Antalya’da pazarlarda pandemi ölümcül koronavirüs salgınına karşı bakanlık genelgelerine tamamen uyulmadığı, tezgâhların 3 metre boşluk yerine bitişik olduğu, sebze ve meyvelerin ambalajsız, seçmece kavramının ise kısmen devam ettiği görüldü.
 
İnsanlar iç içe alışveriş yapıyor
Antalya Kepez ilçesinde bugün 3 ayrı yerde semt pazarı kuruldu. Bunlar Habibler Mahallesi Kapalı Cumartesi Pazarı, Güneş Mahallesi Kapalı Cumartesi Pazarı, Zafer Mahallesi Cumartesi Kapalı Pazarı yani halk dilindeki ismiyle Dokuma Kapalı Pazarı. Habere ilişkin bu video görüntüleri ve fotoğraflardan biri Habibler Pazarında bugün (Cumartesi) öğlen saat 13.00 sıralarında çekildi. Diğer görüntü de aynı şekilde Güneş Pazarına ait. Görüntülere ve pazarcılara göre seçmece kavramı kısmen devam ediyor.  
 
Kurallara neden uyulmuyor
Ayrıca pazarlarda koronavirüs ile ilgili bakanlık genelgelerine tamamen uyulmadığı, tezgâhların 3 metre boşluk yerine bitişik olduğu açıkça görülebiliyor. İnsanlar ise birbirine çok yakın mesafeden veya yan yana yürüyor. Satıcı ile alıcı arasındaki korunması gereken mesafe korunmuyor. Ürünler ambalajda değil. Pazar girişlerinde el dezenfektanı ise görülmüyor. Zabıtanın ve gerekli görülmesi durumunda alınan kararlara uyulup uyulmadığının genel kolluk marifetiyle denetlenmesi gerekiyor.
 
Genelge ne diyor:
İçişleri Bakanlığı 27 Mart 2020 tarihli ek genelgeye göre pazar/satış yerlerinde her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olacak. Ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenip satışının yapılması sağlanacak.  Bu husus pazardaki zabıta memurları tarafından sürekli kontrol edilecek. Belediyeler pazar esnafı ve vatandaş için el dezenfektanı konusunda destek olacak. Gerekli görülmesi durumunda alınan kararlara uyulup uyulmadığı genel kolluk marifetiyle denetlenecek.
 
27 Mart tarihli ek genelge
Pandemi ölümcül koronavirüs (Covid-19) nedeniyle alınan tedbirler kapsamında İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine ek genelge gönderdi. Koronavirüs Salgını ile Mücadele Kapsamında Pazar/Satış Yerleri İle İlgili Ek Genelge 27 Mart 2020 günü yayımlandı. 81 il valiliğine koronavirüs tedbirleri kapsamında gönderilen ek genelgeyle; kamuoyunda sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarların faaliyetleri 27 Mart saat 17.00 itibariyle geçici bir süreliğine durduruldu.
 
Alternatif tedbir üretilecek
Vatandaşın sebze, meyve, tahıl, bakliyat, temizlik malzemesi gibi temel gıda/temizlik maddelerinin karşılandığı pazarlarda giyim, oyuncak, vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışına izin verilmiyor. Temel gıda/temizlik maddelerinin satışının yapıldığı pazarlarda, Valilik ve Kaymakamlıklarca belediyeler ile işbirliği içinde, yoğunluktan dolayı virüsün bulaşma hızını engellemek amacıyla vatandaşların temel gıda/temizlik maddelerine erişimini engellemeden, pazar yerleri ve günlerine ilişkin olarak alternatifler üretilerek tedbirler planlanıyor.
 
Tezgâhlar arası 3 metre kuralı
İl, ilçe ve beldede yaşayan vatandaşların temel gıda/temizlik maddelerinin karşılanması için mevcut pazarlardaki yoğunluk göz önünde tutularak ihtiyaca göre yeni pazar/satış yerleri belirlenebiliyor. Pazarlara ilişkin alınacak tedbirler kapsamında vatandaşların temel gıda/temizlik maddelerine erişiminde belediyeler tarafından doğrudan hizmetin sunumu başta olmak üzere tedbirler alınabiliyor. Mevcut pazar yerlerinde ve yoğunluğu dağıtmak için belirlenen yeni pazar/satış yerlerinde her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde pazar/satış yerleri düzenleniyor.
 
Ambalajsız ürün satmak yasak
Bu amaçla mevcut pazar yerlerinin genişletilmesi (ilave cadde ve sokakların dahil edilmesi vb), yeni satış yerlerinin belirlenmesi, gerek görüldüğünde geçici süreliğine zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı pazar yerlerinin/parsellerinin bu amaçla tahsis edilmesi tedbirlerinin biri veya hepsi birlikte kullanılabiliyor. Pazar/satış yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi/satışının yapılması sağlanması gerekiyor. Bu husus ise pazar/satış yerlerinde görevlendirilecek zabıta memurları tarafından sürekli kontrol edilecek.
 
Dezenfektan kullanımı zorunlu
Genelgeye göre pazarcı esnafı kişisel hijyen kurallarına uyması konusunda uyarılarak koruyucu önlemleri alınması sağlanacak; bu husus belediye zabıtası ve ilgili esnaf odaları tarafından denetlenerek gerekli işlem yapılacak. Belediyelerce pazar/satış yerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbir alınacak. Pazar/satış yerleri en geç saat 19:00’a kadar faaliyet yürütebilecek; buna yönelik tebligatlar pazar esnafına yapılacak. Pazar yerleri/satış yerlerinde belediyeler pazar esnafı ve vatandaşlarımız için el dezenfektanı konusunda destek olunacak. İçişleri Bakanlığı söz konusu tedbirlere ilişkin valiler ve kaymakamlar tarafından il/ilçe belediyeleri ile iş birliği içinde ilgi mevzuat ve yazılar çerçevesinde gerekli kararlar alınarak tedbirlerin ivedilikle uygulanması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi, gerekli görülmesi durumunda alınan kararlara uyulup uyulmadığının genel kolluk marifetiyle denetlenmesini de istedi.

Şükrü AĞIRMAN
Kaynak: Haber Merkezi