Dünyada birçok devlet cumhuriyetle tanışmadan önce Mustafa Kemal Atatürk ve TBMM cumhuriyetin kabulünü tüm dünyaya duyurdu.
Ülkemizde cumhuriyet bayramları cumhuriyet kurulduğundan itibaren büyük bir coşkuyla kutlandı.
Antalya'da da cumhuriyet bayramları en üst heyecanla kutlandı.
Cumhuriyet bayramlarının coşkusu sportif olarak da uzun yıllardır değişik spor branşlarında cumhuriyet kupası adı altında yapılan şampiyonalarla kutlamalar daha geniş kitlelere ulaştı.
Özellikle de basketbolda cumhuriyet kupası turnuvaları büyük heyecanlara sahne olurdu ve Cumhuriyet turnuvalarının açılışlarına ve kapanışlarına başta Antalya Valisi, Antalya milletvekilleri, belediye başkanları, ATSO gibi Antalya'daki önemli kurumların başkan ve müdürleri katılarak turnuvanın önemini vurgulamış olurlardı.
Fakat bu yıl başta olmak üzere son yıllarda özellikle basketbol adına cumhuriyet kupası turnuvalarının yapılmaması birçok sporsever ve basketbolseveri üzmüştür.
Buradaki umursamaz tutumların sahipleri ilimizdeki branş yetkilileri, belediyelerde ve Antalya'daki kurumlarda bulunan sportif yetkililerdir.
Amacımız hiçbir zaman bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek felsefesidir.
Bu seneyi cumhuriyet basketbol turnuvası olmadan üzülerek geçiriyoruz.
Umarım daha bir yıl var deyip gelecek seneki cumhuriyetimizin 100. yılında geniş platformlu bayan ve erkeklerde basketbol cumhuriyet kupası düzenlenmenin çalışmalarına şimdiden başlanması doğru olacaktır.
Cumhuriyet bayramımız hepimize kutlu olsun.
Gönlünüz dostluk ve spor dolsun.