Akademik araştırma ve eğitim öğretimin dışında üniversite ve sanayi işbirlikleri, üniversitenin üçüncü misyonu olarak ortaya çıkmıştır. Bu misyonda köprü görevi yapan teknokentlerin ortak amacı yeni bir endüstriyel teşebbüs için fikri ve bir ön tasarımı olan genç, yetenekli fakat yeterli başlangıç sermayesi olmayan veya bulamayan kişilere, işlerini kurup ilerleyebilmeleri için belirli bir alt yapıya sahip işyerlerini, tercihen üniversiteler içinde kurup, bu kişilere çok düşük değerlerde kiralamak ve onlara başlangıç çalışmalarında ihtiyaçları olan teknolojik desteği vermek şeklinde ifade edilebilir.

Teknokentler, işletmelere, Ar-Ge çalışmaları için uygun mekan ve ortamı, uygun şartlarda danışmanlık hizmetlerini sağlamakta, üniversiteyle daha güçlü araştırma ve geliştirme işbirlikleri kurulabilmesine ve üniversitedeki araştırma imkanından uygun şartlarda faydalanabilmelerine imkan sağlamaktadır.

Kuruldukları bölgede istihdam olanaklarını artırırlar.

Teknokentler, çevresinde yaşayan insanların gelir düzeyini olumlu yönde etkilerler.

Bölgenin eğitim düzeyini artırırlar.

Teknokentlerin olduğu yerlerde bölgesel kalkınma görülür. Yeniden sanayileşme, teknokentlerin kurulduğu bölgelerde oluşur.

Ülkenin endüstriyel rekabetine katkıda bulunurlar. Yüksek kurum bağlarının gelişmesi, ülkenin inovasyon ve üretim kapasitesini teşvik eder.

Ülkenin işsizlik oranını azaltırlar.

Ülkenin dünyadaki imajını ve saygınlığını artırırlar. Uzmanlaşmış işgücünü geliştirirler. Ülkenin bilim ve teknoloji düzeyi yükselir. Ülke, uluslararası pazara açılır.

Ekonomi ve istihdama katkısı çok büyüktür. Antalya Teknokent başarılarıyla adeta göz kamaştırıyor.  Antalya Teknoket’te 2004 yılında açılan Ar-Ge 1 bölümünde 3 bin metrekare alan içerisinde 18 firma, 2010 yılında açılan Ar-Ge 2 Uluğbey binasında 2 bin metrekare alan içerisinde 15 firma, 2014 yılında açılan Ar-Ge 3’te 2 bin 500 metrekare alan içerisinde 5 firma ve 40 bin metrekare açık alanda 5 adet firma araştırma ve geliştirme faaliyetlerine devam ediyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde Antalya Teknokent ‘En iyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) Kategorisi’nde 1. olarak büyük başarı gösterdi.

Antalya Teknokent sergilemiş olduğu performansla göz doldururken söz konusu kategoride birinciliğe layık görülmesinin yanı sıra 1 yılda 35. sıradan 10. sıraya yükselerek tüm Türkiye’deki 77 Teknokent arasında 10. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Antalya Teknokent bu kentin dinamosudur.