Anayasanın milletvekillerine tanıdığı parlamenter denetim yolları soru, meclis araştırması, genel görüşme, gensoru ve meclis soruşturmasıdır. Bunlardan soru, milletvekillerinin tek imza ile işletebildikleri yegane denetim yoludur.

Sorunun sözlü veya yazılı olması istenilen cevabın türüne ilişkin bir ayrımdır. Her iki durumda da soru Meclis Başkanlığına yazılı bir önerge ile sunulur. Önerge sahibi tarafından TBMM Genel Kurulunda sözlü olarak cevaplandırılması istenilen sorulara sözlü soru denilir. Birkaç istisna dışında neredeyse bütün parlamentolarda sözlü sorular yazılı olarak sorulmaktadır.

Sözlü soruların içeriklerine bakıldığında bilgi edinmekten çok doğrudan veya dolaylı bir denetim aracı olarak kullanıldıklarını söylemek mümkündür. Nitekim uygulamaya bakıldığında genel olarak soru önergelerinin, özel olarak da sözlü soru önergelerinin daha çok muhalefet partilerine mensup veya bağımsız milletvekilleri tarafından zaman zaman bir konuyu gündeme taşıyarak kamuoyunun ve hükümetin dikkatini o konuya çekme amaçlı olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu tür sorularda genellikle iddialar sıralandıktan
sonra “bunlara katılıyor musunuz?”, “bunları doğru buluyor musunuz?” gibi aslında cevabı belli ifadelere yer verilmesi de amacın bilgi almaktan çok denetim olduğuna işaret etmektedir.

Araştırmasını yaptım Antalya Milletvekilleri bugüne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına toplam 259 konuda yazılı soru önergesi vermiş.

Bugüne kadar tüm yasama yıllarında Antalya Milletvekilleri içinde yanıtlanması için TBMM Meclis Başkanlığı’na en fazla yazılı soru önergesi veren 65 ayrı konuda İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal ilk sırada. 47 yazılı sorulu önergesi ile CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ikinci sırada, 42 soru ile de  3’üncü sırada CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer var. En az yazılı soru önergesi veren ise 11 soru ile İYİ Antalya Milletvekili Hasan Subaşı.
Yazılı soru önergelerinde Antalya’yı yakından ilgilendiren meselelere dikkat çekilmiş. Değişik konularda ülke geneliyle ilgili olanlar da var. Milletvekilleri, soruları ve aldıkları cevapları genel olarak sosyal medya aracığı ile ya da mail yolu ile kamuoyuna duyurusunu yapma yolunu tercih ediyor. İstiyoruz ki bir medya buluşması gerçekleştirseler de biz de onlara cevaplamaları için sorular yöneltebilme imkanını bulabilseydik diyorum.