Şehrimizin sağlık yönetiminde yaşananlara ilişkin önceki yazımızda 'İnşallah kademli olur' demiş ve yeni İl Müdürümüze başarılar dilemiştik. Geçen haftalarda İl Müdürlüğü’nde uzman, hastanelerde başhekim yardımcısı, müdür ve müdür yardımcılarının atamasının büyük bir kısmı gerçekleşse de, başkan ve başkan yardımcılarının atamaları konusunda siyasi erk ve Bakanlık arasında henüz bir mutabakata varılamamış olacak ki, bazı koltuklar boş kaldı. 
Gelinen süreçte, yeni İl Müdürümüz Sn. Evren Ekingen’in kendi ekibini oluşturma konusunda birtakım istekleri, beklentileri olduğu, elzem gördüğü makamlara, kendi arkadaşlarını, tanıdıklarını getirmek istediği ifade ediliyor. Şimdilik bu istek karşılık bulmasa da, yakın bir gelecekte Sn. Müdürümüz makamında kalabilirse, başkanlıklarda ve yardımcılıklarda bir değişiklik gerçekleşeceği öngörülüyor. Yani İl Sağlık'ta manzara puslu, sular da durulmuş değil. İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Evren Ekingen’in 'Doktor olmayan yöneticilerle çalışmak istemiyor' iddiasının doğru olmamasını ümit ediyorum. Çevremdeki her bürokrat doktor menşeeli olsun ifadesi çok tartışılır, siyaset huzursuz olur, unutanlara hatırlatayım; Burada kime dokunsanız ses ya Ankara’dan ya da İstanbul'dan gelir. İş ve siyaset dünyası huzursuz olursa hiçbir makamda hiç kimse huzur bulamaz. Gördüğüm, tecrübe ettiğim o ki; ilerleyen günlerde bir sürü yeni yazı yazma zorunluluğumuz var. 
Şehir Hastanesi ve diğer hastanelerde aksayan işlere sebep gösterilen, hastanelerle iletişimde tavırları ve yaklaşımıyla sıkıntılar yaşatan, sahaya verdiği talimatlarla iş bilmezliği konusunda eleştirilerin odağında olan Kamu Hastaneleri Başkanı Sn. Emre Asiltürk’ün değiştirilip yerine başka birinin getirileceği, en azından beklentinin bu yönde olduğu anlaşılıyor. Zira kısa bir süre önce mahkeme kararı ile görevine iade edilen Destek Hizmetleri Başkanı Sn. Mustafa Recep Okur da salı günü bakanlıkça görevinden alınınca, müdürlüğün tepe yönetiminde ciddi bir değişiklik yapılacağı beklentisi oluşmuş durumda. Burada MHP erkleri İl Başkanı Sn. Onur Temel’e, Sn. Abdurrahman Başkan’a ve Sn. Hilmi Durgun’a bir parantez açmak gerekiyor. Kişisel ifademle; Sn. Okur bunları yaşamamalıydı. Hadi yaşadı, 'ne oluyor' diye bir soranı olmalıydı diye düşünüyorum. 
Tekrar değişikliklere dönecek olursak Başkan Yardımcılarından Esin Gürbüz ve Fatih Yavuz’a kadar uzar mı, Bakanlık, siyasetin referanslarını mı atar, siyaseten karar vericiler, atamalar konusunda anlaşabilirler mi, bekleyip göreceğiz. Yani İl Sağlık, neresinden bakarsanız çok bilinmeyenli bir denkleme dönüşmüş durumda. Ne diyeyim, kamuoyu adına işlerin bu kadar sarpa sarmasına sebep olanlar utansın… 
Ha bir de, 'Yok olasıcalardan, bir Vekil Efendi’nin olmazsa olmazı, uçkuru düşük, ağzı gevşek, nam-ı değer müptezel' de var ki,  yeniden eski koltuğuna dönmek için taklalar atmaya devam ediyor. Demek ki neymiş Sn. vekiller!..  Plan, program, öngörü, çalışmak ve adam gibi adamları, işinin ehli şaibesi olmayan insanlara referans olmak, ilgili makamlara getirmekle oluyor. Hep söylenen ama yapılmayan ehliyet, emniyet ve liyakat kriterlerini çalıştırmakla oluyor. Bu kriterler çalışmayınca, olan, dibe vuran kurumlara, aksayan hizmetlere, açıl/a/mayan hastanelere, dolayısıyla ve ziyadesiyle vatandaşa oluyor. 
Neyse ki Personel Hizmetleri Başkanlığı, bir nebze de olsa nefes almış durumda. Personel Başkanlığı’nda yaşanan değişimden sonra, kurumdaki tüm olumsuzluklara rağmen; Sn. Sait Nesren Atalay, Başkan Yardımcılığı döneminde başlattığı işleri, Başkanlığı döneminde de güçlendirerek güzel bir seviyeye ulaştırmış… 

Gelen üç beş övgü üzerine, ilgili yerlerle üşenmedim görüştüm. Sordum, öğrendim. Antalya’da 2023 yılında yapılan planlamalar sonucunda personel istihdamında zirveye çıkılmış. Şöyle ki, neredeyse tüm ilçe hastanelerine aynı ve farklı branşlarda 80-100 arası re’sen görevlendirme yapılırken, yapılan planlamalar, yapılan istişareler ve çalışmalar sonucunda Bakanlıkça yapılan atamalar ile (DHY, açıktan atama, iller arası dönem tayini, il emrine yapılan atamalar, vb.) il içi yapılan atamalar sonucunda, şu anda 20-30 arasına çekilmiş. Ayrıca 2023 yılı sonunda ilimizde herhangi bir sağlık tesisi kapatılmadan, 1400 yatak kapasiteli Antalya Şehir Hastanesi gibi büyük bir komplekse, yapılan planlamalar ve çalışmalar sonucunda özellikle hekim ayağında personel sıkıntısı yaşanılmamış. Hekim dışı sağlık personeli ve sürekli işçiler de ise yine aynı şekilde, ileriye dönük planlamalar sonucunda adil ve dengeli bir personel istihdamı sağlanmış ve ilimizdeki personel ihtiyacı azami miktara düşürülmüş. 
Her şeyden önemlisi Antalya’da görev yapan sağlık çalışanları, personel işlemleri için Sağlık Müdürlüğü'ne gittiğinde Personel Başkanı’nın odasına rahatlıkla girip sorunlarını dile getiriyor olmaları. Bu bile İl Sağlık'ta başlı başına bir devrimmiş. Vallahi hayret ettim. Derdini, sıkıntısını anlatan bir personel, gözleri yaşararak anlattı. İfadesi aynen şu; “Bu kadar sorun çözme odaklı, insancıl yaklaşımlı, böylesine işini severek yapan bir başkana çok ihtiyacımız vardı.” Varsın güzelleme yaptığım sanılsın. Hep eleştirilerin odağında, adeta bir çiftliğe dönüşmüş, işten çok lafın ortada dolaştığı ve hep olumsuz tarafları ile gündemimize gelen bir kurumda, işinin ehli, vizyoner, makama değer katan biri varsa da, yapalım güzellemesini. 
Ki; İstifa etmek niyeti ile gelen uzman hekimleri, uzunca vakit ayırıp dinleyip istifasından vazgeçirerek kamuda daha iyi hizmetler verilmesini sağlamışsa… Sağlık çalışanları, çeşitli yerlerde bizlere denk geldiklerinde sıkıntılarının yanında bu memnuniyetlerini dile getiriyorlarsa, eleştirileri yazdığımız gibi memnuniyetleri de yazmak şiarımızdır. 
Devletimiz var olsun. İlimizde son dönemde 1200'den fazla hekim, 4 bine yakın sağlık personeli ve 1000'i aşkın işçi alımı gerçekleştirildi. Temel sağlık hizmetleri için tesisleşme çalışmaları, ihtiyaca binaen yapılan yatırımlar, personel istihdamları ile 'Sağlıkta Dönüşüm' hızla gerçekleşirken, aksayan tarafları da, yapılan güzel şeyleri de, makamlara değer katanları ya da makamla adam olduklarını sananları yazmaya devam edeceğiz.