"Exposition" kelimesinin kısaltılmışı EXPO Dünya Fuarı anlamına gelmektedir.

İlk EXPO 1851 yılında Londra’da Hyde Park Kristal Palas'ta düzenlenmiştir.

Expo resmi olarak Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından gerçekleştirilir. Expo FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyat oyunlarından sonra dünyada ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyondur. Ancak modern olimpiyatlar ve dünya kupasından daha uzun süreli olarak 165 yıldır devam etmektedir.

Ülkeler uzmanlaşmış oldukları konulardaki bilgi birikimlerini daha yaşanır bir dünya için paylaşmak üzere bir araya gelir. Burada ürünler değil fikirler, kültürler ve dünyanın geleceği için projeler sergilenir.
Bugün insanların kullandığı hesap makinesi, televizyon vb. teknolojik buluşların çok büyük bölümü, Expo’lar sayesinde insanlığın yaygın kullanımına sunulmuştur. 
1851 yılında Londra’da gerçekleşen EXPO’ya Osmanlı Devleti de katılır. Sultan 2. Abdulhamit ziyaret eder. Keçe ve el sanatlarının sergilendiği pavyon, kraliçe tarafından “Altın Kalite Madalyası” alır. Bu madalyayı arşivlerimizde duruyorsa 23 Nisan 2016’da açılacak EXPO 2016 Antalya’da sergilesek nasıl olur?

Yine aynı Expo’da insanlık telgraf ile tanışır. İngiltere ve Fransa arasındaki ilk telgraf hattı bir EXPO ürünüdür.
1889’da Fransa’da düzenlenen EXPO’nun giriş kapısı olan Eyfel Kulesi bugüne kadar 200 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

Bizim EXPO 2016 Antalya’da da çalışmalar hızla sürüyor. Nisan-Ekim 2016 tarihleri arasında açık kalacak EXPO 2016 Antalya’ya, 100’den fazla ülke, 30’dan fazla uluslararası kuruluş ve 8 milyondan fazla yerli ve yabancı ziyaretçinin katılması bekleniyor.

Peki Ekim 2016’dan sonra bu alan ne olacak?

Cevap, Sevilla EXPO’da gizli!

EXPO kapandıktan sonra EXPO alanı teknoparka dönüştürülmüş, teknoloji üreten firmalar bu alana toplanmıştır. Halen bu alanda 20.000 kişi istihdam edilmekte olup, elde edilen yıllık 7 milyar dolarlık artı değer, kent ve ülke ekonomisine akmaya devam etmektedir.

Üstelik EXPO kapandıktan 24 yıl sonra.

EXPO 2016 Antalya ile ilgili diğer bir konu camii.

Geçtiğimiz günlerde ANTALYA DAYANIŞMA PLATFORMU (Akulder, Akilder, Ay Işığı Derneği, Animder, Akdeniz Der, Asder, Akva, Akder, Ansed, Akçed, Agd, Birlik Vakfı, Diyanet Vakfı, İhh, Ensar Vakfı, Hayrat Vakfı, İlahiyat Der, İlim Yayma Cemiyeti, İmh, Kent ve Medeniyet Derneği, Kırmızı Kitaplar İlim Kültür Derneği, Kutup Yıldızı Gençlik Derneği, Liman Der, Radyo Mercan, Yeryüzü Vakfı, Namaz Platformu)

AKDENİZ DAYANIŞMA PLATFORMU (Ançed, Ansed, Akulder, Asder, Alanya Sebilay Derneği, Birlik Vakfı, Ensar Vakfı, İhh, İnsan ve Medeniyet Hareketi, İlim Yayma Cemiyeti, İyak, İlkeder, Kumluca Kardeşlik Ve Dostluk Derneği, Kutup Yıldızı Gençlik Derneği, Limander, Manad, Radyo Mercan, Serder, Vahdet Vakfı, Yeryüzü Vakfı)

MEMUR SEN KONFEDERASYONU (Eğitim Bir Sen, Sağlık Sen, Toç Bir Sen, Diyanet Sen, Bem Bir Sen, Büro Memur Sen, Ulaştırma Memur Sen, Kültür Memur Sen, Birlik Haber Sen, Bayındır Memur Sen, Enerji Bir Sen)

ANTALYA GENÇLİK VE DAYANIŞMA PLATFORMU (Akdeniz Gençlik Kulüpleri Federasyonu, Akilder, Akva, Akder, , Dinamik Gençlik Spor Kulübü, Diyanet Genç, Genç Müsiad, Genç Tümsiad, Genç Birlik, Genç Hareket, Genç İhh, Genç Ensar, Genç Memur Sen, Hayrat Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Kent Ve Medeniyet Derneği, Kutup Yıldızı Derneği,

Limander, MTTB, Red Books, Semerkand Vakfı, Tügva Antalya, Vahdet Vakfı, Yeni Ufuklar, Yeryüzü Vakfı)‘dan oluşan sivil toplum örgütleri, EXPO’ya camii taleplerini dile getirdiler. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın EXPO ziyareti sırasında “EXPO’yu Sen Camisiz Bırakma Allah’ım” pankartı açarak taleplerini ilettiler. Gönülden destekliyorum.

Bence proje aşamasında göz ardı edilmemesi gereken bir konuydu. Sonradan projeye dahil edilebilir mi? Bilmiyorum!

Ben de bu talebi, gelecek yabancı turistleri de göz önünde bulundurarak “Dinler Bahçesi” adı altında genişletmek istedim.

Belek’te bu yapıldı. EXPO’da da yapılabilir.

Madem ki ülkeler EXPO’da birer bahçe oluşturacak, biz de “Dinler Bahçesi” oluştursak fena mı olur?