Seçmenler, yerel ve genel seçimlerde oy kullanırken farklı faktörlerden etkilenmektedir. Buna bağlı olarak da tercihini belirlemekte ve oy verme davranışında bulunmaktadır. Yerel seçimler, katılım oranları, seçmen eğilimleri, sonuçları ve ilgilileri bağlamında genel seçimlerden çeşitli noktalarda ayrılır.

Bununla birlikte yerel seçimler, yerel yöneticilerin seçilmesi eylemi kadar aynı zamanda seçmenlerin merkezi iktidara bir mesaj verme biçimi olarak da değerlendirilmektedir. Bu çerçevede yerel seçimleri genel seçimlerden farklı düşünmek çoğu zaman mümkün görülmemektedir.

Yerel seçimlerin sonuçları, genel seçimin hemen ardından yapıldığında, genel seçimlerin sağlaması gibi görülürken, genel seçimler öncesinde ise bir tür kamuoyu yoklaması olarak düşünülmektedir.

Demokrasinin temeli yerel yönetimlere dayanmaktadır. Günümüzde yerel yönetimler demokrasinin temel kurumları olarak görülmektedir. Yerel yönetimler halkın yönetime katılmasını sağlayan ve halka kendi kendilerini yönetme erdemi kazandıran en önemli kurumlar olmalarının yanında, demokrasinin en etkin bir şekilde hayata geçirildiği kuruluşlardır.

Yerel seçimler öncesinde yapılan saha araştırmasında seçmenin tercihini etkileyen faktörler ne olabilir? Seçmenler oy verirken aday ve parti ikileminde hem adayı hem de partiyi değerlendirmekte ve bununla birlikte parti lideri ve parti ideolojisini de önemli bir faktör olarak görmektedir.

Seçmenlerin siyasal tercihlerinin belirlenmesinde yakın çevre olarak değerlendireceğimiz aile ve kanaat önderlerinin önemli bir etkisi bulunmaktadır.

Seçmenin yarısına yakınının oy vereceği parti seçim kampanyası başladığı dönemde belirli olmasına rağmen geriye kalan kesim ise kararını adayların belirlenmesinden sandığa gidene kadar geçen bir süreçte belirlemektedir. Dolayısıyla adaylar, seçim kampanyaları, siyasal iletişim faaliyetleri bu süreçte dengeleri değiştirebilecek bir etkiye sahiptir.

Seçmenler, siyasal kampanya döneminde siyasal faaliyetlerle çok fazla ilgilenmemekte ve partilerin seçim irtibat bürolarına gitmemeyi ağırlıklı olarak tercih etmektedir.

Yerel seçimlerde seçmen belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliğinde ağırlıklı olarak aynı partiyi tercih etmekte, oy verme davranışında bir ayrıma gitmemektedir. Yerel seçim sürecinde seçmenin oy verirken, hizmet beklediği Belediye başkanının ekibine ve belediye meclis üyelerine de önem vermekte ve değerlendirmelerini yaparken bu faktörü de dikkatli bir şekilde gözlemlemektedir.

Antalya’da geçmiş yıllarda yerel seçim tercihlerine baktığımızda birçok örneğini görebiliyoruz. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimindeki ittifakların yerel seçimlerde de olacağı ve bu yöndeki yaşanan gelişmeleri görüşüyoruz.

Seçim kanununda partilere yerel seçimlerde ittifak yaparsınız diyor mu? İnanıyorum ki birçok seçmen böyle olduğunu sanıyor. Partiler arasındaki ittifaklar karşılıklı sözlü anlaşmadan öte değildir. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde göreceğiz ki seçmen adaydan çok partileri değerlendirecektir. Antalya’da da böyle olacaktır. Seçmen kendi ilçesinde A partisinin adayına oy verirken, Büyükşehir’de B patisinin adayına oy verdiğini göreceğiz. Özetle ittifaklar seçmenin kararlarını değiştirecektir.