2017 yılı verilerine göre Türkiye nüfusunun yaklaşık % 40’ı kirada oturuyor.

İşte bu büyük kitleyi ilgilendiren önemli düzenlemeler getiren yasa mecliste kabul edilerek yürürlüğe girdi.

Her kira dönemi başında kiracılar ve ev sahipleri arasında tartışma konusu olan, mahkemelere taşınan kira bedelinin ne olacağına ilişkin tartışmalara son verecek düzenleme getirildi.

Bundan sonra kira artış oranları ÜFE yerine TÜFE oranlarına göre belirlenecek. Ayrıca kira artışlarının 12 aylık TÜFE ortalamaları dikkate alınacak. 

Bu yeni düzenlemelerin faydaları neler diye sıralamak gerekirse;

1. TÜFE'deki artış daha düşük olduğu için kiracılar bu uygulama bu yıl için yüzde 13 civarında daha az kira artışı yapacak.

Ev sahiplerinin artık keyfi olarak şu kadar artış yaparsak yap, yapmıyorsan çık söylemleri son veriliyor. Ev sahipleri artık zamları üretici fiyatından değil, tüketici fiyatından yapabilecek.

TÜFE’nin açılımı, “Tüketici Fiyat Endeksi”dir. Tüfe sayesinde enflasyonu ölçebilmekte ve TÜFE değerleri Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından hesaplanmaktadır.

2. Böylece yıl içindeki dalgalanmalar ve ani artışlardan vatandaş korunacak.

Artış TÜFE’ye yani enflasyon oranına göre olacağından her iki taraf da kira bedelinin değerinin kaybetmesinden ya da aşırı artmasından etkilenmeyecektir.

Böylece ev sahiplerinin haksız artış talepleri önleneceği gibi enflasyon oranında artış yapılacağından kira gelirleri de enflasyona göre korunmuş olacaktır.

3. İç barışın sağlanmasına ve huzura katkısı olacaktır.

Taraflar enflasyonu baz alacaklarından artık kira artışları mahkemeye daha az taşınacaktır.

Böylece kavga ve tartışmalar son bulacak ve devletin iş yükü daha da azalacaktır. Bunun sonucunda iç huzurun ve barışın sağlanmasına olumlu etki edecektir.