Yerel seçimler, katılım oranları, seçmen eğilimleri, sonuçları ve ilgilileri bağlamında genel seçimlerden çeşitli noktalarda ayrılır. Bununla birlikte yerel seçimler, yerel yöneticilerin seçilmesi eylemi kadar aynı zamanda seçmenlerin merkezi iktidara bir mesaj verme biçimi olarak da değerlendirilmektedir.

Bu çerçevede yerel seçimleri genel seçimlerden farklı düşünmek çoğu zaman mümkün görülmemektedir. Türk siyasi geleneğine bakıldığında yerel seçimlerin sonuçları, genel seçimin hemen ardından yapıldığında, genel seçimlerin sağlaması gibi görülürken, genel seçimler öncesinde ise bir tür kamuoyu yoklaması olarak düşünülmektedir.

Demokrasinin temeli yerel yönetimlere dayanmaktadır. Günümüzde yerel yönetimler demokrasinin temel kurumları olarak görülmektedirler. Yerel yönetimler halkın yönetime katılmasını sağlayan ve halka kendi kendilerini yönetme erdemi kazandıran en önemli kurumlar olmalarının yanında, demokrasinin en etkin bir şekilde hayata geçirildiği kuruluşlardır.

Sizce yerel seçimler öncesinde seçmenin tercihini etkileyen faktörler neler olabilir? Seçmenler oy verirken aday ve parti ikileminde hem adayı hem de partiyi değerlendirmekte ve bununla birlikte parti lideri ve parti ideolojisini de önemli bir faktör olarak görmektedir.

Seçmenlerin siyasal tercihlerinin belirlenmesinde yakın çevre olarak değerlendireceğimiz aile ve kanaat önderlerinin önemli bir etkisi bulunmaktadır.

Seçmenin yarısına yakının oy vereceği parti seçim kampanyası başladığı dönemde belirli olmasına rağmen geriye kalan kesim ise kararını adaylar belirlenmesinden sandığa gidene kadar geçen bir süreçte belirlemektedir. Dolayısıyla adaylar, seçim kampanyaları, siyasal iletişim faaliyetleri bu süreçte dengeleri değiştirebilecek bir etkiye sahiptir.

Seçmenler siyasal kampanya döneminde siyasal faaliyetlerle çok fazla ilgilenmemekte ve partilerin seçim irtibat bürolarına gitmemeyi ağırlıklı olarak tercih etmektedir. Yerel seçimlerde seçmen parti liderinin hitabet gücüne ve karizmatik özelliklerini tercihlerini etkileyecek bir unsur olarak görmemektedir.

İttifakların adaylarının yarışacağı bir seçim yaşayacağız. Antalya’da ittifakların adaylarının kamuoyuna açıklanmasıyla birlikte şu yorumlar yapılıyor: ‘Onu tanıyan yok ki seçimi kazanamaz’, ‘Doğduğu yer ama hiç burada yaşamadı ki. Adını ilk kez duyuyorum çok şaşırdım.’ Bu türden konuşulanları ben de işitiyorum. Bu düşüncede olanlar çoğunlukla partisine sıkı sıkıya bağlı olanların gönlünde yatan adayın açıklanmamış olmamasından ileri gelmektedir. Yani ortada bir tahammülsüzlük olduğunu söyleyebiliriz. İttifakların belediye başkan adayları hem kendisini hem de projelerini seçmene anlatacaklardır. Onlar konuştukça seçmen de onları tanıyacak değerlendirmesini sandıkta yapacaktır diyorum.