler. Sağlık, ekonomi ve kamu politikası ile ilgili soruların hepsi bu yaş grubunun ilgilendiği konulardır. Eğer ilgileniyorlarsa bu konuları onlarla tartışmak faydalı olabilir. Sahip oldukları endişeleri veya korkuları kabul edin ve onlara bu duyguların normal olduğunu hatırlatın. Çocuğunuzun yapabilecekleri şeyler konusunda endişelenmemesine yardımcı olun. Bunlar el yıkama, yeterli uyku veya günlük rutinleri kesintiye uğradığında ne yapacağınıza dair somut planlar yapmak, virüsün yayılmasını nasıl önleyeceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek gibi. Bazı gençler bu konuyu görmezden gelebilirler, ilgili değil gibi görünebilirler ya da şaka yapıp başa çıkma yöntemi olarak mizahı kullanabilirler. Bunlar gerçek endişelerini maskelemenin bir yöntemi olabilir. Böyle bir durumda çok zorlayıcı olmadan soru sorun ve dinlemeye hazır olun. Bazı gençler şaka yapabilir. Anksiyeteyi artırabilecek medyanın aşırı kullanımı hakkında bilgi verin.