EMDR, Türkçe anlamıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamına gelir. Acı verici geçmiş deneyimlerin duygusal, somatik ve bilişsel kalıntılarını ortadan kaldırma amacıyla, ampirik olarak desteklenen ve yapılandırılmış bir psikoterapötik tedavi modelidir.


Adaptif Bilgi İşleme Modeli
     EMDR, diğer psikoterapiler gibi geleneksel bir konuşma terapisi değildir ve Adaptif Bilgi İşleme modeline dayanır. Bu modele göre, zihinlerimiz bize olanları sağlıklı ve uyarlanabilir bir şekilde işlemek için doğal bir kapasiteye sahiptir. Beynimiz biyolojik nedenlere dayanarak, önemli gördüğü anıları saklama konusunda varoluşsal bir yapıya sahiptir. Normalde beynimiz, anıları ses, koku, görüntü ve duygu gibi bilgilerle depolar. Her yeni deneyim anı ağına katılır ve öğrenme bu şekilde gerçekleşir. Bununla birlikte, büyük ölçüde stresli deneyimler, beynin doğal işleme ve iyileştirme kapasitesini bozabilir. Özellikle stresli bir olayla ilgili bilgiler etkisiz bir şekilde işlendiğinde, olayla ilgili duygu, düşünce ve beden duyumları olduğu gibi saklanırlar. Herhangi tetikleyici bir durumda bu anılar şu an yaşanıyormuş gibi kişiyi rahatsız ederler. Bu nedenle, EMDR'de  ruhsal sağlık sorunlarını besleyen anılar, beyinde ve vücutta depolanan bir dizi işlenmemiş, yetersiz sindirilmiş hatıralardır.
 
EMDR Nasıl Çalışır?
     EMDR, zihnin ve vücudun uyku sırasındaki göz hareketi (REM) uykusunun benzer etkilerine sahip. REM'de olduğu gibi, EMDR sırasında da beyniniz iyileşmek için nereye gitmesi gerekiyorsa oraya gidecektir. EMDR, danışanların zor anıları işlemesine yardımcı olmak için çift uyarımı kullanır. Danışanlar terapistin el hareketlerini sol ve sağ gözleriyle takip eder ve böylelikle beynin sağ ve sol hemisferi aynı anda uyarılmış olur.


Yalnızca Travmalarla mı Çalışıyor?
     Artık 33 yıllık klinik araştırmadan sonra, EMDR terapistleri olarak çeşitli ruhsal sağlık sorunlarını ve olumsuz yaşam deneyimlerini tedavi ediyoruz. Ayrıca EMDR'nin Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve travma kökenli kaygı bozukluklarının yanı sıra, birçok klinisyenin kişilik bozuklukları gibi zor olarak gördüğü sorunlar, cinsel problemler, ağrı bozuklukları, vücut dismorfik bozuklukları, yeme bozuklukları, fobiler, konversiyon bozuklukları, bağımlılıklar ve yas gibi diğer ruhsal bozukluklar üzerinde de etkili olduğu bulunmuştur.
 
Terapist Seçerken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
      Psikoterapiye başlamayı düşünüyorsanız terapistinizin alanında yetkin olduğu konusunda skeptik olun ve sertifikalarının akreditesini sormaktan çekinmeyin. Sertifikasyon süreci, saatlerce denetim, eğitim ve süpervizyon verilmesini gerektirir. Bir EMDR terapisti ile çalışacaksanız, eğitiminin European EMDR Association akrediteli olduğundan emin olun. Özellikle hayatınızdaki en zor deneyimlerini iyileştirmenin sizin için ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde, güçlü eğitime sahip bir terapiste sahip olmak önemlidir.