19 Ağustos 2016 tarihli ve “Araçlardaki cam filmine ceza yağıyor” başlıklı yazımda, Zafer Bey’in başına gelenleri yazmıştım..
…
USTA: BENCE İTİRAZ ET ABİ
Zafer Bey Işıklar Caddesi’nde bir trafik polisi tarafından durdurulup, “camınızda film var, bu nedenle ceza keseceğim” diyerek, kendisine 199 TL’lik bir ceza uygulamış, cam filmlerinin sökülmesi için de 1 hafta süre tanımıştı..
Cam filmini takan usta da, “daha önce de böyle durumlarla karşılaştık, mahkeme cezaları iptal etti, abi sen de itiraz et bence” demiş, Zafer Bey de ustayı dinleyerek gidip Antalya 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne duruma itiraz eden bir dilekçe ile başvurmuştu..
Ben de bu konuyu kaleme almış, bu uygulamanın yanlış olduğunu “bazı mahkeme kararlarını da örnek göstererek” anlatmıştım..
…
SORULAR VE CEVAPLAR
Ardından da, “Emniyet buna cevap versin” diyerek şu soruları sormuştum:
1- Cam filmiyle ilgili verilen mahkeme kararlarından haberiniz mi yok?
2- İçtihatlara uymamanın bir suç olduğunu bilmiyor musunuz?
3- İçtihatlara rağmen, Zafer Bey’e neden ceza uyguladınız?
4- Bu cezaları başkalarına da uygulayarak “içtihatlara” karşı gelmeye devam edecek misiniz?
Cevapları merakla bekliyorum..
…
Yazımın çıktığı gün, konuya duyarlı yaklaşan Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, “Ali Bey’e yazılı cevap vermek yerine, gidip kendisiyle konuşun, durumu anlatın, soruları varsa cevap verin” diyerek Trafik Denetleme’den sorumlu bir amiri göndermişti..
Gelen amirle yazımdaki konuları, “cam filmi”yle ilgili uygulamadaki kriterleri uzun uzun konuştuk..
Amir; “cam filmi yerine renkli cam takmak kazalarda insanın uğrayacağı zararı azaltır” diyerek, cam filminin ne gibi riskler yarattığını anlatmıştı..
Ve, “biz yasaları göre ceza uygulaması yapıyoruz” demişti..
…
VE CEZA İPTAL EDİLDİ
Sonuçta bakın ne oldu..
Cumartesi günü (yani 22 Ekim’de) Zafer Bey’e “cam filmi” için kesilen ceza uygulamasına itiraz ettiği mahkemeden bir cevap geldi..
199 TL’lik cezanın iptal edildiği, haksız yere kesildiği bildiriliyordu..
Şu anda neredeyse her 5 araçtan 3’ünde cam filmi var..
Özellikle Antalya gibi “güneşi ve sıcağı çok olan” bir yerde, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için gerçekten büyük fayda sağlayan “cam filmi” konusundaki mahkeme kararını “aynen” sizlere iletmek istiyorum..
Belki cam filmi takan diğer araç sahiplerine de, ceza uygulayan trafik polislerine de örnek olur..
…
İŞTE O MAHKEME KARARI
Antalya 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde alınan Değişik iş No: 2016/2910 sayılı ve 12/102016 tarihli gerekçeli karar şöyle:
“GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Muteriz 19/08/2016 havale tarihli dilekçesinde, Antalya Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce tarafına tebliğ edilen 17/08/2016 tarih ve MA 17327217 sayılı 199 TL’lik idari para cezasının iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
Kararına itiraz edilen kurum, işlemin hukuka uygun olduğunu belirterek itirazın reddini talep etmiştir.
İdari para cezasının muterize 17/08/2016 tarihinde tebliği edildiği, itirazın 15 günlük yasal süre içinde 19/08/2016 tarihinde yapıldığı görülmüştür.
İlgili işlem dosyasından itiraza konu husus açıklığa kavuştuğundan celse açılmasına gerek görülmemiştir.
Tüm dosya kapsamından;
Bir aracın camında film olması tek başına idari para cezasını gerektirmeyip ancak cam filminin görüşü engelleyecek şekilde olması halinde Karayolları Trafik Kanunu’nun 30/1-b maddesinin ihlali sözkonusu olur. Bu nedenle camında film olduğu belirlenen araçlarda filmin görüşü engellediğinin tespit edilmesi halinde bu durum açıkça belirtilerek idari para cezası tutanağı düzenlenmelidir. Muteriz hakkında düzenlenen idari para cezası tutanağında sadece kabahate ilişkin kanun maddesi yazılmış, ancak görüşü engellediğine dair herhangi bir tespit belirtilmemiştir. Bu nedenle itirazın kabuluüne dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
KARAR: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere
1- Muterizin itirazının KABULÜYLE; Antalya Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün 17/08/2106 tarih ve MA 17327217 sayılı 199 TL’lik idari yaptırım kararının hukuka aykırı olması nedeniyle Kabahatler Kanunu’nun 28/8-b maddesi gereğince KALDIRILMASINA,
2- Yargılama sırasında yapılan herhangi bir masraf bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
3- Kararın birer suretinin taraflara TEBLİĞİNE,
Dair; dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu Kabahatler Kanunu’nun 28/son maddesine göre kesin olmak üzere karar verildi. “
…
ÖNCE “ANLAMAK” LAZIM
Bu karar, “cam filmi”yle ilgili konulara yeterince açıklık getiriyor bence..
Aracının camına uygulatan da, bu uygulamayı yanlış diye nitelendirip ceza yazan da artık daha dikkatli olmak zorunda..
Ortada yasalar ve içtihatlar varken..
Kimse kafasına göre yorum ve uygulama yapmamalı ve kimse kimseyi mağdur etmemeli artık..